Tarımsal atıklar enerjiye dönüştürülecek, emisyonlar azalacak

3AR Enerji Kimya Genel Müdürü Figen Ar:- "Biyokütlenin Sürdürülebilir Kullanımı projesiyle tarlada kalan, değerlendirilemeyen ve yakılarak heba edilen tarımsal atıklar enerjiye dönüştürülecek"- "Ayçiçeği, pamuk, çeltik gibi tarımsal atıkların değerlendiri
Tarımsal atıklar enerjiye dönüştürülecek, emisyonlar azalacak

ANKARA (AA) - ELİF SELİN ÇALIK - 3AR Enerji Kimya Genel Müdürü Figen Ar, Türkiye'nin farklı bölgelerinden elde edilen tarımsal atıklardan enerji üretmeyi hedeflediklerini, bu atıkların değerlendirilmesiyle yıllık 440 bin tona eşdeğer karbondioksit salımının azaltılmasının sağlanacağını bildirdi.

Ar, AA muhabirine, kamu eliyle ilk kez gerçekleştirilecek "Türkiye Ekonomisinin Yeşil Büyümeye Doğru Gelişmesine Yardımcı Olmak İçin Biyokütlenin Sürdürülebilir Kullanımı" projesine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatının iş birliğiyle yürütülen projenin 5 yıl süreceğini belirten Ar, proje kapsamında tarım sanayisinde enerji performansını geliştirmek, rekabet gücünü artırmak ve sera gazı emisyonlarını azaltmak için modern biyoenerji teknolojileri uygulanarak atıkların etkili şekilde değerlendirileceğini ifade etti.

Ar, tarlada kalan ve anız olarak yakılan tarımsal atıkların enerji alanında değerlendirilmesini ve üretilen enerjinin ısı, elektrik ve soğuk formlarda tarımsal gıda sanayisinde kullanımını hedeflediklerini bildirdi.

Türkiye'deki linyitler kilogramda ortalama 2 bin 100 kilokalori ısıl değere sahipken, ayçiçeği sapının kilogramda 4 bin 60 kilokalori değeri bulunduğuna dikkati çeken Ar, şöyle devam etti:

"Tarım ülkesi Türkiye, tarımsal atıklardan enerji elde edilmesi konusunda bir enerji cenneti. Yaptığımız projeyle tarımsal atıklar toplanacak. Ayçiçeği, pamuk, çeltik gibi tarımsal atıkların değerlendirilmesiyle 440 bin tona eşdeğer karbondioksit salımının azaltılması mümkün olacak. Proje sonunda yaklaşık 10 bin megavatlık güç sağlanacak."

- "Önceliğimiz farkındalık yaratmak"

Ar, proje kapsamındaki farkındalık çalışmalarının TBMM'nin ilgili komisyon üyeleriyle birlikte gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Atıktan enerji üretimi ve atıkların değerlendirilmesi konusunun Türkiye gündeminde daha geniş yer almasını hedeflediklerini belirten Ar, şunları kaydetti:

"Biyokütle, elektrik, ısı ve yakıt elde edilebilen ve sürekli üretim sağlayan tek yenilenebilir enerji kaynağıdır. Projeyle, tarlada kalan, değerlendirilemeyen ve yakılarak heba edilen tarımsal atıklar enerjiye dönüştürülecek. Tarımsal gıda sanayisinde biyokütle enerjisi kullanımı özelinde ülkemizde biyokütle sektörünün gelişmesine katkı sağlanacak."

Kaynak: