Sözleşmeli üretim modeliyle fiyatlar dengelenir
Tarım Kredi Kooperatiflerinde daha çok üründe fiyatların düşürülmesi için sözleşmeli üretim modeline geçilerek üreticilerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Murat Yağız, “Bu sayede hem üretici hem de tüketici kazanacak” dedi.
Tarım Kredi Kooperatiflerinde daha çok üründe fiyatların düşürülmesi için sözleşmeli üretim modeline geçilerek üreticilerin de sürece dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Murat Yağız, “Bu sayede hem üretici hem de tüketici kazanacak” dedi.
Üç harfli marketlere karşı piyasada fiyatların düşürülmesi için bir öneri Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız’dan geldi. Başkan Murat Yağız, “Eğer tarım kredi kooperatifinde satılacak ürünleri sözleşmeli olarak direkt üreticilerimize ürettirilirse, bunların da üretim maliyetleri denetim altına alınırsa hem üreticilerimiz hem tüketicilerimiz karşılıklı olarak kazanç sağlar” ifadelerine yer verdi.
‘FİYATLARI DENGELEMEK ANCAK BÖYLE MÜMKÜN’
Fiyatları dengelemenin yolunun sözleşmeli üretim modelinden geçtiğini ifade eden Başkan Yağız, “Tarım Kredi Kooperatifin 30 indirimde indirim yapması 85 milyon vatandaşımızı ilgilendiren bir konudur. Vatandaşlarımız, tüketicilerimiz her şeyin önündedir. Sözleşmeli üretim modeline geçilirse, üreticilerimiz de bundan hakkını almış olur. Bu indirimler tüketicilerimize çok faydalı ancak bundan bizim üretim yapan çiftçilerimizin bir istifadesi yok. Eğer tarım kredi kooperatifinde satılacak ürünleri sözleşmeli olarak direkt üreticilerimize ürettirilirse, bunların da üretim maliyetleri denetim altına alınarak hem üreticilerimiz hem tüketicilerimiz karşılıklı olarak kazanç sağlar. Şu anki gidişat sözleşmeli üretim modeline gidildiğini gösteriyor. İleriki yıllarda Tarım Kredi Kooperatiflerinin tam randıman gösterebilmesi için sözleşmeli üretim yaptırarak fiyatları istediği şekilde dengelemenin yolu buradan geçiyor” diye konuştu.
‘MALİYETLERİN DE DÜŞÜRÜLMESİ GEREKİYOR’
Sebze ve meyve fiyatlarının düşürülmesi için maliyetlerin düşürülmesi gerektiğine dikkat çeken Yağız, “Sebze ve meyvelerin şu anki fiyatları artan maliyetlere rağmen pahalı değil. Bundan 5 ay önceki fidelerin, gübrelerin, tarlaların hazırlanma döneminde dünya enerji piyasasıyla birlikte ham madde girdilerimizin yüzde 300 yüzde 400 bandında artışlar gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu fiyatları bu yıl düşürme şansımız yok. Maliyet düşürülürse fiyatlar da düşürülür. Konya Türkiye’nin tarımsal üretiminin tek başına yüzde 16 paya sahip bir ildir. Yaklaşık 20 üründe de liderliği elinde bulunduran bir ilimizdir. Geçtiğimiz günlerde hububat sona erdi. Şimdi bakliyat, mercimek, mısır, kaba yem, tane mısır hasadı başladı. Onun akabinde pancar hasadımız başlayacak. Şu an Konya liderliğini sürdürdüğü en az 20 üründe hasatta yarıya yaklaştı. İnşallah pancar üretiminde birinci aya kadar devam edeceğiz. Oldukça da verimli bir yıl geçiriyoruz. Bu nedenle de rabbimize şükrediyor hükümetimize de yardımlarından dolayı teşekkür ediyoruz” diye aktardı.
‘MODERN SULAMA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK’
Konya'daki tarım arazileri modern sulama teknolojilerine kavuşarak üretim ve verimliliği artıracak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Yağız, “Dağlık alanda sürekli sulama sorunu yaşayan bir mahallemizde sulama göletiyle beraber çevre birkaç köyün faydalanacağı ve damlama sistemiyle faaliyet gösterecek bir gölet sayesinde cazibeli bir sulama şekliyle tarıma kazandırılmış olacak. Bu dağ köylerinde yoğun olarak hayvancılıkla da uğraşılmaktadır. Özellikle patates gibi, mısır gibi, yonca gibi ürünlerin ekilmesini sağlayacak, bu da özellikle hayvancılık yapılan o bölgede kaba yem ihtiyacını karşılayacak, girdi maliyetlerini düşürecek imkanlar sağlamaktadır. Faaliyete geçtiği andan itibaren birkaç köyü hayvancılığa büyük katkı sağlayacağını, en azından o bölgenin kendi ihtiyaçlarını kendileri ekip dışarıya da satma potansiyeli sağlayacağından dolayı olumlu bir yatırım. Dağ köylerinde bu tür göletlerin artırılarak devam etmesi halinde kırsalda insanların yaşamlarını kolaylaştıracak bir imkan sağlıyor” diye konuştu.
‘MODERN SULAMA İÇİN GÖLET OLMASI GEREKİYOR’
Modern sulama yöntemi için gölet olması gerektiğini kaydeden Yağız, “Modern sulama yöntemleri göletler sayesinde olacağını ve bu göletlerin de dağ köylerinden başka ova tarafında yapılma şansı olmayacağını söyleyebiliriz. Gölet yukarda, köy aşağıda suyu bıraktığınız zaman otomatik olarak kendi kendine basınçlı sulama sistemi şeklinde uygulanıyor. Ovada bunu yapma imkanı yok. Ama özellikle gölet yapma imkanı olup da cazibeli şekilde modern sulama sistemleriyle sulama Konya’da yüzde 10 civarında yapılıyordur. Bunun yüzde 50’lere yüzde 100’lere arttırılması durumunda ülke ekonomisi de kazanır, çiftçi de kazanır, üreticinin yanında maliyetlerin düşmesi demek tüketiciyi direkt kazandırır. Keşke imkan olsa da bu göletleri Konya’ya yaygınlaştırabilsek” diyerek sözlerini tamamladı.
• SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ
