Talep geldi! Konya’da tramvay vagonları kadınlar ve erkekler için ayrılsın mı?

Konya’da tramvayların kadın ve erkekler için ayrılması amacıyla Selçuk Mescid Topluluğu tarafından change.org üzerinden dijital imza kampanyası başlatıldı.
Talep geldi! Konya’da tramvay vagonları kadınlar ve erkekler için ayrılsın mı?

Kampanyayı başlatan topluluk üyeleri,toplu ulaşım hizmetlerinin kullanımında yaşanılan bazı sorunları dile getirerek yetkililerden bu sorunların çözümüne yönelik adımlar atmalarını istediler.

pembee.png

Yoğunluktan dolayı tacizler yaşanıyor

Tramvayların özellikle mesai başlangıç-bitiş, okul giriş-çıkış saatlerinde çok sıkışık olmasının hem kadınları hem erkekleri  mağdur ettiğini dile getiren topluluk üyeleri,“Araçların bu şekilde kullanılmaları özellikle kadınların cinsel tacize uğrama ihtimalini yükseltmekte ayrıca erkeklerin de aynı durumdan muzdarip olmasına neden olmakta ve insanların mahremiyetini zedelemektedir”ifadelerini kullandı.

Bir vagon erkeklere bir vagon kadınlara

iki vagon halinde olan tramvayların bir vagonunun yalnızca kadınlara tahsisinin bir vagonunun da erkeklere tahsisinin uygulanabilir olması nedeniyle buna uygun olarak yetkililerin tüm tramvayların yeniden düzenlenmeleri talebinde bulundular.

İnançlarımıza da aykırı

İnsanların dini inançlarına da uymayan bu ulaşım şeklinin insanların inanç ve ibadet özgürlükleri gereği de gerekli şekilde ıslah edilmesini talep eden topluluk üyeleri bu sorunun kısa sürede çözülmesi için kampanyaya herkesin destek olması gerektiğini vurguladı.

Bir örneği de Malatya’da var

İnönü Üniversitesi’nde öğrenim gören bir grup kız öğrencinin yalnızca kadınların kullanması için talep ettiği pembe trambüsler kentte 2017 yılında hizmete girdi.Öğrenciler özellikle yoğunluğun yaşandığı akşam saatlerinde tacize uğradıklarını,çok sıkışık olduğundan bazen trambüse binemediklerini söyleyip belediyeden bu sorunu çözme talebinde bulunmuşlardı.2017’den beri başlatılan uygulamadan özellikle kadınların memnun oldukları gözlemlendi.

pembe-trambus.jpg

FATMA DOĞANAY/YENİ HABER GAZETESİ