‘Su, en büyük sorun olacak’

Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (TİDEM) tanıtım ve istişare toplantısı gerçekleştirildi. Doç. Dr. Kubilay Baştaş; “Önümüzdeki yıl 2020 yılında 1,2 milyar kişiye kadar yükselebileceği ön görülüyor. Su sıkıntısı en büyük sorunlarımızdan birisi olacak” dedi.
‘Su, en büyük sorun olacak’

Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonunda düzenlenen toplantıya;  Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı TİDEM Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kubilay Kurtuluş Baştaş, Müdür Yardımcıları; Dr. Öğr. Üyesi Zuhal Karakayacı, Dr. Öğr. Üyesi Murat Karaca, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Özkan Sivritepe, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Özgür Somuncu, Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Yusuf Ulupınar,  Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürü Feray Yümün, Konya Önder Çiftçi Derneği Başkanı M. Erol Sözen, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Dündar, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

doc-dr-kubilay-bastas-1.JPG

Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kubilay Baştaş, dünyada iklim değişikliğinin ortaya çıkardığı olumsuzları gözler önüne seren bir sunum gerçekleştirerek önerilerde bulundu. Tarımsal anlamdaki tehlikeden bahseden Baştaş, “ Bizi en çok etkileyecek konulardan bir tanesi, buzulların eriyerek ortalama su seviyesinin yükselmesiyle bazı tarım alanlarımızın da tehlikeye girmesidir. Bu durum dünyanın farklı yerlerinde farklı sorunlar olarak görülüyor. Yani bazı yerlerde kuraklık, bazı yerlerde su baskınları olarak görülüyor. Önümüzdeki yıl 2020 yılında 1,2 milyar kişiye kadar yükselebileceği ön görülüyor. Su sıkıntısı en büyük sorunlarımızdan birisi olacak” dedi.

selcuk-universitesi-tarim-ve-iklim-degisiklikleri-uygulama-ve-arastirma-merkezi-2.JPG

‘143 MİLYON İNSAN GÖÇE ZORLANACAK’

2050 yılında iklim değişiklikleri nedeniyle dünyanın gördüğü zarardan dolayı 143 milyon insanın göçe zorlanacağını belirten Baştaş, “ Bu tarihten sonra da bu rakamın artarak gideceğini çok detaylı çalışmalar göstermektedir. İklim değişikliğine; hızlı sanayileşme, ormanları yok etmemiz, çarpık kentleşme, denizlerdeki özel canlıları yok etmek gibi şeyler neden oluyor. En önemlisi de karbondioksit sorunları durdurulsa bile iklim üzerindeki etkileri yüzyıllarca sürmeye devem edeceği görülüyor. Şuandaki mevcut miktarlar bunu gösteriyor” ifadelerine yer verdi.  İklim değişikliği konusunda herkesin yapabileceği mutlaka bir şey olduğunu ifade eden Doç. Dr. Kubilay Baştaş, ” Önemli olan sorunu tam olarak anlayarak bu durumu nasıl çözebileceğimizi araştırmak ve bu konuda bir şeyler yapmak için gönüllü olmaktır” dedi.

selcuk-universitesi-tarim-ve-iklim-degisiklikleri-uygulama-ve-arastirma-merkezi-3.JPG

‘TÜRKİYE’DE BİR İLK’

Selçuk Üniversitesi Tarım ve İklim Değişiklikleri Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Doç. Dr. Kubilay Baştaş, “Selçuk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Mustafa Şahin Hocamızın oluru ile iklim değişikliklerinin tarım üzerindeki etkilerinin araştırması amacıyla TİDEM’in kurulma çalışmaları başlamıştır. Üniversitemiz senatosu ve YÖK’ten gerekli onayların alınmasıyla 7 Haziran 2019’da Resmi Gazetede yayınlanarak Tarım ve İklim Değişikleri Uyulama ve Araştırma Merkezi TİDEM kurulmuştur. Planladığımız çalışmalar arasında;  iklim değişikliğinin bahçe bitkileri, bitki koruma, gıda mühendisliği, peyzaj mimarlığı, tarla bitkileri, tarım ekonomisi,  tarım makinaları ve teknoloji mühendisliği, tarımsal yapılar ile sulama, toprak bilimi ve bitki besleme zootekni disiplinleri ile bağlantılı çalışmaları yürütmektir. Ayrıca iklim değişiklerinin tarım üzerine etkileri ile ilgili her türlü laboratuvar ve arazi çalışmalarını yürütecek alt yapıyı oluşturmak, iklim değişikliğine daha dirençli, az zarar gören ekonomik önemi yüksek bitki çeşitleri ve hayvan türlerinin ıslahı üzerinde araştırmalar yapmaktır” şeklinde konuştu.

prof-dr-h-ozkan-sivritepe.JPG

‘GAYRETLERİMİZ YETERLİ OLMUYOR’

İklim değişikliği konusunda yapılan çalışmaların yeterli olmadığına dikkat çeken Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Özkan Sivritepe ise, “Selçuk Üniversitesi’nde böyle önemli bir merkezin ülkemizde ilk defa kuruluyor olması bizleri çok gururlandırdı. Kurulmasından dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Türkiye için çok önemli bir stratejik adım diyebiliriz. İklim değişikliği konusunda hepimiz bir şeyler yapmalıyız, yapıyoruz ancak gayretlerimiz yeterli olmuyor. Herkes elinde geldiğinin en iyisini yapacak ki dünyamızı bu tehlikeden kurtarmaya korumaya çalışacağız. Selçuk Üniversitesi bu anlamada güzel adımlar atıyor Bizde elimizden gelen ne varsa tüm katkıları yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Özkan Sivritepe, Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Özgür Somuncu, Konya Meteoroloji 8. Bölge Müdürü Yusuf Ulupınar,  Güney İç Anadolu Temiz Hava Merkezi Müdürü Feray Yümün, Konya Önder Çiftçi Derneği Başkanı M. Erol Sözen, Konya Toprak Su ve Çölleşme İle Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Dündar, iklim değişikliği konusunda nelerin yapılması gerektiği konularına değinerek ortak projelerde çalışmak istediklerini belirttiler.

selcuk-universitesi-tarim-ve-iklim-degisiklikleri-uygulama-ve-arastirma-merkezi-3.JPG

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ