Sürücü kurslarına yoğun başvuru

Pandemi döneminde vaktinin çoğunu evde geçiren vatandaşlar ehliyet kurslarının yolunu tuttu. Bu süreçte sürücü kurslarına olan talep arttı.
Sürücü kurslarına yoğun başvuru

Pandemi döneminde vaktinin çoğunu evde geçiren vatandaşlar ehliyet kurslarının yolunu tuttu. Bu süreçte sürücü kurslarına olan talep arttı. Konya’daki sürücü kursu sayısının il merkezinde 82 adet olduğunun bilgisini veren Teyfik Dündar, “Konya’daki ilçelerimizle birlikte toplam 136 tane sürücü kursu var. Sürücü Kursu sayısı normalde Konya’da 63 tane olması gerekiyordu. Şu anda sayı yüksek olduğu için artık Konya’da ilave sürücü kursu açılamaz” dedi.

direksiyon-sinavlari-iptal-mi-2021-direksiyon-14096670-9918-amp.jpg

Türkiye genelinde sürücüsü kursları için tek fiyat düzenlemesi uygulanırken, Konya’da kurslar kendi fiyatlarını kendileri belirliyordu. Bazı kursların daha düşük veya fahiş fiyat uygulaması nedeniyle yapılan düzenlemede Konya ve ilçelerinde artık kurs ücretleri taban fiyatı bin 900 TL olarak belirlendi. Fiyatların artmasıyla birlikte ehliyet kursuna gelen öğrenci sayında da artış yaşandığını belirten Konya Sürücü Kursları Derneği Başkan Yardımcısı ve Zirve Sürücü Kursu Sahibi Teyfik Dündar, “ Üniversite sınavından dolayı sürücü kurslarında bir durağanlık vardı. Sınavlar biter bitmez herkes sürücü kurslarına akın etti. Eylül ayında okullar açılacağı için okul açılmadan önce herkes ehliyeti aradan çıkarmak istiyor” ifadelerini kullandı.

img-2525.jpg

‘YAPMAMIZ GEREKEN TEK ŞEY KURALLARA UYMAKTIR’

Trafik kazalarının yaşanmaması adına yapılması gereken tek şeyin kurallara uymak olduğunu ifade eden Zirve Sürücü Kursu Sahibi Teyfik Dündar, “Bireyler, teorik ve direksiyon eğitiminden sonra ehliyet almaya hak kazanıyor. O eğitimden geçtikten sonra tabiri caizse bir kimlik, bir şahsiyet kazanıyor. İnsanlar ehliyet aldıktan sonra bir özgüven geliyor ve daha sonra trafiğe çıkıyorlar. Trafikte kendi malı ve canı söz konusu olduğu için ve trafikte bisiklet, tramvay, yayayalar, otobüsler ve minibüsler olduğu için sürücü kursları çok önemli kurumlardır. Son yıllarda yollarımız duble yol oldu. Hızlı tren çıktı, kara yollarını daha az kullanır olduk. Otobüs taşımacılığı azaldı. Şimdi sürücüler çok daha bilinçlendi. İddia ediyorum sürücü kursları olarak Avrupa’dan bir adım öndeyiz. Şimdi yollarda 20-30 yaşında araba göremezsiniz. Arttık yollarımız da çok güzel. Sürücü kurslarında eğitim ve araç kalitesi de arttı. Bununla birlikte denetim de arttı.  İl Milli Eğitim Müdürlüğünden sürücü kurslarına müfettişler geliyor. Sınav yerinde gözlem yapıyorlar bir de Ankara’dan müfettişler geliyor. Bu anlamda kalite ve sıkı denetim ön planda tutuluyor” diye aktardı.

ehliyet-kursu-direksiyon-sinavi-85cec3.jpg

‘TABAN FİYATIN ALTINA İNEMEZLER’

Konya’da sürücü kurslarının belirlenen taban fiyatın altına inemeyeceklerini ifade eden Dündar, “Sürücü kursları olarak pandemi döneminden biz de etkilendik. Pandemiden önce bir arabada 4 kişi olurken şimdi bunu birebir eğitime düşürdük. Her arabada dezenfektan, maske ve ateş ölçer vardır. Bu süreçte sürücü kurslarına olan ilgi arttı. Biz de bu süreçte azami derecede dikkat ettik. Bu süreçte en fazla denetlenen kurum, sürücü kurslarıdır. Günlük ve haftalık olarak araçlarımıza dezenfekte yaptırdık. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığının bir anlaşması gereği ekrana girdiğiniz zaman karantinada olan öğrenciyi görüyorduk. Bu uygulama başka hiçbir kurumda yok. Kurslarda otomobil ehliyeti bin 500 lira civarındaydı. Konya’da ciddi rekabet olduğu için bu fiyatlar kurstan kursa farklılık gösteriyordu. Bazı kurslar çok daha düşük fiyat veriyordu. Fiyatların düşüklüğünden dolayı zarar ettik. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ve Valiliğimizle bir araya geldik ve bir taban fiyat belirledik. Valiliğin talimatıyla şu anda her yerde ehliyet kursu fiyatları bin 900 liradır. 2 bin 100 lira da taksitli fiyatıdır. Kimsenin bunun altında bir fiyat verme şansı yok. Çünkü bunun ceza faturası çok ağır olur. Para cezasının yanında 1 ay kurs kapatma cezası var. Takibi, uygulaması ve yaptırım gücü de İl Milli Eğitim Müdürlüğüne aittir” şeklinde konuştu.

teyfik-dundar.jpg

‘KONYA SÜRÜCÜ KURSLARINDA İLK 3’E GİRİYOR’

Konya’nın sürücü kurslarında Türkiye genelinde ilk 3’e girdiğinin bilgisini veren Dündar, şöyle konuştu: “ Zirve Sürücü Kursları olarak kaliteli hizmet veriyoruz. Araçlarımız farklı, öğretmenlerimiz farklı. Öğretmenlerimiz İstanbul’a gittiler ve kurs için özel eğitim aldılar. Araçlarımız 8 buçukta hizmet vermeye başlar 5’e kadar hiç durmaz. 4 günde bir depo bitiririz. Öğrencilerimize şehir içi eğitim de veriyoruz. Konya’mız sürücü kursu sektöründe Türkiye genelinde ilk 3’te yer alıyor. Direksiyon eğitimi olarak Ankara’dan ve İstanbul’dan sonra 3’üncü sırada yer alıyoruz. Sürücü kursları gerçekten çok önemli bir görevi infa ediyor. O açıdan önemli bir yer işgal ediyor. Bütün kurslarımız eğitim noktasında kesinlikle taviz veremezler. Çünkü öğrenci sınavdan kaldığı zaman ilk sınav giriş ücreti 130 lira, ikincisi ise 350 liradır. Sonra öğrenci sınavı geçemediği zaman iyi çalıştırmadığımızı düşündükleri için biz sürücü kurslarına kızıyor. O nedenle sürücü kursları öğrencinin kalmaması için gerekirse iki saat fazla çalıştırır. Bütün kurslar öğrencinin yazılı ve direksiyon sınavını bir defada geçmesini arzu ederler.”

img-2535.jpg

‘KADIN SÜRÜCÜLER TRAFİĞİN SİGORTASIDIR’

Son zamanlarda artık kadın sürücülerin de trafikte söz sahibi olduğunun altını çizen Dündar, “Bütün kurslarımızın araçlarında 10 yaş sınırı var. Kesinlikle eski araba kullanamazlar. Sürücü adayları, kurslara yazılmak istediklerinde özellikle buna da dikkat etsinler. Son yıllarda kadın sürücü sayısı çok fazla arttı. Yüzde 40 yüzde 60 oranında kadın sürücü var. Kadın sürücüler trafiğin sigortasıdır. Kadın sürücüler bütün mesleklerde olduğu gibi araba kullanırlarken de bütün kurallara harfiyen uyuyorlar. Örneğin sürat sınırı 50’yse kadın sürücü 50’yle gidiyor. Diğer sürücü de 60-70 süratle gidiyor. Trafik tıkandığı zaman da o kadın sürücüyü suçlanıyor. Ancak burada kurallara uyan kadın sürücüdür. Diğer sürücü de 50’yle gitse trafik tıkanmaz. Kadınlar uygun olmayan yerlere araç park etmezler. Kurallara harfiyen dikkat ederler. Sinyalsiz araç kullanmazlar. Zirve Sürücü Kursu olarak bünyemizde yüzde 70 oranında kadın sürücü vardır. Daha önce kadın sürücüler araç kullandıkları zaman otobüs, minibüs veya diğer araçlar tarafından baskı yapılarak zor duruma düşürülüyorlardı. Şimdi her 10 arabadan 4-5 tanesi kadın sürücüdür” diye kaydetti.

‘FİYATLARIN DÜŞMESİNİ BEKLEMESİNLER’

Son olarak sürücülere tavsiyelerde bulunan Dündar, “Sürücü kurslarının zamlanmasından dolayı fiyatların düşmesini bekleyen insanlar var. Hiç beklenti içerisine girmesinler, hemen en yakın sürücü kursuna başvursunlar. Sürücü kurslarımız önceden bu konuda çok taviz verdi. Bu süreçte zarar eden, kurumunu kapatan meslektaşlarımız oldu” ifadelerini kullandı. Kayıt için gerekli evraklara da değinen Dündar, “Kayıt için sağlık raporu, 4 tane biyometrik fotoğraf ve öğrenim belgesi gereklidir. Ehliyeti ilkokul mezunları alabiliyor, gözünün biri görmeyenler alabiliyor, renk körü olanlar da alabiliyor. Normalde 2016 yılına kadar böyle bir şey yoktu. 2016 yılında çıkan yasayla birlikte artık onlar da ehliyet alabiliyorlar. Bu Avrupa’da da böyledir” ifadelerine yer verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ