Su testisi kırılmasın!

Konyalı Çömlek Ustası Mehmet Gürpınar testi ve çömlekten yapılan birbirinden güzel eşyaları Kulesite AVM’de yer alan sergide Konyalılarla buluşturuyor.
Su testisi kırılmasın!

Testi, güveç, cezve, fincan, çaydanlık gibi ürünleri çamurla buluşturan Konyalı Çömlek Ustası Mehmet Gürpınar, yaptığı yaklaşık 80 çeşit ürün ile dikkat çekiyor. Suyun neden testiden içilmesi gerektiğini anlatan Gürpınar, “ Çünkü testi suyu damıtır. Suyun kirecini alır, arıtır, tertemiz bir su yapar. Çamurda kesinlikle katkı maddesi yoktur sadece su ve topraktan oluşur. Yani testi suyu da sağlıklı olur” dedi.

su-testisi-kirilmasin-3.JPG

‘PLASTİKLER ZARARLI’

 Topraktan ürettikleri ürünlerin tamamen doğal olduğunu hiçbir katkı maddesi içermediğini dile getiren Gürpınar,  "Testiden su içen insanlar gerçekten çok sağlıklı su çerler. Bugün plastiklerin kanserojen madde etkisi var. Plastiklerin içinde su durdukça ister istemez plastikle kaynaşma içine giriyor su sağlıksız bir hal alıyor. Testlerin farkı, doğal süzme vazifesi almış bu malzemeler suyun içinde klordan veya kireç varsa süzerek size sağlıklı su içme olasılığı sağlıyor" diye konuştu. Test alanlara uyarıda bulunan Gürpınar, "Testiyi ilk aldıklarında su le doldursunlar. 2 veya 3 saat dinlensin çünkü fırından çıktıktan sonra testler yıkanmıyor. İçindeki suyu döküp daha sonra istedikleri gibi kullanabilirler. Sabun veya kimyasal madde ile yıkamasınlar" şeklinde konuştu.

su-testisi-kirilmasin-1.JPG

‘ÇÖMLEKÇİLİK UNUTULUYOR’

Babadan kalma çömlekçilik mesleğini devam ettirdiğini aktaran Gürpınar, “Ben 40 yıldır bu işi yapıyorum. Çömlekçilik günümüzde unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından biridir. Biz çömlekten güveç, cezve, fincan, çaydanlık, su bardağı gibi 80 küsür çeşit ürün yapıyoruz. Aklınıza ne gelirse çamurdan yapabiliyorum. Biz ithalatını yapmıyoruz. Sadece Konya’da kendim yapıp kedim üretiyorum. Ecdat Parkında atölyemiz var. Orada da satışa sunuyoruz. Biz 2 yıldır orada hizmet veriyoruz ve ilgi gün geçtikçe artıyor. İnsanları testisinin sağlıklı olduğu konusunda bilinçlendirdiğimizi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

su-testisi-kirilmasin-2.JPG

su-testisi-kirilmasin-4.JPG

su-testisi-kirilmasin-6.JPG

su-testisi-kirilmasin-7.JPG

su-testisi-kirilmasin-8.JPG

 

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ