Sözleşmeli üretim modeli desteklenmeli

Tarımda sözleşmeli üretim modeli, üretici lehine yenileniyor. Sözleşmeler üç nüsha yapılacak, bir nüshası denetleme yetkisine sahip olan Tarım Bakanlığı’nda bulunacak. Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Sözleşmeli üretim modeli Türkiye tarımının geleceği açısından önemli bir model” dedi.
Sözleşmeli üretim modeli desteklenmeli

Tarımda sözleşmeli üretim modeli, üretici lehine yenileniyor. Sözleşmeler üç nüsha yapılacak, bir nüshası denetleme yetkisine sahip olan Tarım Bakanlığı’nda bulunacak. Sözleşmeli tarım modelinin destekledikleri bir model olduğunu belirten Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Sözleşmeli üretim modeli Türkiye tarımının geleceği açısından önemli bir model” dedi.

Tarımsal üretim ve gıda güvenliğinin sağlanması noktasında pandemi döneminde öne çıkan sözleşmeli üretim modeline yeni yasa geliyor. Hukuki altyapının eksik olması nedeniyle özellikle üretici aleyhine yaşanan sorunların ortadan kaldırılmasını öngören taslak çalışmasına göre, sözleşmeler Tarım Bakanlığı’nın gözetiminde yapılacak, üç nüsha olarak düzenlenecek sözleşmenin bir nüshası Bakanlıkta kalacak, Tarım Bakanlığının denetim yetkisi olacak.

‘DESTEKLEDİĞİMİZ BİR MODEL’

 Sözleşmeli tarım modelinin destekledikleri bir model olduğunu belirten Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Sözleşmeli üretim modeli Türkiye tarımının geleceği açısından önemli bir model. Üretim fazlalığının ya da üretim düşüklüğünün önüne geçecek bir model. Desteklediğimiz bir model. Aynı zamanda sözleşmeli üretimde tarımsal destekler ürüne göre ayarlanacağı için çiftçinin açısından ne ekileceğini, ne kaldırılacağını bilinirse geleceğin tarımı açısından önemli bir model olacak. Bu modelle gıda güvenliği garanti altına alınacak. Tarım İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odalarının tarımsal danışmanları, ziraat mühendislerimiz masa başında değil sahada sözleşmeli modelde mecburen onları takip etmek zorunda kalır ve gıda güvenliğimizi de sağlamış oluruz” diye konuştu.

sozlesmeli-uretim-1.jpg

‘ARADAKİ ANLAŞMAZLIKLAR ORTADAN KALKACAK’

Sözleşmeyle birlikte aradaki anlaşmazlıkların önüne geçileceğinin vurgusunu yapan Başkan Murat Yağız, “Bu modelle birlikte üretici ve alıcı arasında yaşan fiyat anlaşmazlıkları da gider. Sözleşmeli model en baştaki amacı fiyat standardı oluşturmaktır. Hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruyan bir model olacak. Konya’da bu modeli uygulayabileceğimiz bölgelerimiz var ama sözleşmeli modeli hububatta uygulayamayız. Zaten bu sözleşmeli model sebze ve meyvede var. Hububat ve bakliyatta planlı üretim var. Orada da bölge bazlı üretim yapabiliriz. Ürün planlaması yaparız, bölge bazlı destekler veririz. Sebze ve meyvede sözleşmeli üretim modeli Türkiye’nin olmazsa olmazıdır” ifadelerine yer verdi.

‘GÜBRE FİYATLARI ENFLASYONUN ÇOK ÜZERİNDE’

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 100 çiftçiye destek müjdesiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Yağız, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı gübreye olan desteğin yüzde 100 arttırılması rakamsal olarak çiftçiye bir şey ifade etmez. Yapılan yüzde 100 artış dekarda 8 lira olan yerler 16 liraya, 4 lira olan desteklemeler 8 liraya çıktı. Dekara atılan gübre yaklaşık 40 kilo. Yani 100 liralık gübre atıyoruz, bize verilen destek 16 lira. Bu bizim için çok bir şey ifade etmez. Ama orada önemli olan konu, Sayın Cumhurbaşkanımız, ‘Çiftçimiz üretsin, biz çiftçimizin arkasındayız’ diyerek çiftçimize motivasyon vermesidir ama üretimin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için gübre fiyatlarının enflasyon oranında artması gerekir. 2021 yılında gübre fiyatları 2020’ye göre enflasyonunun beş katı oranındadır. 2021’de en az dört katı artmış durumda. 2020-2021 yılları arasında gübre fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Verilen destekler hiç verilmese de olur ama gübre fiyatlarının ve yem fiyatlarının enflasyon oranında artışının sağlanması gerekir” şeklinde konuştu.

‘ENERJİ VE YEM MALİYETLERİ GÜNDEMDEKİ YERİNİ KORUYOR’

Enerji ve yem, gübre maliyetlerinin gündemdeki yerini koruduğuna işaret eden Yağız, “Şu anda hepsinin önüne geçen gübre fiyatlarıdır. Çünkü gübrenin artış fiyatı Türkiye’de açıklanan yüzde 14 yüzde 15 enflasyonun şu an tam beş katıdır. Mart ayının 30’una kadar bizim bu gübreleri atmamız lazım. Sanayi Bakanlığımızın, Ticaret Bakanlığımızın, Tarım ve Orman Bakanlığımızın ortaklaşa bir şekilde gübre fiyatlarına bir çözüm bulmaları gerekiyor. Mart ayının sonuna kadar bu gübreleri toprakla buluşturmamız gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ