Skolyozun tedavisi mümkün!

Omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyoz her hastada kendine has bir şekilde görülüyor. Buna göre tedaviden alınan sonuç da değişebiliyor. Fizikon Tıp Merkezi Uzm. Dr. Nagihan Yararoğlu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu
Skolyozun tedavisi mümkün!

Omurganın yana doğru eğriliği anlamına gelen skolyoz her hastada kendine has bir şekilde görülüyor. Buna göre tedaviden alınan sonuç da değişebiliyor. Fizikon Tıp Merkezi Uzm. Dr. Nagihan Yararoğlu konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu

skolyoz-1.jpg

Günümüzde her 100 çocuktan 3'ünde görülen skolyoz’un her ne kadar bir tedavisinin olmadığı söylense de üç boyutlu tedavi yöntemiyle insanlar artık bu hastalığı yenebiliyor.  Hatta öyle ki Skolyoz’a karşı farkındalık yaratmak büyük önem taşıdığından her yıl Haziran ayı ‘Skolyoz Farkındalık Ayı’ olarak kutlanıyor. Skolyoz hastalığı hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Nagihan Yararoğlu, “Sağlıklı bir omurgada arkadan bakıldığında omurlar düz hat şeklinde uzanır. Ama skolyoz söz konusu olduğunda sağ veya sola doğru eğilir. Bu eğrilikler bazen C harfi şeklinde bazen de S harfi şeklinde olabilir. Her yaş grubunda görülebilir ama en çok bizim rastladığımız yaş ergenlik dönemidir. Birçok nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.” dedi.

“YAŞ İLERLEDİKÇE SKOLYOZ ARTABİLİR”

Hastanın belinde veya sırtında olan eğrilikleri hasta yakının fark edebildiğini söyleyen Dr. Nagihan Yararoğlu, “Hızla büyüme geliştiği için ergenlik dönemindeki skolyazlarda bizim korktuğumuz olay; bu skolyozun büyüme derecesidir. O yüzden sıkı takip gerekmektedir. Skolyozun görülme sıklığı yüzde 2 ile 4 arasındadır. Genelde de skolyoz saptandığında çok yüksek derecede değildir. Ama dediğim gibi çocuğun yaşı ilerledikçe skolyoz artabilmektedir.” ifadelerini kullandı.

skolyoz.jpg

“İDEOPATİK EN SIK GÖRÜLEN SKOLYOZDUR”

Skolyozun belirtilerinden bahseden Dr. Yararoğlu, “Hastanın omzunun biri yüksek biri alçak olabilir. Bel çukurunun biri biraz daha derin, biri biraz daha yüzeysel veya kürek kemiğinde bir kabarıklık veya eteğin bir tarafı yukarda bir tarafı aşağıda gibi belirtiler şeklinde karşımıza çıkabilir. Pek çok nedeni vardır skolyozun. Doğuştan olabilir ideopatik, yani bilinmeyen nedenlerden dolayı da olabilir.” şeklinde açıkladı. İdeopatik’in en sık görülen skolyoz türü olduğunun bilgisini veren Nagihan Yararoğlu, ergenlik dönemindeki skolyozun da ideopatik skolyozun içine girdiğini ifade etti.

“EĞRİLİKTE 10 DERECENİN ÜSTÜ SKOLYOZDUR”

Skolyoz tanısının hekim tarafından koyulabileceğinin altını çizen Yararoğlu, “ Bir de nöromasküler dediğimiz kas hastalığına bağlı veya beyin rahatsızlığına bağlı kas zayıflığı kaynaklı veya nörolojik rahatsızlığı kaynaklı gelişen skolyozlar olabilir. Skolyoz tanısı hekim tarafından koyulur skolyoz diyebilmek için eğriliğin 10 derecenin üstünde olması gerekir. Çekilen film sonrası doktorun değerlendirmesiyle skolyoz tanısı konabilmektedir.” diye konuştu.

ÜÇ BOYUTLU TEDEVİ YÖNTEMİ İYİLEŞTİRİYOR

Yararoğlu, skolyozun tedavi yöntemlerini şöyle anlattı: “Kişinin duruşunun düzelmesi için Skolyozun tedavisinde biz özellikle üç boyutlu sürot egzersizi uygularız. Bunu eğriliğin derecesine göre karar vermekteyiz. Eğer eğrilik 20 ile 40 derece arasındaysa korse tedavisi uygulamaktayız. 20 derecenin altındakiler de takip egzersiz tedavisi önerilmektedir. Eğer eğrilik 45 derecenin üzerindeyse o zaman cerrahi tedavi düşünülebilir. Özellikle 50 derecenin üzerindeki eğriliklerde büyüme tamamlandıktan sonra cerrahi tedavi önerilmektedir.”

skol.jpg

“SKOLYOZDAN KORKMAYIN”

Omurga eğriliğinin üç boyutlu olduğunu belirten Yararoğlu, iki boyutlu tedavi uygulandığında bir sonuç elde edilemeyeceğinin uyarısında bulundu. Sürot tedavisinde kişinin omurgasını üç boyut üzerinden değerlendirdiklerini ve ona göre pozisyonlandığını aktaran Yararoğlu, “O da bir tek fizikon tıp merkezinde var. Biz yapılan kontrollerde, sürot tedavisinin derecelerinde iyileşme saptayabiliyoruz. Diğer tedaviler iki boyutlu planlanıyor. Bu üç boyutlu planlandığı için daha güzel sonuçlar alabiliyoruz. O yüzden skolyozdan korkmayın.” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ