Stokçular değil üretici kazansın!

Yem fiyatlarında artışın et ve süt üreticisini zorladığını söyleyen Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, “Sektörle alakalı olmayan bazı firma ve şahısların saman ve balya stoku yaptıkları ve ileriki zamanlarlar da piyasaya fahiş fiyatlar ile sürmeye hazırlandıkları haberi bizi dehşete düşürüyor" dedi.
Stokçular değil üretici kazansın!

Yem fiyatlarında artışın et ve süt üreticisini zorladığını söyleyen Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, “Sektörle alakalı olmayan bazı firma ve şahısların saman ve balya stoku yaptıkları ve ileriki zamanlarlar da piyasaya fahiş fiyatlar ile sürmeye hazırlandıkları haberi bizi dehşete düşürüyor. Bu konuya yetkililerin acil müdahale etmesi gerekli” diye konuştu. Yıldız, Bakan Pakdemirli ile yaptıkları görüşmede, üreticiyi korumak adına, et ve süt kurumunun Konya’da kesim yapmasını talep ettiklerini belirtti.

Konya DSYB olarak günlük 870 ton süt üretimine aracılık ettiklerini ifade eden Konya Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Edip Yıldız, “Konya’da TÜİK verilerine göre 50 bin 403 büyükbaş hayvan işletmesi, 2 milyon 279 bin 618 adet büyükbaş hayvan 352 bin 871 adet sağmal anaç sığır ve aylık ortalama 106 bin 683 ton süt üretimi ile Türkiye’de süt üretimi ve hayvan varlığı ile ilk sırada yer almaktadır. Konya ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak, üreticilerimizin ürettiği ürünlerin değer bulması adına günlük 870 ton süte aracılık ederek fiyat istikrarı sağlıyoruz. Ayrıca günlük 80 ton üretim kapasiteli süt ve süt ürünleri işleme tesisimizde ürettiğimiz kaliteli 13 çeşit süt ürünleri ile sağlıklı ürünleri tüketiciye ulaştırıyoruz. Yine yapımı devam eden et entegre tesisimiz tamamlandığında günlük 100 adet büyükbaş hayvanı helal kesim ile sağlıklı ve kaliteli et ve et ürünlerini tüketicilerimizin hizmetine sunacağız” dedi.

edip-yildiz-003.jpg

“ÜRETİCİNİN MALİYETİNİ DÜŞÜRECEĞİZ”

Üreticinin maliyetini düşürmek için yaptıkları girişimden bahseden Yıldız, “Yetiştiricilerimizin kaba yem ihtiyacına bir nebze fayda sağlamak üretim maliyetlerini düşürmek için Şeker Fabrikaları A.Ş. ile yapılan anlaşmalar ile uygun fiyata Pancar Posası temin ediyoruz. Konya ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak üstlendiğimiz görevin bilincinde ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla üreticilerimizin ürettikleri ürünlerin değer bulması adına çalışmalarımıza hızla ve istikrarla devam ediyoruz” diye konuştu.

“TARIMLA ALAKASI OLMAYAN FİRMALAR STOKÇULUK YAPIYOR”

Saman ve yemdeki spekülasyonların süt üreticisini zorda bıraktığını dile getiren Yıldız, “Pandemi süreci ile birlikte bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde yeni bir sürece ve değişime gitti. Yaşanan olumsuzluklar ve bunun sonucunda alınan tedbirler ekonomik ve sosyal yapımıza büyük zararlar verdi. Konya İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği olarak yetiştiricilerimizin bu süreci en az zararla atlatması için elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. Pandemi ile birlikte yaşanan olumsuzluklar tarım ve hayvancılık sektörünü de derinden yaralamış ve üreticilerimizi zor durumda bırakmıştır. Et ve süt fiyatlarındaki durgunluğun yanında saman ve yem fiyatlarının aşırı yükselmesi de üreticilerimizi bir kat daha mağdur etmiştir. Pandemi süreci ile birlikte turizm, düğün ve lokanta sektörünün nerede ise durma noktasına gelmesi, bunun sonucunda da et kullanımının azalması üreticimizi zor durumda bırakmış ve üreticiyi de bu işten el çekmeye yöneltmiştir. Saman ve yem fiyatlarının yüksek seviyelerde seyretmesi ve stokçuluk üreticimizin belini bükmektedir.  Tarım ve hayvancılık sektörü ile alakalı olmayan bazı firma ve şahısların saman ve balya stoku yaptıkları ve ileriki zamanlarlar da piyasaya fahiş fiyatlar ile sürmeye hazırlandıkları haberi bizi dehşete düşürmektedir. Bu konuya yetkililerin acil müdahale etmesi gerekmektedir” dedi.

“PARAYI ÜRETİCİ KAZANSIN”

Türkiye’de son 9 aylık dönemde süt satış fiyatında değişim olmadığını vurgulayan Yıldız, “Ancak üretim maliyetleri %36,1 artış göstermiştir. Aynı şekilde kırmızı et fiyatlarında yılın aynı dönemde kayda değer bir artış olmazken, et üretim maliyetinde % 22’lik bir artış olmuştur. Üretim istikrarı sağlanabilmesi için süt satış fiyatlarına, Bakanlığımız ve Bakanlığımıza bağlı ilgili kurumların acilen müdahale etmesi gerekmektedir. Süt üreticileri en çok artan girdi maliyetlerine karşın ürettiği sütün değer bulmamasından mağdur oluyor. Parayı üreten değil aracılar ve son zamanda stokçular kazanıyor” diye konuştu.

“STOKÇULUK VE TEKELLEŞMENİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ”

Yemde stokçuluğun ve tekelleşmenin önüne geçilmesi gerektiğine değinen Yıldız, “Yem fiyatlarında ki aşırı artışa değinecek olursak, artış oranın yemin hammaddeleri olan mısır, arpa vb. ürünlerin fiyat artış oranından çok fazla olması şaşılacak bir durumdur. Stokçuluğun ve tekelleşmenin önüne geçemez isek dışa bağımlı olmaktan hiçbir zaman kurtulamayız.  Bir önceki yılın hasat dönemine göre mısır silajı % 28,6, kuru yonca %55,5, buğday samanı % 40 ve 19 HP süt yemi %35 oranın da artış göstermesine karşın, süt fiyatı 14 kasım 2019 tarihinden bu güne yaklaşık 10 aylık sürede Ulusal Süt Konseyinin açıklamış olduğu referans fiyatı 2,30 TL olarak kalmıştır” dedi.

“YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM ARTIRILMALI”

Her konuda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da yerli ve milli üretimi daha yukarılara taşımak gerekir diyen Yıldız şöyle devam etti: Mevcut yüksek maliyet ortamında yetiştiriciyi üretime yönlendirmek adına ciddi adımlarım atılması gerekmektedir. Yetiştiricinin ürettiği ürünün satışından kar elde edeceğinden emin olacağı bir sistem oluşturulmalıdır. Üretim girdilerinin ucuz temin edilmesinin kısa vade de çözümü, Tarımsal işletmelerde temel girdilere Sübvanse destekleme modeli geliştirmek, uzun vade de ise yeterli ve nitelikli yerli üretimden geçmektedir. Bakanlığımızın üretimi şekillendirecek ve teşvik edecek tarım ve hayvancılık desteklemelerini üretim dönemi sonunda değil, üretim döneminin başında ve en az 3 yıllık olarak açıklamalıdır.

“KONUYU BAKAN PAKDEMİRLİ’YE İLETTİK”

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile olan görüşmelerine de değinen Yıldız, “Yetiştiricilerimizin sorunlarını her platformda olduğu gibi, Bakanlığımızın ilgili birimleri ile istişare ediyor, sorunlara çözüm önerileri sunuyoruz. En son Ulusal Süt Konseyinin toplanarak referans fiyatı revize etmeleri noktasında girişimlerimiz oldu. Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli ile yaptığımız görüşmede, girdi maliyetlerinin yükseldiği buna karşılık süt fiyatlarında 10 aydır artış olmadığı ve üreticilerin süt fiyatlarında bir artış beklendiğini, Et ve süt kurumunun Konya’da kesim yapmasını talep ettik” diye belirtti.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ