Tarımda verim yüz güldürdü

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası’ndaki arpa ve buğday hasadı bu yıl çiftçinin yüzünü güldürdü.
Tarımda verim yüz güldürdü

Türkiye’nin tahıl ambarı Konya’da hasadı devam eden hububat, verimiyle üreticileri sevindiriyor. Ulusal Hububat Konseyi’nin 2020 Mart ayı Buğday raporuna göre, bu yıl üretimin yüzde 5-7 artışla 20 milyon ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Dışarıdan tohum ithalatının son 15 yıla göre düşüş gösterdiğinin bilgisini veren Konya Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çevik, “Yüzde 75 ile 85 arasında yerli ve milli tohum kullanılmaya başlandı. Bu da tarım adına iyi bir gelişmedir. Dışa bağımlılığımızdan dolayı içerde de fide üretilmeye başlandı ve bu tarımın çeşitlenmesi yönünden iyi bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı. 

‘BU SENE VERİM İYİ OLACAK’

Bu seneki yağışlar nedeniyle verimliliğin iyi olacağını ifade eden Başkan Hüseyin Çevik, “Bu yıl Nisan, Mayıs yağmurlarımız da iyi geldi. Bizim Konya ovasında yaklaşık 2 buçuk milyon hektar alan tarım arazimizin yüzde 30’u yeraltı suyu veya KOP’dan birikmiş sulardan gelen sulamayla yapılıyor. Yüzde 70’i de kıraç dediğimiz bölgelerden gelir. Buralardaki hububat Allah’ın verdiği rahmete bağlıdır.  Zamanında düşerse bereket iyi oluyor. Bu sene bereketli bir yıl olduğunu tahmin ediyoruz. En son sezonlar bittikten sonra Türkiye’nin genel rekoltesi çıkar ama bölgemiz olarak elhamdülillah iyiyiz. Konya bölgemizde 1 buçuk milyon tona yakın arpa bekliyoruz. 2 milyon ton civarında da buğday bekliyoruz. Tabi makarnalıkla birlikte 2 buçuk milyon tona geleceğini tahmin ediyorum. Satış salonumuza gelen ürünlere baktığımız zaman bugüne kadar yaklaşık 55-60 bin ton ürün geldi. Günlük 13 bin ton yani 400-500 araç arasında ürün geliyor” şeklinde konuştu.

tarim-haberi.jpg

‘İŞLEM GÖREN BUĞDAY MÜDAHİL FİYATIN ÜZERİNDE SEYREDİYOR’

Buğday fiyatlarının devletin verdiği müdahil fiyatın üzerinde seyrettiğini kaydeden Çevik, “1275 kuruşa verilen fiyatlar aşağı yukarı arpa 1310 ile 1350 arasında işlem görüyor. Genel ortalamalara baktığımızda 1310 ve 1320 ortalamaya sahibiz. Buğdaya baktığımızda kırmızı yumuşak buğdaylar 1600 lira, kırmızı sert buğdaylar 1650 lira, makarnalıklar 1800 lira verdi. Şu anda işlem gören buğdaylara bakarsak devletin müdahil fiyatının üzerinde gidiyor. Yani piyasadan çiftçilerimiz de memnun. Bir şey üretiyorsak bu ürettiğimizden zarar edersek önümüzdeki sene üretmeyiz. Çiftçi bundan para kazanacak ki bu üretimi artırarak devam etsin. Bu da dünyadaki pandemiden dolayı kendi temel gıdalarımızı kendimizin üretmesine katkı verecek. Bu da sevindirici bir olaydır. Sezon iyi gidiyor şu anda ve bereketimiz de çok iyidir” ifadelerine yer verdi. 

‘EKİLMEDİK YER KALMASIN!’

Ne kadar çok alana ekim yapılırsa o kadar iyi olacağını belirten Çevik, şöyle konuştu: “Türkiye genelinde baktığımız zaman bizim tahminlerimize ve Ulusal Hububat Konseyimizin çıkardığı raporlara göre buğday üretimini 20 milyon ton, arpa üretimini ise 8 milyon ton civarında bekliyoruz. Yine bu sene yaklaşık 7 milyon mısır çıkacağını öngörüyoruz. Bölgemizde Ayçiçek 400-500 ton arasındadır. Baktığımız zaman biraz fasulyede artış var. Konya bölgemizde 200-220 bin ton fasulye üretiliyor. Nohut ekimi Konya bölgemizde 50-60 bin ton arasındadır. Yani çiftçimiz sulak yerlerdeki ürün çeşitliliğinden hangisinin gelirini elde edecekse ona yöneliyor. Bu da çeşitlilik ve Türkiye’nin ihtiyacı yönünden iyi oluyor. Biz zaten kendi kendimize yeten bir ülkeyiz ama yem hammaddesi tarafından bazı eksikliklerimiz vardı, bunları ithal ediyorduk. Bunları bu süreçlerde ne kadar aşağıya indirebilirsek, ülkemizdeki çiftçimiz ne kadar ekilmedik yer bırakmayıp ekerse daha iyi olacak.”

huseyin-cevik-003.jpg

‘ÜRETİM ARTABİLİR’

Yapılan üretimle Türkiye’nin mevcut kapasitesinin 5 katı üzerine çıkarılabileceğini ifade eden Çevik, “Pandemi sürecinde bazı ülkeler gıda anlamında sıkıntı yaşadılar. Market raflarında ürün bulamadılar. Biz bu sıkıntıyı elhamdülillah ki yaşamadık. Ülkemiz üretmeye de devam etti ihracatını da yaptı. Bu süreçte sezona geldik. İnşallah sezonun bereketi de olur. Sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bu sene sebze ve meyvemiz de bol durumdadır. Türkiye’nin bugünkü mevcut kapasitesinin 5 katı daha yukarıya çıkabiliriz. Bunun için de tarım arazilerimizi daha iyi korumamız ve alt yapımızı uzun vadede yerine getirmemiz lazım. Kuzey ve doğu tarafımızda kıraç tarım yapılıyor. Suyu Allah’ın rahmetine bağladık. Bunun için dış havzalardan bu alt yapılar yapılıp da bu topraklara su gelirse bugün ki üretilenin 4-5 katı daha fazla üretim yapılacağını tahmin ediyorum” diye aktardı.

‘KONYA’DA TOPRAKSIZ SEBZE ÜRETİMİ DE YAPILIYOR’

Konya’da seracılığın yavaş yavaş geliştiğinin altını çizen Çevik, “Konya’da Cihanbeyli bölgemizde, Afyon tarafında ve Seydişehir bölgemizde hem bitki yönünden hem çiçek yönünden hem de sebze yönünden domatesin seracılığına başlandı. Topraksız sebze üretimi de var topraklı seracılığımız da var. Yani örtü altı dediğimiz üretimimiz de var. Konya’mız seracılığı önümüzdeki senelerde artarak devam ettirecek. Küresel ısınmadan dolayı yağışların dengesiz olduğu zamanlar bazı sıkıntılar veriyor. Bunun için kümelenmeyi biraz daha sıcak su bölgelerinde yapmak gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ