SON DAKİKA: Titanik Ziyaretinde Kaybolan Denizaltıdaki 5 Kişinin Hayatını Kaybettiği Açıklandı

Kuzey Atlantik Okyanusu'nun binlerce metre altındaki Titanik'in enkazına 250 bin dolara geziler gerçekleştiren bir batiskaf, içinde mürettebat varken kaybolmuştu. Yapılan açıklamada enkazın bulunmasının ardından içinde bulunun 5 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.
SON DAKİKA: Titanik Ziyaretinde Kaybolan Denizaltıdaki 5 Kişinin Hayatını Kaybettiği Açıklandı

Dünyanın en ünlü gemisi Titanik, 1912 yılında bir buzdağına çarpmış ve Kuzey Atlantik Okyanusu’nun derinliklerine gömülmüştü. 1500’den fazla insanın ölümüne neden olan ve okyanus yüzeyinin 3800 metre altında bulunan gemi, günümüzde turistler tarafından da ziyaret edilebiliyordu.

OceanGate isimli bir şirket, denizaltılarıyla enkaza turistik geziler gerçekleştiriyordu. Geçtiğimiz gün, enkazı ziyaret eden bu denizaltılardan birinin kaybolduğu bildirildi. Denizaltının 96 saatlik yaşam desteğine sahip olduğu öğrenilmişti. Ardından ise çalışmaların gerçekleştirdiği bölgeden ses duyulduğu öğrenildi. Açıklanan verilere göre araçtaki oksijenin tamamı, bugün Türkiye saati ile 14.08'de sona erdi. Titanik yakınlarında bugün akşam saatlerinde bulunan denizaltıdaki 5 kişinin öldüğü belirtildi.

Bulunan denizaltıdaki 5 kişi hayatını kaybetti

Geçtiğimiz saatlerde, Titanik enkazının yakınlarında bir "enkaz alanının" bulunduğu açıklanmıştı. ABD Sahil Güvenlik Teşkilatı, durumun değerlendirildiğini söyledi ve TSİ 22:00'da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD Sahil Güvenlik Tuğamirali John Mauger düzenlediği basın toplantısında, bir Kanada gemisinden gönderilen insansız bir aracın TSİ Perşembe akşamı Titanik enkazının pruvasından yaklaşık 1.600 feet (488 metre) uzaklıkta, yüzeyin 2-1/2 mil (4 km) altında enkazını keşfettiğini söyledi.

Gemide bulunan 5 kişi arasında 58 yaşındaki İngiliz milyarder ve kaşif Hamish Harding; her ikisi de İngiliz vatandaşı olan Pakistan doğumlu iş adamı 48 yaşındaki Shahzada Dawood ve 19 yaşındaki oğlu Suleman; batığı onlarca kez ziyaret etmiş olan Fransız okyanus bilimci ve Titanik uzmanı 77 yaşındaki Paul-Henri Nargeolet ve OceanGate'in Amerikalı kurucusu ve genel müdürü Stockton Rush bulunuyordu.

Rush'ın eşi Wendy Rush, aynı zamanda Titanik felaketinde hayatını kaybeden Isidor Straus ve eşi Ida'nın torunuydu.

Neler olmuştu?

Kaybolan araçta oksijen tamamen bitti

Ortadan kaybolan Titanik'e turist taşıyan denizaltının toplamda 96 saatlik yaşam destek ünitesi bulunuyor. Bunun 10 saatten fazlası Titanik'e gidip geri dönmek için kullanırken, geçen süreyle beraber denizaltının bugün öğlen saatlerinde oksijeni tamamen bitti.

Gezileri gerçekleştiren şirketin, araç hakkında güvenlik endişelerini dile getirmesi nedeniyle bir çalışanını kovduğu ortaya çıktı

Titan denizaltısı için arama kurtarma çalışmaları hızla devam ederken gezileri gerçekleştiren OceanGate hakkında bazı bilgiler ortaya çıktı. TechCrunch'ın raporuna göre şirket, 2018 yılında aracın güvenliğiyle ilgili endişelerini dile getiren yönetici David Lochbridge'i bu yüzden kovdu. Lochbridge'in, şirketin üst düzey yöneticilerini güvenlik risklerini görmezden gelmekle suçladığı görüldü.

Öte yandan cihazın en fazla 1300 metreye kadar dalışa uygun olduğu, ancak Titanic ziyareti sırasında bu derinliğin 3800 metreye kadar çıktığını belirten iddialar da mevcut. Batiskaf olarak adlandırılan aracın, içeriden hiçbir şekilde açılamadığını da belirtelim.

Çalışmalar sırasında ses duyuldu

Gelen bilgilerde, Kanada'ya ait uçakların arama kurtarma çalışmaları sırasında 30 dakika aralıklarla suyun altından çarpma sesleri geldiği ifade edildi.

İçinde 5 kişinin bulunduğu açıklanan denizaltı için arama kurtarma çalışmaları devam ediyor

Gelen açıklamalarda kaybolan denizaltı için arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği bildirildi. Ekipler, enkaza 563 kilometre civarında uzaklıkta bulunan Kanada’nın Newfoundland kıyılarında çalışmaları devam ediyor.

Kaybolan denizaltı, OceanGate’in Titan olarak adlandırdığı bir araç. Şirketin internet sitesine göre araç, 5 kişi için 96 saat yaşam desteğine sahip. Araçtaki kişilerden birisi, Blue Origin'le geçtiğimiz yıl uzaya da giden İngiliz milyarder Hamish Harding. OceanGate, yaptığı açıklamada “Tüm odak noktamız araçtaki mürettebat üyeleri ve aileleri” ifadelerini kullandı. Denizaltının OceanGate ile bağlantısının nerede kaybettiği konusunda da net bir bilgi yok.

Kayıp araç daha bulunmadan belgeseli yapılıyor!

İki gün önce kaybolan batiskaf, henüz daha bulunmadan belgeseli için hazırlıklar başladı. Aracı bulmak için yapılan çalışmaları konu alan belgeselin Birleşik Krallık'ta Channel 5 kanalında "Titanic Sub: Lost at Sea" ismiyle yayınlanacağı açıklandı. Belgeselin sunumunu 5 News sunucusu Dan Walker tarafından sunulacak. Belgesel Perşembe günü 19:00'da Channel 5'te yayınlanacak.

OceanGate’in tarihi gemi enkazını görmeyi sağlayan geziler son yıllarda iyice popülerleşmeye başlamıştı. Şirket, 250 bin dolara kadar çıkan ücretler karşılığında bu imkânı ziyaret etmek isteyenlere sunuyordu.

Etiketler :