Tahinli pide Konya’da tek

Konya’da sadece Kadınhanı’nda yapılan ve bir tatlı çeşidi olan tahinli pide tok tutucu ve susatmayıcı özelliğinden dolayı en çok Ramazan Ayında tüketiliyor
Tahinli pide Konya’da tek

Konya’da sadece Kadınhanı’nda yapılan ve bir tatlı çeşidi olan tahinli pide tok tutucu ve susatmayıcı özelliğinden dolayı en çok Ramazan Ayında tüketiliyor

1980’den beri faaliyet gösteren Yemenicioğlu Tahinli Pidecisi bu tatlıyı sadece Konya’ya değil şehir dışında olan insanlara da kargoyla gönderiyor. Tahinli Pide Ustası Nihat Yemenici, “Bir Kadınhanlının başka bir şehirde yaşayan yakını ya da arkadaşına Ramazan ayında Kadınhanı tahinli pidesi göndermek adettendir. Göndermezse ayıp bile olur” dedi.

“ÇOK İYİ BİR GELİR KAYNAĞI”

Tahinli Pidenin Kadınhanı’nda bir sektör haline geldiğini ifade eden Usta Nihat Yemenici, “Bütün fırınlarda olduğu gibi sadece Ramazan’da faaliyet gösteren birçok fırında günde binlerce tahinli pide üretilir, satılır fırıncı esnafı için çok iyi bir gelir kaynağıdır. Başka zaman sinek avlayan küçük fırınlar bile Ramazan ayında sezon olarak çok güzel iş yapar, diğer ayları telafi eden karı elde ederler” şeklinde konuştu.

pde.jpg

“DONDURUCUDA BİR YIL ÖMRÜ VARDIR”

Tahinli pidenin derin dondurucuda bir yıl ömrünün olduğunun bilgisini veren Nihat Yemenici, bunun bir vitamin kaynağı olduğunu belirtti. Tahinli Pidenin tarihinin 1950’li yıllara dayandığını kaydeden Usta Yemenici, “1955 yıllarında çarşı merkezinde bulunan buradaki eski fırıncı ustalarımız kendi esnaf arkadaşlarına kıyak olsun diye tahin getir tereyağı getir, tahinli yapalım diyerek arkadaşlarına yapmış oldukları bir mamuldür. Günün şartlarına göre tahin pahalı bir şey tabi o zamanlar. O günün şartlarında gazete kâğıtlarında fırında pişirmişler 1970’lerde tava icat olmuş. Büyük tavalarda pişirmeye başlamışlar. Sonrada bireysel tavalar çıkmış. Bunlarda yapmaya başlamışlar. Derken 1980’de, vatandaşın cebi para gördükten sonra bunu ilçemizdeki esnaflar fırıncı esnafları bu işi genişletmişlerdir” şeklinde konuştu.

p-001.jpg

“TAKLİTTEN SAKINMALARI GEREKİYOR”

Başka illerde satılan tahinli pidenin gerçek tahinli pide olmadığını iddia eden Usta Yemenici, “Bu en çok Ramazan ayında tüketilir taklitlerinden sakınmaları gerekiyor. Diğer illerde gördükleri Kadınhanı tahinli pidesi değildir. Bunun bu kıvamını tutturmak emek ederek yapmak her şeydir. Bu mesela şekil olarak her yerde vardır ama Kadınhanı ustalarının yapmış olduğu tahinli pide olması lazım. Konya’da birçok arkadaşımız yapıyor. Ben 42 yıldır bu işi yapıyorum. 8 yaşımda başladım ben. Çeşitlerini ben keşfetmedim her arkadaşın kendine göre görüşü vardır.” diye konuştu. Son olarak yapılışından bahseden Yemenici, pide hamurunun bol tahinle yoğurulduğunu daha sonra içerisine ceviz katıldığını, talebe göre tereyağı ve kaymak da konulduğunu şerbetinin ise koyu olarak kaynatıldığını soğuk olarak döküldüğünü ve 30 dakika içerisinde de servisinin yapıldığını sözlerine ekledi.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ