Tahinli pideden vazgeçilmiyor

Konya’da bir tatlı çeşidi olan tahinli pide tok tutucu ve susatmayıcı özelliğinden dolayı en çok ramazan ayında tüketiliyor.
Tahinli pideden vazgeçilmiyor

Konya’da ramazan ayında en çok tercih edilen tatlıların başında tahinli pide geliyor. Tahinli pide, üzerine şerbet dökülerek tatlı olarak yenilebilirken aynı zamanda çayın yanında pide olarak da tüketilebiliyor.  Ramazan ayında tahinli pide satışlarının geçen yıla göre daha çok arttığını dile getiren Tahinli Pide Ustası Nihat Yemenici, “Tahinle ve hamurla yapılan pidemiz; ramazan ayında, sahurda pide olarak, iftarlarda ise çok güzel bir tatlı olarak tüketilen bir lezzettir. Normal zamandaiş yapamayan küçük fırınlar bile tahinli pide olduğu için ramazan ayında sezon olarak çok güzel iş yapar” dedi.

nihat-yemenici-tahinli-pide.png

‘TAHİNLİ PİDE DİYİNCE AKLA İLK TATLI GELİR’

Konya’da tahinli pide denildiği zaman ilk olarak akla tatlının geldiğini belirten Yemenici, “Normal durumlara göre piyasada düşüş olsa da tahinli pidenin doyurucu özelliğinden dolayı satışı fazladır.  Kaliteli tahinli pide, kullanmış olduğunuz ürünlerin malzemelerin en kalitelisini kullanarak hamuru en güzel şekilde yoğurarak yapılmasıyla olur. Tahinli pide genelde tatlı olarak tüketilmesi daha uygundur. Tahinli ekmek ayrı bir pide çeşididir. Üzerine tahin sürülerek yapılan tahinli pide, tahinle hamurun karışmasıyla ve içine ceviz atılıp yapılmasıyla uzun uğraşlar sonucu meydana gelir” ifadelerine yer verdi. Tahinli pidenin nasıl yapıldığını anlatan Yemenici, pide hamurunun bol tahinle yoğurulduğunu, daha sonra içerisine ceviz katıldığını, talebe göre tereyağı ve kaymak da konulduğunu şerbetinin ise soğuk olarak döküldüğünü aktardı.

tahinli-pide-2.png

‘TAHİNLİ PİDE BİR VİTAMİN KAYNAĞIDIR’

Tahinli pidenin derin dondurucuda bir yıl ömrünün olduğunun bilgisini veren Nihat Yemenici, bunun bir vitamin kaynağı olduğunun altını çizdi. Tahinli Pidenin tarihinin 1950’li yıllara dayandığını kaydeden Usta Yemenici, “1955 yıllarında çarşı merkezinde bulunan buradaki eski fırıncı ustalarımız kendi esnaf arkadaşlarına kıyak olsun diye tahin getir tereyağı getir, tahinli yapalım diyerek arkadaşlarına yapmış oldukları bir mamuldür. Günün şartlarına göre tahin pahalı bir şey tabi o zamanlar. O günün şartlarında gazete kâğıtlarında fırında pişirmişler 1970’lerde tava icat olmuş. Büyük tavalarda pişirmeye başlamışlar. Sonrada bireysel tavalar çıkmış. Bunlarda yapmaya başlamışlar. Derken 1980’de, vatandaşın cebi para gördükten sonra bunu ilçemizdeki esnaflar fırıncı esnafları bu işi genişletmişlerdir” şeklinde konuştu.

tahinli-pide-3.png

‘RAMAZAN AYINA ÖZEL TAHİNLİ PİDE GETİRİYORUZ’

Marketlerine ramazan ayına özel tahinli pide getirttiklerini söyleyen Enes Salih Akyol, “Konya merkezden gelen tahinli pidelerimiz de var ama genelde ilçelerden baz alarak getirtiyoruz. Tahinli pide satışlarımız Ramazan ayında oldukça artıyor. Ama Ramazan haricinde satışlarımız düşüyor. Ramazan pidesi, doyurucu ve besin değeri yüksek olduğu için genellikle sahurda tüketiliyor. İftar sonrası tatlı niyetine tercih edenler de oluyor. Tahinli pide tatlısı 7 buçuk liradan başlıyor, 24 liraya kadar çıkıyor. Fiyat aralığı boyutuna ve çeşitlerine göre de değişmektedir. Ramazan ayında tahinli pideye olan talep yüzde 100’ü buluyor. Çünkü sadece 30 gün içerisinde bulunduğu ve diğer zamanlarda gelmediği için vatandaşların alımı ona yöneliyor. Konya’da diğer tatlı çeşitlerine göre tahinli pide tatlısına yönelim daha fazla oluyor. Diğer illere baktığımız zaman tahinli pidenin çeşitleri oralarda bulunmaz” ifadelerini kullandı.

enes-salih-akyol-tahinli-pide.png

‘KONYA’DA EN ÇOK TAHİNLİ PİDE TERCİH EDİLİR’

Konya’da tatlı çeşitlerinin arasından en çok tahinli pidenin tercih edildiğini aktaran Akyol, “Bilinirliği de Konya’da çok fazla. Unlu mamullerde bölgelere göre değişiklik gösterebiliyor. Konya tahin üreticiliğinde önemli bir konumda yer aldığı için bunu da mamullerine yansıtmış şekilde oluyor. Bu nedenle unlu mamuller ciddi şekilde tüketiliyor ve talep görüyor. Biz üçüncü kuşak olarak işletmemizi devam ettiriyoruz. 25 yıldır dükkanımızın önüne Ramazan pidesinin standını açarız. 25 yıldır da istisnasız tahinli ekmek ve tahinli pide satışlarımız mutlaka olur. Besin değeri ve doyuruculuğu yüksek olması nedeniyle insanlar tahinli pideyi sahurlarda tüketirlerse gün içerisinde acıkmadan bir oruç tutabilirler” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

tahinli-pide2.png

tahinli-pide-1.png