Snage sigurnosti Turkiye neutralizirale devet terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama
Snage sigurnosti Turkiye neutralizirale devet terorista YPG/PKK-a na sjeveru Sirije

Snage sigurnosti Turkiye neutralizirale su najmanje devet terorista YPG/PKK-a unutar zone operacije "Izvor mira" na sjeveru Sirije, unutar javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo nacionalne odbrane Turkiye saopćilo je kako je osvećena krv turskih šehida, te kako su turski komandosi neutralizirali devet terorista YPG/PKK.

"Neutralzirani su teroristi koji su otvorili vatru na području koje je od terorističke okupacije oslobođeno turskom prekograničnom antiterorističkom operacijom 'Izvor mira'", piše u saopćenju.

Vlasti Turkiye koriste izraz "neutralizirati" kako bi implicirale da su se teroristi predali ili su ubijeni ili zarobljeni.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turkiye, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turkiye, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Na sjeveru Sirije djeluje PKK-ov ogranak YPG.

Turske snage su na sjeveru Sirije, duž sirijsko-turske granice, u proteklih šest godina izvele nekoliko uspješnih antiterorističkih operacija, uključujući "Štit Eufrata" (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.). Cilj tih operacija bio je oslobađanje pograničnog pojasa od terorističkih organizacija, sprečavanje formiranja terorističkog koridora te uspostava sigurne zone za civile.