Suudi Arabistan Yemen için siyasi arayışlarını hızlandırdı

Yemenli uzmanlar, Riyad yönetiminin Husi yetkililerle görüşerek Yemen krizine siyasi bir çözüm arayışına girdiğini dile getiriyor Yemenli gazeteci ve yazar Abdulhakim Hilal:- "Suud yönetimi, Batılı müttefiklerinin tavsiyeleri doğrultusunda, Yemen dosyası
Suudi Arabistan Yemen için siyasi arayışlarını hızlandırdı

ADEN (AA) - ABDULLAH AHMED - Yemenli uzmanlar, Riyad yönetiminin Husi yetkililerle doğrudan görüşerek Yemen krizine siyasi bir çözüm arayışında olduğunu belirtiyor.

Yemen'de Husilerin komutanlarından Tümgeneral Ali el-Kahlani ile Husi hükümetinin Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-Izzi, ay başında Suudi Arabistan'ı ziyaret etti. Hafta başında ise Suudi Arabistan Savunma Bakan Yardımcısı Halid bin Selman, Maskat'ta Umman Sultanı Kabus bin Said ile bir araya geldi. Bu görüşme, Umman yönetimi himayesinde Husiler ile Suudi Arabistan arasında bir yakınlaşma emaresi olarak görüldü.

Söz konusu diplomasi trafiği, Yemen'in güneyindeki hükümet ile ayrılıkçı Güney Geçiş Konseyi arasında imzalanan Riyad Anlaşması'yla eş zamanlı gerçekleştiriliyor. Böylece anlaşmanın, Husileri de ihtiva edecek şekilde genişletilebileceği ve savaşı sonlandıracak kapsamlı çözüme varılabileceği ihtimalini gündeme getiriyor.

- Mevzu Yemen mi, Körfez mi?

Yemenli gazeteci ve yazar Abdulhakim Hilal, Suudi Arabistan Veliaht Prensi'nin kardeşi olan Savunma Bakan Yardımcısı Halid'in Umman ziyaretinin siyasi çözüm arayışları kapsamında gerçekleştirildiğini söyledi.

Hilal, bu ziyaretlerle Husilerle doğrudan görüşmeler yapılmasının hedeflendiğini ve Umman'dan da bu görüşmelere ara buluculuk yapmasının istendiğini aktardı.

Riyad'da Husi komutanların bulunmasına ilişkin de Hilal, "Suud yönetimi, Batılı müttefiklerinin tavsiyeleri doğrultusunda, Yemen dosyasını nihai olarak kapatmak istiyor. Husilerle doğrudan diyalog bu doğrultuda gerçekleşiyor. Suudi Arabistan Yemen dosyasını kapatacak ve sınırlarını korumayı garanti edecek. Böylece Husiler İran'dan izole edilebilir." dedi.

Yemen'de savaşın durdurulması için vaktin erken olduğunu, nihai karara ilişkin gösterge elde etmek için önce Suudi Arabistan ile Husiler, sonra da Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki diyalog görüşmelerinin sonucunun beklenmesi gerektiğini vurgulayan Hilal, ilk göstergelere göre Suudi Arabistan'ın Yemen dosyasını kapatmayı çok arzuladığının açıkça görüldüğünü anlattı.

- "Suudi Arabistan Körfez ülkeleriyle ilişkileri onarmayı amaçlıyor"

Yemenli siyasi analist Ömer Redman ise söz konusu ziyaretlerle Suudi Arabistan'ın Körfez ülkeleriyle ilişkileri onarmayı ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi ülkelerle arasındaki siyasi krizi sonlandırmayı amaçladığını söyledi.

Suudi Arabistan'ın güneyinde yer alan Hamis Muşayt kentinde daha önce Husilerle görüşmeler yapıldığını anımsatan Redman, bunların içeriğine ilişkin açıklama yapılmadığını söyledi.

Redman, Suudi Arabistan'ın savaşın sonlandırılması konusunda baskı gördüğünü belirterek, "Suudi Arabistan'ın Yemen’de meşru yönetimi geri getirme ve Husi darbesini sona erdirme yönündeki taahhütlerinden ödün vererek varacağı her hangi bir uzlaşı, Riyad yönetimini kontrol edemeyeceği daha kapsamlı bir savaşa sürükleyebilir." ifadesini kullandı.

Yemenliler Araştırma Merkezi Başkanı Faysal Ali ise ziyareti sırasında Halid bin Selman'a Suudi Arabistan Genelkurmay Başkanı ve Sana Büyükelçisi'nin de eşlik ettiğini, bunun da ziyaretin Yemen'le alakalı olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Umman'dan Yemen çözüm sürecinin içinde yer almasının istendiğini vurgulayan Ali, Umman sınırında yer alan ve Suudi Arabistan ile Umman arasında çekişmeye neden olan El-Mehra kentinin bu ziyaretin kamuoyuna açıklanmayan gündemi arasında yer aldığını savundu.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ile Husiler arasında 2015'te başlayan savaşın fiilen bittiğini belirten Ali, koalisyonun, "Güney Geçiş Konseyi'nin Aden'de gerçekleştirdiği" ikinci darbeyi desteklemesini doğurduğunu kaydetti.

Ali, Yemen halkının ise koalisyon ile Husilerin sürdürdüğü ve uzayacak gibi gözüken savaşla karşı karşıya kaldığını aktardı.

- "Umman ziyareti Yemen dosyasıyla alakalı"

Yemenli yazar ve siyasi analist Muhammed el-Muhaymid de Suudi yetkililerin Umman ziyaretinin Yemen dosyasıyla alakalı olduğunu ifade etti.

Muhaymid, "Umman, Yemen'in güneyinde özellikle de Mehra'da Suud-BAE varlığından rahatsız. Bu nedenle bu varlığa karşı Mehra'daki halk hareketini destekliyor. Bu bağlamda, Riyad Anlaşması'nın imzalanmasının akabinde bu ziyaret bir bakıma Ummanlılara güvence vermeyi amaçlıyor." dedi.

Kaynak: