1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Srbija: Zbog korone otkazuju venčanja ili ih održavaju uz mere zaštite
Srbija: Zbog korone otkazuju venčanja ili ih održavaju uz mere zaštite

Srbija: Zbog korone otkazuju venčanja ili ih održavaju uz mere zaštite

Zbog epidemije koronavirusa, koja u Srbiji traje duže od četiri meseca, mladi odlažu i otkazuju venčanja i svadbe, a oni koji se odluče na venčanje, mogu to uraditi samo u krugu porodice i uz zaštitne maske

A+A-

Parovi koji u vreme epidemije koronavirusa u Srbiji odluče da stupe u brak, čin venčanja i proslavu mogu da organizuju samo u krugu porodice, jer od 17. jula važi zabrana okupljanja više od 10 ljudi. Zbog ovakvih uslova, venčanja i svadbe otkazali su mnogi, ali ne i Aleksandra Vrbić i Đorđe Vučković iz Niša, koji su se, pred desetak gostiju i ekipom Anadolu Agency (AA), venčali u crkvi.

Njih dvoje su ka oltaru Hrama svetog cara Konstantina i carice Jelene krenuli sa zaštitnim maskama, a svatovi ostali na „bezbednoj udaljenosti“, bar metar i po jedni od drugih, onako kako je to propisano poslednjim merama republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Mladenci su svoje venčanje i svadbu počeli da planiraju još prošle godine, kada ništa nije ukazivalo na dolazak epidemije ovakvih razmera.

„Tada nije bilo ni predstave da će sve ovo da se desi. Trebalo je da proslavu imamo u junu, zatim smo, u konsultaciji sa restoranom, odložili za jul, ali eto, sve ove mere dovele su do toga da to ni sada ne možemo da organizujemo“, kaže mladoženja Đorđe Vučković.

Odustali su od građanskog venčanja i velikog veselja u restoranu.

„Iako je vreme korone i ova pošast vlada, to nas nije sprečilo da u krugu porodice obeležimo ovaj veliki dan. Razočarani nismo, bitno je da smo se venčali ovako lepo u crkvi, i to na dan Svetog Prokopija, koji je zaštitnik dece i porodice. A biće vremena za veselje, biće dece, možda ćemo praviti neko veće veselje za prvi rođendan i krštenje detetu“, priča Đorđe.

Nakon ceremonije, gosti su oprezno čestitali mladencima, fotografisali se sa njima i zatim otišli na svečani porodični ručak.

Vlasnici restorana, specijalizovanih za veće proslave, ističu da su oni i njihovi zaposleni ugroženi ovom situacijom jer posla nema. U nekim restoranima važi „pravilo“ da se dogovoreni termini proslava odlažu za isti datum naredne godine, a u drugima odbijaju da prave bilo kakve rezervacije jer se, kažu, „još ništa ne zna“.

Nišlijka Miljana Đorđević i njen verenik su opštinsko i crkveno venčanje i svadbu za oko 200 gostiju, odlagali dva puta. U aprilu su shvatili da datum u maju, koji je bio ispisan na pozivnicima, nije pogodan trenutak.

„Aprila smo shvatili da se polako bliži taj datum, da smo sve lepo organizovali, ali da zbog epidemije nije moguće održati svadbu, i razmišljali smo koji bi naredni datum mogao da bude u igri. S obzirom da smo videli najave da tokom leta ne bi trebalo da bude korone, da bi virus mogao da utihne, razmišljali smo da možda baš jul mesec bude taj kada ćemo organizovati i svadbu i venčanja, i to kraj jula jer nam je to delovalo sigurno", govori Miljana.

Međutim, ispostavilo se da u julu u Srbiji ima još više obolelih i preminulih od koronavirusa nego što je to bilo u prethodnim mesecima i da se situacija pogoršala.

„Danas bi bilo naše venčanje, naša svadba. Krajem juna smo shvatili da je to neizvodljivo, pre svega, zbog bezbednosti svih nas, a osim toga, na snazi su i mere koje ne dozvoljavaju okupljanja, tako da nam je zdravlje na prvom mestu. Odlučili smo da ove godine ni svadbe, ni venčanja ne bude i da se nadamo da će naredna godina biti bolja“, priča Miljana.

O novom datumu, kaže, još neće razmišljati jer je stanje u vezi s epidemijom neizvesno, a prognoze stručnjaka već su se pokazale netačnim.

„Videćemo da li će se situacija smirivati, kako će sve ići, pa ćemo onda, u zavisnosti od toga odlučiti kada ćemo sledeće godine zakazati neki novi, treći termin, za svadbu i za venčanja“, kaže Miljana.

HABERE YORUM KAT