Srbija: Kod Sjenice nije pronađena masovna grobnica

Ova lokacija od 2020. godine bila je u fokusu interesovanja javnosti u vezi sa navodima prištinske delegacije da su na navedenoj lokaciji pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala tokom rata na Kosovu
Srbija: Kod Sjenice nije pronađena masovna grobnica

Na lokaciji rudnika Štavalj, kod Sjenice danas je završena pretraga terena i na tom mjestu nisu pronađeni posmrtni ostaci nijednog lica, javlja Anadolu Agency (AA).

Ova lokacija je bila predmet rada nadležnih državnih organa Republike Srbije proteklih trinaest dana na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine, a u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja u vezi sa navodima prištinske delegacije da su na navedenoj lokaciji pokopani posmrtni ostaci lica koja se vode kao nestala tokom rata na Kosovu.

Pored nadležnih državnih organa, sudskog i rudarsko-geološkog vještaka iz Republike Srbije na lokaciji su prethodnih dana bili prisutni i stručnjaci EULEKS-a, predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (ICRS), UNDP-a i prištinske delegacije Radne grupe za nestala lica na Kosovu u svojstvu posmatrača.

Na nasipima u blizini rudnika od 10. maja ove godine iskopavanja su vršena na nekoliko mjesta, a korišćeni su i satelitski snimci.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije i šef beogradske delegacije Veljko Odalović je rekao novinarima da je ova lokacija od 2020. godine bila u fokusu interesovanja javnosti i porodica nestalih.

“Željeli smo da na krajnje transparentan način damo odgovor na zahtjev koji nam je dostavila prištinska strana. Definitivno možemo da saopštimo da na ovoj lokaciji nisu pronađeni posmrtni ostaci. Bez obzira na izvor i pouzdanost informacija sve lokacije koje smo do sada dobili smo provjerili. Na nekim lokacijama jesu, a na velikom broju lokacija nisu. Sve ovo se radi u punoj koordinaciji državnih organa”, rekao je Odalović.

Kazao je i da su tokom iskopavanja bili prisutni predstavnici prištinske i beogradske delagacije, kao i članovi porodica, te da u Srbiji nije bilo pojedinca niti državnog organa koji je ovaj proces opstruirao.

Izrazio je očekivanje i da će prištinska strana postupati na identičan način, naglasivši da do sada nisu dobili povratne informacije da li će i kada će biti provjerene lokacije po zahtjevima beogradske strane.

Predsjedavajuća Radne grupe za nestala lica na Kosovu Martina Fava je poručila da je saradnja i kooperacija u pronalasku nestalih osoba tokom ratnih sukoba ključni element daljeg djelovanja kako bi se porodicama dao pravi odgovor.

“Mnogo vremena je prošlo i moramo požuriti sa odgovorima. Prema međunarodnom pravu obaveze Prištine i Beograda su da pronađu odgovore. Međunarodni crveni krst ostaje tu da pruža podršku po pitanju nestalih i sa svojim istražiteljima obezbjeđuje potrebne informacije i snimke od međunarodnih organizacija”, istakla je Fava i uputila poziv predstavnicima Srbije i Kosova da nastave sa aktivnostima kako bi se tokom ljetnog perioda istražilo što više lokacija.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova Andin Hoti najavio je krajem aprila ove godine da će u Srbiji početi iskopavanja na sumnjivoj lokaciji za masovnu grobnicu ubijenih Albanaca.

Hoti je za kosovske medije rekao da su preko Međunarodnog crvenog krsta, kako bi se lakše saznala sudbina nestalih, podnijeli zahtjeve za satelitske snimke u partnerskim zemljama Kosova i da ostaje zahtjev za otvaranje svih tajnih dokumenata Srbije tokom rata na Kosovu.

Na pet lokacija u središnjoj Srbiji do sada je pronađeno ukupno 915 tijela kosovskih Albanaca, a pretraženo je na desetine drugih.

Podsjećamo da je na lokalitetu Kiževak kod Raške prilikom ekshumacije masovne grobnice u maju 2021. godine pronađeno najmanje devet tijela kosovskih Albanca i pretraga na ovom mjestu je zvanično završena. Potvrđeno je i da je ova grobnica povezana sa masovnom grobnicom otkrivenom 2014. godine u Rudnici iz koje su identifikovana 54 tijela, takođe “žrtve masakra u selu Rezale, opština Skenderaj (Srbica)”.

Prve tri grobnice ubijenih Albanaca na Kosovu, a zatim pokopanih u Srbiji, otkrivene su 2001. godine, Batajnica – 744 tijela, Petrovo Selo – 61 tijelo i u okolini Bajine Bašte, u jezeru Perućac – 84 tijela.