Tandır ekmeği Konya’da yaşatılıyor

Sofra kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan tandırda ekmek pişirme geleneği, Konya’da yaşatılıyor. Bedesten Kapu Camiinin arka tarafında yer alan Tandırcı Emine Abla, dumanı üstünde tandır ekmeğinin birbirinden lezzetli çeşitlerini müşterilerine sunuyor.
Tandır ekmeği Konya’da yaşatılıyor

Sofra kültürünün vazgeçilmezleri arasında yer alan tandırda ekmek pişirme geleneği, Konya’da yaşatılıyor. Bedesten Kapu Camiinin arka tarafında yer alan Tandırcı Emine Abla, dumanı üstünde tandır ekmeğinin birbirinden lezzetli çeşitlerini müşterilerine sunuyor. Tandırcı Emine Abla’da çalışan Konyalı ev kadınları, asırlardır süren tandırda ekmek pişirme geleneğini bugünde sürdürmeye devam ediyor.

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-9.jpg

Asırlardır süren tandırda ekmek pişirme geleneği, Konya’da hâlâ sofra kültüründeki yerini muhafaza ediyor. Nesilden nesle aktarılan tandır ekmeği, Konya’nın bazı bölgelerinde hala yaşatılıyor. Eşsiz lezzet tandır ekmeğinin tadını ve kokusunu unutmayanlar Tandırcı Emine Abla’nın yolunu tutuyor. Sıcacık ve dumanı üstünde tandır ekmeği Konyalıların bir numaralı tercihi oluyor.

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-2.jpg

‘TANDIR EKMEĞİ YAPMASI ALIN TERİ İSTİYOR’

Tandır ekmeği yapmanın kolay olmadığını, bir emek, bir alın teri gerektirdiğini ifade eden Tandırcı Emine abla çalışanı Havva Görgülügil, “Tandır ekmeği yapması kolay değil ancak ben zevkle ve severek yapıyorum.  Müşterilerimizin memnuniyetlerini duyduğumuz zaman daha çok memnun oluyoruz. Daha zevkli yapıyoruz. Bize un halinde gelir. Suyumuz unumuz hamurlaşır. Hamur mayalanır, bezelerin sonra bize gelir. Bizden tandıra atılır ve kızarmış halde gelir. Eskiden her evin bahçesinde birer tandır bulunurdu. Mahallemizdeki komşularımıza ekmek kokuları giderdi ve onlara da verirdik. Biz aynı zamanda tandır ekmeğinden yağ somunu da yapıyoruz. Yağ somonu Konya’da kahvaltının olmazsa olmazıdır. Öğlen yemeği olarak tandır böreği yapıyoruz. Tandır böreği de küflü peynirli ve boy yağlı olur” şeklinde konuştu.

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-3.jpg

‘SICAKTAN NASİBİNİZİ ALIYORSUNUZ’

Sıcak tüketildiği taktirde tandır ekmeğinin damakta güzel bir tat bıraktığını vurgulayan Görgülügil, “Sabah 6’da başlar bizim telaşımız... Odunlar atılır. Tandırlarımıza, güzelce yakılır. Öyle hemen ekmek vurulmaz; Biraz dinlenir, ısınır, demlenir kendi kendine. Sonra başlar yavaştan lezzetin telaşı. 9 yıldır tandır ekmeği yapıyorum. Kıvamını tutturmak ve tam kararını bulmak zor… Ateşe eğiliyorsunuz, sıcağından nasibini alıyorsunuz. Ama işimizi zevkle yapıyoruz. Müşterilerinin isteğine göre tandır ekmeği pişiriyoruz. Kimi hamurunun ince olmasını istiyor, kimi kalın… Bizde isteğe göre ekmeğimizi pişiriyoruz. Sabah kahvaltıda yağ sürülerek tüketilebildiği gibi, börek yaparaktan da tüketen müşterilerimiz var. Tandır ekmeğinin tadı çok güzeldir. Özellikle sıcak yenildiğinde damakta güzel bir tat bırakır. Bu gelenek asırlardır devam ediyor. Nenelerimiz tandır ekmeğini yapmış, bizler de bu geleneği devam ettiriyoruz." diye konuştu.

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-4.jpg

‘FIRINDA PİŞİRİLEN EKMEĞE BENZEMEZ’

Tandır ekmeğinin fırınlarda pişirilen ekmeklere benzemediğinin altını çizen Görgülügil, “Tandır ekmeğinin hem lezzeti güzeldir hem de çabuk bayatlamaz, uzun süre muhafaza edilebilir. Konya’da imkânı olanlar tandır ekmeği pişirmeyi tercih ediyor. Ben isterim ki bu gelenek devam etsin. Zamanımızın genç kızlar da tandır başında ekmek pişirsin. Bu kültürümüzün yok olmaması lazım." diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-5.jpg

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-1.jpg

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-6.jpg

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-7.jpg

tandir-ekmegi-konyada-yasatiliyor-8.jpg