Suriyeli çocukların "savaş oyunu"

Suriyeli çocukların "savaş oyunu"

Suriye'de yüz binlerce kişinin ölümü veya yaralanmasına neden olan iç savaş, en çok çocukların psikolojisini etkiliyor.

Rejim güçlerinin Halep'te muhalif bölgelerine yönelik saldırılarında binlerce çocuk yaşamını yitirdi, binlercesi de sakat kaldı. Savaşın psikolojilerini altüst ettiği Halepli çocukların fırsat bulduklarında futbol ve benzeri oyunlar yerine daha çok "savaş oyunları"nı tercih ettiği görülüyor.

Eski Halep bölgesinde oynayan 9 yaşındaki Macid Bagaci, arkadaşlarıyla "kale kuşatma savaşı" oyunu oynadığını söyledi.

Savaşın "hayatlarını çok etkilediğini" ifade eden Bagaci, "Arkadaşlarımla çoğunlukla savaş oyunu oynuyoruz. Çünkü savaş hayatımızın bir parçası olmuş durumda. Rejimin saldırılarından korunmak için birçok taktik öğrendik" ifadelerini kullandı.

Oyunlarında mevziler kazdıklarını ve taşlardan siperler yaptıklarını anlatan Bagaci, "Savaş oyunlarımızda her şeyi gerçeğe yakın yapıyoruz. Düşmanın saldırılarında yaralanan arkadaşlarımızı nasıl kaldıracağımız biliyoruz. Büyüklerimizin anlattıklarından saldırıların nasıl yapıldığını da öğrendik" ifadelerini kullandı.

"Savaşın kendilere çok şey öğrettiğini" dile getiren Bagaci, "rejimin hava saldırıların yaptığımız ilk iş evi terk edip güvenli bölgeye gitmektir. Eski Halep bölgesindeki çatışmalarda ise evlerin bodrum katlarında kalmayı tercih ediyoruz" şeklinde konuştu.