Somali sokaklarının "seyyar hazineleri" ikinci el kitaplar

Mogadişu'daki Mekke-i Mükerreme Caddesi üzerinde ikinci el eserler satan seyyar satıcılar, dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlarla kitap sahibi olmasını sağlıyor- Müşterilerden Ömer Muhammed:"Bence bu seyyar satıcılar bir hazine sahibi. Burada kütüphan
Somali sokaklarının "seyyar hazineleri" ikinci el kitaplar

MOGADİŞU (AA) - NUR CEYDİ - İkinci el kitap satan Somalili seyyar satıcılar, bir yandan ekmek parası kazanırken diğer yandan dar gelirli vatandaşların uygun fiyatlarla kitap sahibi olmasına vesile oluyor.

Somali'nin başkenti Mogadişu'daki Mekke-i Mükerreme Caddesi üzerinde ikinci el eserler satan seyyar satıcılar, tezgâhlarını kitapseverler için açıyor.

Ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlar ve özellikle öğrencilerin uğrak noktası olan bu tezgâhlar, sahiplerine rızık kazandırırken bir yandan da dar gelirli kitap tutkunlarının daha uygun fiyatlarla kitap sahibi olmasını sağlıyor.

AA muhabirine konuşan Somalili seyyar satıcı Muhammed Merri (66), 30 yıldır ikinci el kitap satarak geçimini sağladığını, hikâye, roman, sözlük, ders kitabı çeşitli tür ve dilde eserleri tezgâhında satışa sunduğunu belirtti.

Ekmek teknesinde kütüphanelerde bile az bulunan bazı kitaplar yer aldığını, elindekilerin çoğuna 2-3 dolar civarında fiyat verdiğini söyleyen Merri, bu şekilde insanların okuyarak ufkunun açılmasına vesile olduğunu dile getirdi.

- Tezgâhı hem işi hem okulu

İdris Ahmed ise sattığı kitapları okuyarak okuma yazma öğrendiğini, tezgâhının kendisi için hem iş hem okul olduğunu söyledi.

Ahmed, bu şekilde hem geçimini kazandığını hem de kendini geliştirme imkânı bulduğunu ifade etti.

- "Bu seyyar satıcılar bir hazine sahibi"

Müşterilerden Ömer Muhammed de ikinci el kitapların, dar gelirli vatandaşların kitap okumasına ve kitap sahibi olmasına imkân verdiğini belirtti.

"Bence bu seyyar satıcılar bir hazine sahibi. Burada kütüphanelerde bile olmayan kitaplar bulunuyor. Hem de çok uygun fiyatlarla." diyen Muhammedi, üniversite öğrencilerinin araştırmaları ve eğitimi için gerekli kitapların ucuza satıldığını, bu nedenle tercih edildiğini anlattı.

İkinci el kitap toptancısı Abdulkadir Hüseyin de topladığı kullanılmış kitapları kilogram hesabıyla seyyar satıcılara çok ucuza sattığını aktardı.

Kilogramı 1 dolardan daha aza verdiği kitapları çeşitli yollardan temin ettiğini belirten Hüseyin, "Bazıları, hayatını kaybeden yakınlarının kitaplarını bağışlıyor. Bazıları evlerindeki kütüphaneleri çeşitli sebeplerle elden çıkarıyor. Kimileri maddi sıkıntılar nedeniyle kendi kitaplarını ucuza veriyor. Kimi de evinde yer olmadığı için fazlalıklardan kurtulmak istiyor." diye konuştu.

Kaynak: