Stoltenberg: Prilagođavanjem promjenama, NATO će ostati najuspješniji savez u historiji

Uoči samita lidera NATO-a, prvi čovjek organizacije Stoltenberg prisustvovao je Briselskom forumu
Stoltenberg: Prilagođavanjem promjenama, NATO će ostati najuspješniji savez u historiji

Generalni sekretar Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Jens Stoltenberg izjavio je da će najsnažnija poruka današnjeg samita lidera te organizacije biti da će, uz prilagodbe promjenama, to i dalje biti najuspješniji savez u historiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Lideri NATO-a u popodnevnim satima će prisustvovati samitu u sjedištu organizacije u Briselu, a Stoltenberg je jutros prisustvovao i Briselskom forumu koji se održava u okviru niza susreta organiziranih na marginama samita.

“Kako se NATO prilagođava promjenama, ostat će najuspješniji savez u historiji“, kazao je Stoltenberg.

Komentirajući prošlogodišnju smjenu vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama, Stoltenberg je kazao da je fantastično vidjeti snažnu i ličnu posvećenost koju američki predsjednik Joe Biden gaji prema NATO-u.

“On dobro poznaje NATO i uvjeren je u ideju saradnje između Sjeverne Amerike i Evrope unutar NATO-a“, naglasio je Stoltenberg.

Stoltenberg je komentirao i povlačenje NATO snaga iz Afganistana te je kazao da je ostanak u toj zemlji nosio mnogo rizika, a da u Afganistanu ipak ostaju dobro obučene lokalne snage.

Naglasivši važnost stalnog povećavanja novčanih izdvajanja članica za zajednički budžet NATO-a, Stoltenberg je rekao da će obuke i jačanje lokalnih snaga biti među prioritetima organizacije u budućnosti.

“Danas smo se ovdje okupili kako bismo postigli dogovor o odlučnoj agendi za budućnost“, kazao je Stoltenberg.

Među glavnim temama današnjeg samita NATO-a će biti usponi Rusije i Kine, jačanje kolektivne sigurnosti, a ta organizacija će prvi put o klimatskim promjenama raspravljati u kontekstu njihovog uticaja na sigurnost.

Čelnik NATO-a Stoltenberg smatra da je s Rusijom potrebno graditi dijalog zarad otklanjanja prijetnji koje dolaze iz te zemlje te je dodao da je u tom kontekstu važan sastanak kojeg će 16. juna u Ženevi imati američki predsjednik Biden i ruski kolega Vladimir Putin.