Sivas'ta ceza infaz kurumlarında vardiya sistemine geçildi

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, ceza infaz kurumlarında dörtlü vardiya sistemine geçildiğini bildirdi.Uğurlu, Sivas E Tipi Kapalı...
Sivas'ta ceza infaz kurumlarında vardiya sistemine geçildi

SİVAS (AA) - Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, ceza infaz kurumlarında dörtlü vardiya sistemine geçildiğini bildirdi.

Uğurlu, Sivas E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu önünde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Kovid-19'un tüm dünyayı tehdit ettiğini söyledi.

Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de ciddi manada mücadele edildiğini belirten Uğurlu, ceza infaz kurumlarında da her türlü önlemin alındığını ifade etti.

Sosyal medyada halkı tedirginliğe sevk edici, doğru olmayan, yanıltıcı bilgilerin paylaşıldığını dile getiren Uğurlu, "Amacımız ceza infaz kurumlarımızda barındırılan hükümlü ve tutuklularımızın ailelerinin kamuoyunda ve sosyal medya platformlarında yanlış bilgilendirmelerinin önüne geçmek." dedi.

- Ceza infaz kurumlarında alınan önlemler

Salgından bir an evvel tüm insanlığın kurtulmasını temenni eden Uğurlu, şunları kaydetti:

"Sürecin başından beri Sağlık Bakanlığımız ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri, Adalet Bakanlığımızın talimatları doğrultusunda tüm ceza infaz kurumlarımızda tüm hükümlü ve tutuklularımız bilgilendirildi. Ayrıca koğuşlarımızın tamamına çamaşır suyu, el dezenfektanı, sabun gibi hijyene yönelik tüm malzemeler dağıtıldı. Hijyeni sağlama adına elimizden geleni yapmaktayız. Bu süreçte kurumumuzda görev yapan infaz koruma memuru ve diğer personelimizin tamamını talimatlandırdık. Kurum personeli dahil kurumdan çıkıp ertesi gün kuruma tekrar çalışmaya gelen tüm personelimiz ve ziyaretçilerin ateşi ölçülerek eldiven ve maske takmak suretiyle görev yerlerine gitmektedirler."

Hükümlü ve tutukluların sağlık kuruluşlarında gerekli tetkiklerden geçirildikten sonra cezaevine alındığını vurgulayan Uğurlu, "Bu hükümlü ve tutuklularımızı cezaevimizin girişinde koğuşa dönüştürdüğümüz yerde 14 gün izolasyona tabi tutuyoruz. 14 günü bitirdikten sonra cezaevi içerisine alıyoruz." diye konuştu.

Uğurlu, ceza infaz kurumlarına salgının buluşmaması için ilk günden itibaren en üst düzeyde tedbirler aldıklarına işaret ederek, hükümlü ve tutuklulara gönderilen eşyaların da 24 saat bekletildikten ve dezenfeksiyondan sonra dağıtıldığını söyledi.

- Dörtlü vardiya sistemine geçildi

İnfaz koruma personelinin dışarıdaki sosyal hayatlarından virüsü kaparak içeriye getirmelerini önlemek için aldıkları tedbirleri de anlatan Uğurlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kurumda görevli personelimizin dışarıdaki sosyal yaşam alanlarının yurt veya benzeri gibi yerlerde daha önceden ayarlanmış, dezenfektesi yapılarak dış dünyadan izole edilip bu şekilde çalışma sistemi bize tavsiye edildi. Bilim Kurulunun tavsiyesi üzerine Adalet Bakanlığımızın talimatıyla ceza infaz kurumlarımız için dörtlü vardiya sistemine geçtik. 15 gün boyunca görev yapan arkadaşlarımız kesinlikle ceza infaz kurumundan dışarı çıkmayacak. 15 günün başladığı gün ikinci grubu da bize tahsis edilen yurda yerleştirdik. Kontrollerini yaptırarak onlar da dış dünyadan izole bir şekilde 15 gün boyunca yurtta kalacak. Cezaevimizin içerisindeki ilk vardiya ekibimiz 15 günlük süresini bitirip dışarıya çıktığında yurtta izole halde olan infaz koruma memurlarımız kuruma gelecek. Onlar kuruma girdiğinde onların boşalttığı yere üçüncü grubumuz 15 günlük izolasyon için yurda girecek. Yurtta personelimizi izole etmemizin sebebi onlarda Kovid-19 belirtisi ya da rahatsızlığı olduğundan bir karantina altına alınma değil. Amaç, ceza infaz kurumumuzdaki hükümlü ve tutuklulara bulaşarak salgının önüne geçmek için bir tedbirden ibarettir."

Öte yandan, ceza infaz kurumlarında alınan koronavirüs tedbirleri uygulamalı olarak gazetecilere gösterildi.

Kaynak: