Soğuk hava pazarda fiyatları artırdı!

Konya Kadınlar pazarında kışlık meyve ve sebzeler tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Kışlık meyve ve sebze fiyatlarında artış yaşandığı gözlemlendi. Sebze türlerinden biber ise bu kez ağızları değil cepleri yaktı. Pazarda en çok domates, biber ve elma fiyatlarının yüksekliği dikkat çekiyor.
Soğuk hava pazarda fiyatları artırdı!

Kış mevsimine girilirken halk pazarlarında da kışlık meyve ve sebzeler tezgâhlardaki yerini almaya başladı. Bu yıl havaların soğumasıyla birlikte sebze ve meyve fiyatları vatandaşın cebini yaktı. Pazara gelen vatandaşlar fiyatı görünce tepki gösteriyor. Alışverişe gelen bir vatandaşın ‘5 liraya elma mı olur’ diye tepki gösterdiği de dikkatlerden kaçmadı.

pazar-1-001.jpg

‘BİR KİLO ALACAKLARINA YARIM KİLO ALIYORLAR’

Fiyatlar yüksek olunca insanların alım gücünün düştüğünü vurgulayan Kadınlar Pazarı Esnafı Hilmi Erol, “Bu yıl kışa girdiğimiz çok belli oldu. Çünkü kış ayına girmemizle birlikte 3 liralık domates 6 liraya çıktı. 4 liralık biber 7 liraya çıktı. Meyve ve sebzelerin yüzde 70’inde fiyatlar yükseldi. Elma fiyatları yüksek. Limon fiyatlarında düşüş var. Geriye kalan ürünlerde artış var. Fiyatların yükselmesinin nedeni kış ayının gelmesi, pandemi döneminden dolayı üretimin azalmasıdır. Hay böyle olunca da bu sene yerli çok erken bitti. Erken bitince de fiyatlar arttı. İnsanlar yemeden yaşayamaz illa ki yine bir talep var ama 4 kişilik bir aile bir kilo alması gerekirken yarım kilo alıyor, 6 kişilik bir aile bir kilo alıyor. Yani vatandaşlar sebze ve meyve alıyor ama fiyatlardan dolayı azar azar almak zorunda kalıyorlar. Bence bu sene fiyatların yükselmesi biraz daha erken başladı. Sıkıntılı bir sene bizi bekliyor. İnşallah toparlayabiliriz” şeklinde konuştu.

hilmi-erol.jpg

‘YERLİ ÜRÜNLER BİTTİ FİYATLAR YÜKSELDİ’

Yerli Konya ürünlerinin bittiğini seraların başladığını ifade eden Pazar Esnafı Mustafa Ucal, “Tabi ilk başladığında fiyatlar biraz yüksek olur. Seralar yeni çıktığı için hem kış mevsimine girdiğimiz için fiyatlar yüksek olur. Domates, biber, patlıcan, salatalık hepsi var. Domates 4 lira, salatalık 4 lira, patlıcan 3,5- 4 lira, kabak 3,5 lira, biber 5-7 lira, dolma biber 5 lira, mandalina 4 lira, elma 5 lira, ayva 7,5 lira, armut 7,5 lira, nar 5 lira, üzüm 6 lira. Fiyatların ilerleyen zamanlarda artıp ya da azalacağını bilemeyiz. Çünkü seraların ne kadar ürün vereceğini, doğal afetler gibi olaylar olup olamayacağını da bilemeyiz ama bu sene fiyatlar yüksek. Biz bu kadar beklemiyorduk. Özellikle de domates geçen sene 3 lira aralığındaydı bu sene 5 lirayı gördü. Meyve ve sebze olarak değil de bütün ürünlerde bir fiyat artışı var. Bunun nedeni de doların artması, maliyetlerin yükselmesidir. Yeşillik fiyatlarımız uygundur. En pahalı yeşillik fiyatımız iki lira diyebilirim. Şimdi kışlık patatese geçtik. Konya’nın yerli patatesi çok olduğu için patates fiyatlarımız düşüktür” diye konuştu.

mustafa-ucal.jpg

‘TURUNÇGİLLERİN FİYATLARI DÜŞEBİLİR’

Önümüzdeki günlerde bazı meyve fiyatlarının düşmesini beklediklerini kaydeden Pazar Esnafı Mehmet Kaya, “Şu anda kış ayına bir geçiş dönemindeyiz. Tarlalar bitiyor, seralara başlıyoruz. Bundan sonra tüm Türkiye Akdeniz bölgesinden beslenecek. Tarlanın son zamanları ama henüz tarlalar bitmedi. Konya’mızda da ufak tefek küçük de olsa seralar var. Bunlar devam ediyor. Şu anda domateste bir hareket var. Geçen hafta 3 lira civarında olan domates bu hafta 5-6 lira civarındadır. Salatalık 2,5 lira, patlıcan 2,3 lira, biber fiyatları 7 liraya çıktı. Bazı ürünlerin fiyatları kalitesine göre de değişebiliyor. Yeşilliklerimiz ucuzdur. Tere, maydanoz, roka gibi ürünler 1 lira civarında, ıspanak, pırasa 3 lira civarındadır. Bu sene mandalina 3-4 lira, portakalda henüz bir hareketlilik yok, fiyatları 6-7 lira civarında. Yerli muz fiyatları biraz düşük ithal muzlar ise biraz pahalı. İthal muz dolarla geldiği için o yüzden fiyat biraz yüksek. Yerli muzlar 8 lira civarındadır. Bağ üzümlerinin son zamanı, bundan sonra depo üzümleri başlayacak. Üzüm fiyatlarımız da 6 lira. Çilek tarlada bitti ve seraya döndük fiyat 15 lira civarında. Elma 5 lira, kivi 10 lira, armut 6-7 lira, nar 3-4 liradır” diyerek bilgi verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

mehmet-kaya-002.jpg

pazar-3.jpg

pazar-2-001.jpg

pazar-4-001.jpg