Süveyş Kanalı'nı kapayan gemi yüzdürüldü

Dev konteyner gemisinin karaya oturması sebebiyle 6 gündür kapalı olan Süveyş Kanalı'nda kurtarma çalışmaları başarılı oldu. Geminin kurtarıldığı ve fiilen yüzdürüldüğü açıklandı.
Süveyş Kanalı'nı kapayan gemi yüzdürüldü

Süveyş Kanalı'nda sıkışıp kalan "Ever Given" gemisi yoğun çalışmaların ardından yüzdürüldü.

Resmi açıklama, Mısır Cumhurbaşkanı Müsteşarı İhab Memiş'ten geldi.

Memiş, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, geminin kurtarıldığını ve fiilen yüzdürüldüğünü söyledi.

6 gündür uğraşılıyordu

Yerel medyada yer alan haberlerde de geminin normal rotasına döndüğü, motorlarını çalıştırdığı ve hareket etmeye başladığı aktarıldı.

Kanal trafiğinin kapanmasına yol açan gemiyi hareket ettirebilmek için 6 günden bu yana gece gündüz uğraş veriliyordu.

Son olarak kurtarma operasyonuna 2 römorkör daha dahil olmuş, böylece toplam römorkör sayısı 12'ye çıkmıştı.

Dünya ticaretine 10 milyar dolar zarar

Geminin sahibi Japon firma ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, geminin yeniden yüzdürülmesine yönelik girişimlerde "zorluklarla karşılaşıldığını" kaydetmişti. Mısırlı yetkililer, 15 bin ila 20 bin metreküp kum çeken bir tarak gemisinin, gemiyi hareket ettirmeye çalıştığını aktarmıştı.Karaya oturan Ever Given adlı dev yük gemisinin kanalı trafiğe kapatmasının dünya ticaretine haftada 10 milyar dolara kadar zarar verdiği tahmin ediliyor.

Dünyanın en önemli su yolu

Mısır'ın Süveyş Kanalı, uluslararası deniz ticaretinin yaklaşık yüzde 10'unu gerçekleştiriyor. Her yıl yaklaşık 18 bin geminin geçtiği, Asya ve Avrupa arasında ticari gemilerin en önemli güzergahlarından Süveyş Kanalı, dünyanın en önemli su yollarından biri olarak gösteriliyor.

24 Mart'ta karaya oturmuştu

"The Ever Given" isimli gemi, 24 Mart'ta ülkede yaşanan kum fırtınası ve kötü hava koşulları nedeniyle karaya oturmuştu. 400 metre uzunluğunda, 59 metre genişliğinde ve 224 bin ton ağırlığındaki konteyner gemisi, Çin'den Hollanda'ya gidiyordu. 

Geminin dar kanalda sıkışarak geçiş yolunu kapatması sonucu kanalda uzun gemi kuyrukları oluşmuş ve deniz trafiğinin durması nedeniyle ham petrol ve LNG sevkiyatlarında aksamalar yaşanmıştı.