Sofraların efsanesi artık gramla satılıyor!

Yaşanan fiyat artışları kış aylarının vazgeçilmezi olan helva satışlarını azalttı. Fiyatlar geçen seneye göre iki kat artış gösterdi. Konya halkı helvayı artık kilogram olarak değil gramla satın alıyor. Markette satılan markalı helvalarda birçok katkı maddesi bulunuyor. Çok bilinen glikoz helvada kullanılıyor ve sağlık açısından önerilmiyor. Bu yüzden helva satıcıları tezgâhlarda satılan helvaları öneriyor.
Sofraların efsanesi artık gramla satılıyor!

Konya esnafı Mehmet Bardakçı, “Helva şeker ve tahinden üretilir. Tahin oranı %60, şeker oranı %40 olmalı. Ek olarak çöğen suyu helvanın olmazsa olmazıdır, bir de limon tuzu katılır. Yapımı pişirilmesinden, yoğrulmasına dökülmesine kadar iki saat sürüyor. Pişirildikten sonra belirli bir kıvama geldikten sonra kazandan çıkıyor ve yoğurma kazanına giriyor yarım saat kırk beş dakika yoğuruluyor. Kalıplara dökülüyor, bir gün bekledikten sonra tüketilebilir hale geliyor. Helva yazın daha fazla pişiriliyor, kışın pişirme derecesi düşük oluyor. Çünkü yazın hava sıcak olduğu için helva kendini salabilir “ifadelerini kullandı.

sofralarin-efsanesi-artik-gramla-satiliyor.jpg

BİRÇOK ÇEŞİDİ VAR

Çeşitliliğin bol olduğunu belirten Bardakçı, “Helva, kakaolu, sade, Antep fıstıklı, fındık, yer fıstıklı ve bademli oluyor. Son dönemin vazgeçilmezi olan çikolatalı helva da var. Konya’da en çok kakaolu helva çocuklar için satılıyor, yetişkinler ise sade tercih ediyor. Tahinli helva dışında yaz helvası var. Yaz helvası irmik ve şekerden yapılıyor. Bununda cevizli, yer fıstıklı, Antep fıstıklı gibi çeşitleri var. Fiyatı içine giren fıstık cevizden dolayı fiyatı artıyor. Maliyeti tahinli helvadan daha düşük oluyor ve daha hafif bir çeşit “dedi.

sofralarin-efsanesi-artik-gramla-satiliyor-001.jpg

GEÇEN SENEYE GÖRE FİYATLAR ARTIŞ GÖSTERDİ

Bardakçı, “Market helvaları daha ucuz olur ama içinde katkı maddesi bulunuyor. Tezgâh helvası daha kaliteli yoğrulması ve tahin oranından dolayı farklılık gösterir. Helva satışlarında düşüş var çünkü pahalı. Önceden daha çok satış yapardık. Normalde kış aylarında günde 100 kilogram helva satmamız gerekirken şuan günlük 30 kilogram satıyoruz. Satışlar %70 düştü “diyerek satıştaki azalmaya dikkat çekti. Bardakçı, “ Bu pahalılıkla birlikte halkın alım gücü düştü. Geçen sene 100 TL olan helva bu sene 300 TL’ye kadar çıktı. Sade ve kakaolu helvanın kilogramı 200 TL, fıstıklı 300 TL, çikolatalı 225 TL. Yaz helvasının sadesi 170 TL, cevizli 200 TL. “dedi.

sofralarin-efsanesi-artik-gramla-satiliyor-002.jpg

sofralarin-efsanesi-artik-gramla-satiliyor-003.jpg