"Suudi Arabistan'ın kendi Müslüman yasağını başlatmasını sağladık"

Amerikalı komedyen Hasan Minhaj, Netflix'teki programının Suudi Arabistan ile ilgili bir bölümünün bu ülkede yayından kaldırılmasını eleştirdi- Minhaj:- "Hala inanamıyorum. Suudi Arabistan'ın kendi Müslüman yasağını başlatmasını sağladık"- "Suudi Arabista
"Suudi Arabistan'ın kendi Müslüman yasağını başlatmasını sağladık"

NEW YORK (AA) - ABD'li komedyen Hasan Minhaj, küresel internet televizyon ağı Netflix'teki sohbet programının Suudi Arabistan ile ilgili bir bölümünün bu ülkede yayından kaldırılmasını eleştirerek, "Hala inanamıyorum. Suudi Arabistan'ın kendi Müslüman yasağını başlatmasını sağladık." dedi.

Minhaj, Netflix'te yayımlanan "Patriot Act" adlı programının yeni sezon açılışında, programın Suudi Arabistan ile ilgili bölümünün bu ülkede sansürlenmesini gündeme getirdi.

Programın dün akşam yayınlanan bölümünü Mihaj, "Bu program, 'Patriot Act' ya da Suudi Arabistan'da bilinen adıyla 'Error 404, not found'" ifadeleriyle açarak, programının Suudi Arabistan'da yayından kaldırılmasına atıfta bulundu.

Minhaj, Netflix'in Suudi Arabistan'ın isteğine "boyun eğmesini", "Hala inanamıyorum. Suudi Arabistan'ın kendi Müslüman yasağını başlatmasını sağladık." sözleriyle eleştirdi.

- "Bir Müslüman'ın, Suudilerin kirli çamaşırlarını ortaya dökmesi onları çıldırttı"

Suudi Arabistan'ın, Netflix'e programın yayından kaldırılması talebini iletirken programın içeriğinin "kamu düzeni, dini değerler ve kamu ahlakını" ihlal eden içerikleri yasaklayan "siber suçlarla mücadele" kanununu gerekçe gösterdiğini anımsatan Minhaj, "Suudi Arabistan'ın, Netflix'in tüm yayınları arasında, 'Müslüman değerlerini' ihlal ettiğini düşündüğü tek yapımı yine bir Müslüman sunuyor. " ifadesini kullandı.

Ortadaki sorunun sadece bir programın bir bölümünün yayından kaldırılması olmadığını vurgulayan Minhaj, şöyle konuştu:

"Bu durum, emsal oluşturmakla ilgili çünkü teknoloji firmaları büyümeye devam ediyor, hükümetlere istedikleri içeriği istedikleri zaman kaldıracak, daha sert sansür kanunları ile karşı karşıya gelecekler. Sonuçta Suudi Arabistan, 'dini değerlerle ilgili ahlaksız içeriği' umursamıyor. Bir Müslüman'ın, Suudilerin kirli çamaşırlarını ortaya dökmesi onları çıldırttı."

- Minhaj'a Suudi Arabistan sansürü

Minhaj, Netflix'teki "Patriot Act" adlı programının ocak ayında yayımlanan bir bölümünde, Suudi Arabistan'ı, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Yemen'deki iç savaş nedeniyle eleştiren ifadeler kullanmış, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın reformcu olduğu iddialarına karşılık da "Onun modernleştirdiği tek şey Suudi diktatörlüğü." yorumunu yapmıştı.

Suudi yönetiminin Kaşıkçı cinayeti konusunda birbiriyle çelişen açıklamalar yapması noktasında da Minhaj, şu eleştirilerde bulunmuştu:

"Suudi Arabistan, onun (Kaşıkçı'nın) ortadan kaybolmasını açıklamak için mücadele verdi. Önce konsolosluktan güvenli bir şekilde ayrıldığını söylediler ardından Kaşıkçı'nın hayatta olduğunu kanıtlamak için dublör kullandılar. Bir noktada, onun Jackie Chan tarzı bir arbedede öldüğünü söylediler. O kadar çok açıklama yaptılar ki bir tek Kaşıkçı'nın kendi başına kaya tırmanışı yaptığı esnada ölmediğini söylemedikleri kaldı."

Programın yayımlanmasının ardından Suudi Arabistan programın söz konusu bölümünün ülkede yayından kaldırılmasını istemiş, Netflix de bu talebi kabul etmişti.

Netflix'in, "Tüm dünyada sanatsal özgürlüğü destekliyoruz. Geçerli bir hukuki talep üzerine bu bölümü sadece Suudi Arabistan'da yayından kaldırdık." açıklaması her kesimden eleştiri çekmişti.

Kaynak: