Soğuk hava yüz felcini tetikliyor

Ani sıcaklık düşmesinin yüz felcine neden olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Nurdoğan Ata, “Yüz felci her mevsimde ve her sıcaklıkta olabilir. Kulak ağrısı yüz felcinin ilk belirtisi olabilir.
Soğuk hava yüz felcini tetikliyor

Ani sıcaklık düşmesinin yüz felcine neden olabileceğinin altını çizen Op. Dr. Nurdoğan Ata, “Yüz felci her mevsimde ve her sıcaklıkta olabilir. Kulak ağrısı yüz felcinin ilk belirtisi olabilir. Yüz felci saatler içinde ya da günler içinde oluşur. Ani seyirlidir. Genellikle ilk belirtisi kulak ağrısıdır” dedi

Havaların soğuması ile birlikte üst ve alt solunum yolu hastalıkları artış gösteriyor. Ani sıcaklık düşmesiyle tetiklenen yüz felci hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Özel Medicana Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Nurdoğan Ata, “Uzun süre soğuk klima karşısında oturmak ve hava akımına maruz kalmak da neden olabilir. Yüz siniri beyin sapından çıkarak kulak kemiği içinden geçerek kulak önünden yüz kaslarımıza dağılır. Gözümüzü kapatan kasımız, gülmemizi sağlayan kaslar, ağız ve dudak kaslarımız yüz siniri ile uyarılır. Yüz felcinin derecesine göre bu kasların kısmi ve tam etkilenmesi olabilir. Yüz felcinde gözümüzü kapatmamız zorlaşır ya da hiç kapatamayız. Ağzımız diğer tarafa doğru kayar, gözyaşı salgımız azalır ve yüz felci olan tarafta tat duyumuz azalır” diye konuştu.

“İLK BELİRTİ: KULAK AĞRISI”

Yüz felcinin her mevsimde ve her sıcaklıkta olabileceğine dikkat çeken Ata, “Ancak ani sıcaklık değişimleri, soğuğa ve rüzgâra maruz kalmak bu hastalığa neden olabilir. Kulak ağrısı yüz felcinin ilk belirtisi olabilir. Yüz felci saatler içinde ya da günler içinde oluşur. Ani seyirlidir. Genellikle ilk belirtisi kulak ağrısıdır. Yüz siniri kulak kemiğinden geçtiği için hastaların çoğunda kulak ağrısı ilk olarak ortaya çıkmaktadır. Hastalık çoğunlukla tek taraflı görülmektedir” şeklinde konuştu.

soguk-hava-yuz-op-dr-nurdogan-ata.jpg

“TEDAVİYE ERKEN BAŞLANMALI”

Yüz sinirinin uyardığı tarafta yüz kaslarının çalışmaması nedeniyle ağız ve dudak çevresinde karşı tarafa doğru kayma oluşması, gözü kapamak, konuşmak ve yemek yemekte zorluk çekmenin en önemli belirtiler arasında yer aldığının altını çizen Ata, “Bunun yanında yüz felci olan tarafta gözde kuruma ve dilin o tarafında tat bozukluğu görülmektedir. Yüz felci genellikle yüz sinirimizin beyinden sonraki kısmının etkilenmesi ile ortaya çıkar. Bu nedenle ilk olarak kulak burun boğaz hekimine başvurulmalıdır. Hastalığın tedavisine erken başlamak önemlidir. Hastalarımızın tama yakını tedavi ile düzelmektedir. Nadiren bazı hastalarda ameliyat gerekmektedir. Tedavide ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulanır. Göz tam kapanmıyorsa suni göz yaşı damlatma ve yatarken gözün steril kapatılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ