Tam kapanma uyarısı! Dikkat: Artık baş edilmez duruma gelecek

Türkiye'de son 24 saatte 229 bin 491 Kovid-19 testi yapıldı, 26 bin 476 kişinin testi pozitif çıktı, 356 kişi yaşamını yitirdi. Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Koca kritik mesajlar verdi. Öte yandan uzmanlardan tam kapanma uyarısı geldi. İşte detaylar...
Tam kapanma uyarısı! Dikkat: Artık baş edilmez duruma gelecek

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı. Buna göre, son 24 saatte 229 bin 491 Kovid-19 testi yapıldı, 26 bin 476 kişinin testi pozitif çıktı, 356 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 414 oldu.

Son 24 saatte 35 bin 464 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 4 milyon 589 bin 501'e yükseldi. Test sayısı 48 milyon 459 bin 224'e ulaştı. Vaka sayısı 4 milyon 955 bin 594, vefat sayısı 41 bin 883, ağır hasta sayısı 3 bin 418 oldu.

TAM KAPANMAYA DİKKAT! 

Psikiyatrist Volkan Güçyetmez, tam kapanma sürecinde umutsuzluk, karamsarlık, bitkinlik ve tükenmişlik hislerinin artabileceği uyarısında bulundu. Tam kapanmada umutsuzluk, karamsarlık, tükenmişlik gibi hislerin artabileceği uyarısında bulunan Psikiyatrist Dr. Güçyetmez, “Gerekirse uzman yardımı alın, hobilerinize, sanata, spora vakit ayırın” tavsiyesinde bulundu.

Özellikle anksiyete, depresyon gibi sorunların sağlık çalışanları başta olmak üzere toplumun her kesiminde belirgin hale geldiğini vurgulayan Academic Hospital Psikiyatri uzmanı Dr. Volkan Güçyetmez pandemi sürecinde ruh sağlığına daha fazla ‘yatırım’ yapılması gerektiğini dile getirdi.

Dr. Güçyetmez, özellikle toplumun geleneksel yapısı ve alışkanlıkları itibariyle kısıtlamaların olumsuz etkisini daha fazla hissedebileceğine işaret ederek “Öncelikle toplum olarak Akdeniz iklimini de yansıtan bir şekilde, kişiler arası ilişkilerde daha sıcak ve yakın, birbirine kolay ısınan, misafirperver, eğlenceyi ve mutluluğu, acısını ve yasını komşusu ve akrabası ile birlikte yaşamayı seven samimi insanlardan oluşuyoruz.

Pandemi sürecinde yaşadığımız kısıtlamaların, sosyal ve izole bir yaşamın hepimizin ortak olarak sahip olduğu mutlu olma ve stresle başa çıkma yollarımıza ket vurduğu oldukça açık. Kısıtlamaların etkisinin toplumumuzdaki etkilerinin bireyselliğe çok daha fazla önem veren batı toplumuna kıyasla daha fazla ve negatif yönde olacağı açık” diye konuştu.

'UZMAN YARDIMI ALIN' 

Pandeminin daha uzun sürmesi ve kısıtlamaların devam etmesi ile birlikte umutsuzluk, karamsarlık, bitkinlik ve tükenmişlik hislerinin artmasının da beklendiğini ifade eden Dr. Güçyetmez, “Bu tarz duyguların süresi ve miktarı arttıkça daha fazla kişide panik bozukluk ve post travmatik stres bozukluğu gibi kaygı bozuklukları, depresif bozukluk, tükenmişlik sendromu gibi ruhsal rahatsızlıklar görülecek.

ARTIK BAŞ EDİLMEZ DURUMA GELECEK 

Ayrıca kişilerin önceki rahatsızlıklarının şiddetinin daha da artacağı ve artık baş edilemez duruma geleceği izlenecektir. Sadece psikolojik yakınmaları olan kişilerin değil, hepimizin ruh sağlığı için en iyi başlangıcın, bir an önce konu ile ilgili en doğru, güncel ve bilimsel bilgilere ulaşabileceğimiz ruh sağlığı ve hastalıkları doktorlarına başvurmak” dedi.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRİN 

Dr. Güçyetmez, bu dönemde normalde vakit bulunamayan hobileri yapma ve teknoloji ile arası iyi olmayanlara da internet, sosyal medya kullanımı, bilgisayar oyunları gibi konulara eğilme önerisinde bulundu. Gençlerin de sanatla, spor ve müzikle ilgilenerek pandemiyi fırsata çevirebileceklerini salık verdi.

DÜŞÜŞ DEVAM EDİYOR! 

Bilim Kurulu toplantısı sonrası konuşan Sağlık Bakanı Koca, “Son 15 günde vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı” dedi. Koca, aşı tartışmasına ilişkin ise nüfusun 3 katı kadar doz aşı için anlaşmalar imzalandığını söyledi.

HAYATLARINI KORUMAK İÇİN YATIRIM: 

Bilim Kurulumuz Ramazan bayramı öncesinde son toplantısını yaptı. Alınan tedbir ve kısıtlamaların etkisini birlikte değerlendirdik. Kısıtlamalar özlediğimiz günlerin hasretini daha çok hissettirse de terazinin diğer ucundaki hastalığın yayılımı ve kayıplarımızı belirgin şekilde azaltmaktadır. Bu dengeyi ancak birlikte hareket ederek kurabiliriz.

Bugün fedakarlık göstererek ertelediğimiz günlerimiz bizim ve sevdiklerimizin hayatlarını korumak için yapılmış yatırımlar. Kapanma-açılma arasındaki kısır daireyi kıracak olan bizim irademizdir. Sabır ve sebat göstererek salgının tekrarlayan saldırganlığını kıracağız.

ÖDEDİĞİMİZ BEDELE DEĞECEK: 

Uygulanan tedbir ve kısıtlamalar ile birlikte hastalığın genel seyri de dikkate alındığında son 15 günde vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı. Şu günlerde ise ağır hasta ve vefat sayılarında tedbirlerin etkisini göstereceğini ön görüyoruz. Mevcut gidişat ödediğimiz bedele ve gösterdiğimiz sabra değeceğini işaret ediyor.

MUTASYONDA SOMUT TESPİT YOK: 

Mutasyonlar ile ilgili çok sayıda kayıt ve incelemeyi eş zamanlı olarak takip ediyoruz. Ortada bir gerçek var; o da hastalığın varyantlarının etkisi konusunda kimse mutabık değil. Virüs benzer özellikleri göstererek dolaşımda kalmaya devam ediyor. Bu konuda aldığımız tedbirlerin toplum gündemini daha fazla meşgul etmesini gerektiren bir yönü yok. Mutasyonlar konusunda ne iyimser olacak ne de karamsarlığa sebep olacak somut bir tespit maalesef yok.

NÜFUSUN ÜÇ KATI AŞI ANLAŞMASI: 

Hastalığın seyrini değiştirecek olan aşılar ile ilgili de sizleri bilgilendirmek isterim. Her gelişmeyi zamanında sizlerle paylaşmaya gayret ediyorum. Bu konuda da gelişmeler oldukça bilgilendirmiştim. Şu anda Türkiye 100 milyon doz Sinovac’la, 90 milyon doz BioNTech’le ve 50 milyon doz da Sputnik’le anlaşma imzalamış durumdadır. Yaklaşık nüfusumuzun 3 katı kadarlık doz aşı için anlaşmalar imzalanmıştır.

KARALAMA KAMPANYASI: 

(CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun ‘Sinovac’la yapılan sözleşme 50 milyon doz. O da gelmedi’ açıklaması) Usulsüz belge elde etme hastalığına yakalanmış ve eleştiriyle gerçekleri çarpıtmayı bilinçli olarak ayırt etmeyen birileri çıkıp Çin ile anlaşma 50 milyon yapıldı 100 milyon değil diyor. Daha önce Çin ile yapılan anlaşmaları defalarca ve tüm detayları ile ifade ettim. Anlaşılan Çin ile yapılan anlaşmanın sadece ilk bölümünü esas alarak bir karalama kampanyası başlatmışlar. Çin ile iki seferde her biri 50 milyon doza karşılık gelen toplamda 100 milyon doza karşılık gelen bir anlaşma imzaladık.

VAKA SAYISI TÜM İLLERDE AZALDI 

Son dakika haberine göre, Kovid-19 vaka sayısı 81 ilin tümünde azaldı. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 24-30 Nisan'ı kapsayan verilere göre, her 100 bin kişideki Kovid-19 vaka sayısı tüm illerde azaldı.

5 İLDE HABERLER İYİ 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter adresinden yaptığı açıklamada, "Geçen haftaya göre 100.000 nüfusa karşılık gelen haftalık vaka sayısı en çok azalan illerimiz; İzmir, Sakarya, Adana, Kırşehir ve Kars" mesajını paylaştı.

Sağlık Bakanlığı, 81 il için 24-30 Nisan'da her 100 bin kişide görülen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarını açıkladı. Her 100 bin kişideki vaka sayısı, bir önceki haftaya (17-23 Nisan) göre tüm illerde düştü.

Kovid-19 vaka sayısının en çok azaldığı iller sırasıyla Çanakkale, İstanbul, Giresun, Yalova ve Tekirdağ oldu. Vaka sayısı Çanakkale'de 399,78, İstanbul'da 322,73, Giresun'da 317,79, Yalova'da 292,70, Tekirdağ'da 282,31 azaldı.

Önceki hafta vaka sayısı en fazla azalan iller arasında üçüncü olan Çanakkale bu hafta ilk sıraya, 11'inci olan İstanbul ikinci sıraya yükseldi.

Geçen haftanın vaka sayısı en çok düşen ili Yalova, bu hafta dördüncü sırada yer aldı. İllerin sıralamasının değişmesine karşın vaka sayısının azalışı önceki haftaya göre hız kazandı. Önceki hafta vaka sayısı artan Giresun ve Tekirdağ, bu hafta en fazla azalışın olduğu 5 il arasına girmeyi başardı.

BÜYÜKŞEHİRLERİN DURUMU 

İstanbul'da her 100 bin kişideki vaka sayısı bir haftada 854,75'ten 532,02'ye, Ankara'da 567,88'den 361,52'ye, İzmir'de 335,09'dan 223,34'e düştü. Böylece vaka azalışı İstanbul'da 322,73, Ankara'da 206,36, İzmir'de 111,75 olarak kayıtlara geçti.

Dikkat çeken değişiklik tam açılma kararı için de umut verdi. Önceki hafta Ankara'da vaka sayısı 33,74 artarken İstanbul'da 65,82, İzmir'de 16,88 azalmıştı. Önceki hafta 100 bin kişideki vaka sayısı 200'ün üzerinde azalan il olmazken bu hafta 3 ilde 300-400, 13 ilde 200-300 aralığında düşüş yaşanması dikkati çekti.

Her 100 bin kişideki vaka sayısının 300-400 arasında azaldığı iller Çanakkale, İstanbul ve Giresun olarak kayıtlara geçti. Kovid-19 vakası sayısının 200-300 aralığında düştüğü iller Yalova, Tekirdağ, Bayburt, Zonguldak, Kocaeli, Sinop, Kırklareli, Malatya, Bilecik, Samsun, Ordu, Ankara ve Erzincan olarak sıralandı.

Ülke genelinde 41 ildeki vaka sayısında 100-200 aralığında düşüş yaşandı. Bu iller şöyle: "Bartın, Edirne, Konya, Iğdır, Eskişehir, Kayseri, Balıkesir, Bursa, Düzce, Karabük, Erzurum, Rize, Osmaniye, Çorum, Kırşehir, Bolu, Nevşehir, Amasya, Afyon, Çankırı...

Antalya, Aksaray, Gaziantep, Sivas, Bingöl, Trabzon, Niğde, Sakarya, Aydın, İzmir, Tunceli, Kilis, Hatay, Yozgat, Karaman, Isparta, Ağrı, Elazığ, Tokat, Manisa, Kahramanmaraş."

Vaka sayısı 1-100 arasında azalan 24 il ise sırasıyla, Kırıkkale, Kütahya, Adana, Gümüşhane, Kastamonu, Adıyaman, Uşak, Muğla, Mersin, Batman, Burdur, Kars, Artvin, Denizli, Siirt, Diyarbakır, Muş, Bitlis, Şanlıurfa, Hakkari, Mardin, Ardahan, Van ve Şırnak oldu.