Konyalılar dikkat! Stoklar eridi, acil bekleniyorsunuz

Kan stokları asgari seviyenin altına düştü. Her geçen gün kan stoklarının azaldığını ve ancak 3 gün yetebilecek seviyede kan stokunun olduğunu belirten Müdür Kaya Levent, Konyalı vatandaşlara bağış çağrısında bulundu.
Konyalılar dikkat! Stoklar eridi, acil bekleniyorsunuz

Kan stokları asgari seviyenin altına düştü. Her geçen gün kan stoklarının azaldığını ve ancak 3 gün yetebilecek seviyede kan stokunun olduğunu belirten Müdür Kaya Levent, Konyalı vatandaşlara bağış çağrısında bulundu.

Türk Kızılay Kan Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saim Kerman, ulusal kan stokunun asgari seviyenin altına düştüğünü söylemesinin ardından kan bağışı çağrıları gerçekleşti. Kan stoklarının her geçen gün azaldığını söyleyen Kızılay Konya Kan Bağış Merkez Müdürü Dr. Kaya Levent, bağışçılardan daha fazla duyarlılık beklediklerini söyleyerek, Konyalı vatandaşlara kan bağışı çağrısında bulundu. Müdür Levent, “Deprem sonrasında zaten deprem bölgelerine diğer bölgelerden kan takviyelerinin yapılmasıyla birlikte belli bir oranda devam ediyordu. Ancak Ramazan ayının başlamasıyla birlikte kan bağış oranlarında düşüş yaşandı. Asgari seviyelere kadar indi.” ifadelerinde bulundu.

kaya-levent.jpg

‘MİNİMUM SEVİYEDE’

Kan stoklarının minimum seviyelerde olduğunu dile getiren Levent, “Ülkemizin belirli bir kan stok seviyesi var ve şu anda o minimum seviyelerde. Genel Başkanımızın da yaptığı açıklama doğrultusunda bağışçılarımızdan Ramazan ayında da bağışlarını bekliyoruz. Ramazan ayı kan bağışını oldukça etkiliyor. Özellikle deprem bölgelerinde kan alma birimlerinin açık olmaması sebebiyle de düşüşler yaşanıyor. Bağışlarımızdan Ramazan ayı içerisinde kan stoklarımızı daha üst seviyeye çıkartmak için bir çağrıda bulunuldu. Bizim de Konya olarak çağrımız bu yönde olacak.” sözlerine yer verdi.

kan-1.jpg

‘ANCAK 3 GÜN YETEBİLİR’

Mevcut kan stokunun ancak 3 gün yetebileceğini vurgulayan Levent, “Kanın tek kaynağı insan. Bir fabrikasyonda, her hangi bir ortamda üretilemeyen bir ihtiyaç. Hastanede yatan yüzlerce hastamız, ameliyat olmak için bekleyen hastalarımız, depremden etkilenen ve tedavileri devam eden hastalarımız ve kan ihtiyacı duyan diğer insanlarımız şu anda sıkıntı çekmekte. Elimizdeki kan ülkemize ancak 3 gün yetebilir. Böyle bir durumda Ramazan da olsa iftardan sonra bağışçılarımız rahatlıkla kan bağışında bulunabilirler. Konya Kan Bağışı Merkezleri olarak gün içerisinde faaliyetlerimiz devam etmekte. Bunun dışında gece saat 24’e kadar da kan bağışı merkezlerimiz açık oluyor.” şeklinde konuştu.

kan-2.jpg

‘STOKLAR HER GÜN ERİYOR’

Kan stoklarının her geçen gün azaldığının altını çizen Levent, “Deprem sonrasında vatandaşlarımız büyük bir duyarlılık göstererek kan bağışında artış sağladılar. Ama tabi ki deprem bölgesinde yüzlerce, binlerce yaralımız vardı. Ve o bölgelerde kan bağışı toplanamadı. Diğer bölgelerimizde fazla toplanmış kan bağışlarımız, o bölgelerimize aktarılmış oldu. Ramazan ayına normal bir stok seviyesiyle girdik. Ancak fazla miktarda düşüş yaşandı. Stoklarımız her gün erimeye başladı. Şehir merkezlerimizde çeşitli noktalarda, Karatay’da, Selçuklu Merkez Cami’nde, Hacı Veyis Cami’nde, Erbil Koru Zafer Meydanında, Şehir Hastanesinde ve ilçelerimizde iftar sonrası kan bağış çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bağışçılarımızdan beklentimiz bu duyarlılığı göstererek, kana ihtiyacı olan insanlarımızın hayata tutunabilmeleri adına kan bağışına daha fazla hassasiyet göstermeleri.” diye aktardı.

kan-4.png

‘DEPREM SÜRESİNCE KAN SORUNU YAŞAMADIK’

Deprem süresince kan sıkıntısının yaşanmadığını ve kan seviyesinin yüksek tutulmasının öneminden bahseden Levent, “Hastanede tedavi gören hastalarımızın tabi ki sürekli kana ihtiyaçları var ama Allah korusun herhangi bir depremin, afetin olmayacağının bir garantisi yok. Yaşadığımız deprem zamanında kan stoklarımızın olması ve tabi ki bağışlarımızın anlık yardımlar vermesiyle kan bağışında hiçbir sıkıntı yaşamadık. Ama mevcut şartlarda böyle bir durum başımızdan geçse ülkemiz için çok büyük bir sıkıntıya yol açabilir. O yüzden bizim her zaman minimum stok seviyesinin çok çok üzerinde bir stokumuzun olması gerekiyor. Müsait olan bağışçılarımız kan verme noktalarından bağışlarını gerçekleştirebilirler.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :