Tatil hareketliliği virüse yaradı

Türkiye'de 16 Nisan’da günlük 63 bin 82 ile tüm pandemi sürecinin en yüksek günlük yeni vaka sayısı, özellikle aşılamanın hız kazanmasıyla 2,5 ayda ciddi düşüş göstererek 4 Temmuz’da 4 bin 418’e kadar gerilemişti. Ancak uzun bayram tatilinde artan hareketlilik nedeniyle son bir haftada vaka sayısı yeniden yükselişe geçti.
Tatil hareketliliği virüse yaradı

Türkiye'de 16 Nisan’da günlük 63 bin 82 ile tüm pandemi sürecinin en yüksek günlük yeni vaka sayısı, özellikle aşılamanın hız kazanmasıyla 2,5 ayda ciddi düşüş göstererek 4 Temmuz’da 4 bin 418’e kadar gerilemişti. Ancak uzun bayram tatilinde artan hareketlilik ve tedbirsizlik nedeniyle son bir haftada vaka sayısı yeniden yükselişe geçti. Aşı çağrısını ve tedbirleri yineleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Şu anki sorun, tedbirlerin esnetilmesidir. Kontrolü ele alalım” dedi.

Salgın, Delta varyantıyla dünyada yayılmaya devam ediyor. Türkiye’de de vaka sayıları yeniden artışa geçti. Bayram ziyaretleri ve tatil bölgelerindeki hareketlilikle birlikte artan tedbirsizlikler de vaka artışında önemli rol oynuyor. Temmuz ayının başında 4 bin 900’lere kadar düşen vakalar yeniden 11-12 bin civarını bulmuş durumda. Uzmanlara göre 4. dalganın yaşanmaması için aşılamada özellikle ikinci doz oldukça önemli.

VAKA ARTIŞI DURMUYOR!

Dünya genelinde 4 milyondan fazla kişinin yaşamını yitirmesine neden olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını Türkiye’deki etkisini artırmayı sürdürüyor. Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre cumartesi günü 11 bini geçen günlük vaka sayısı dün de 12 binin üzerini gördü.Böylelikle 4 Temmuz’da 4 bin 418’e düşen vakalarda üç haftadan sonra kısa süre içinde neredeyse üç kat artış kaydedilmiş oldu.

YAKLAŞIK 23 MİLYON KİŞİ HENÜZ AŞI OLMADI         

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sosyal medya hesabından vatandaşları uyardı. Bakan Koca'nın yaptığı açıklama şöyle: Yaklaşık 23 milyon kişi henüz aşı olmadı. 2. dozu olmayanların sayısı 17 milyon. Çift doz aşı olup, 3. doz aşıya gelmeyenlerin sayısı 9 milyona yakın. Aşıdan istediğimiz sonucu almak için süreci hızla tamamlamalıyız. Şu anki sorun, tedbirlerin esnetilmesidir. Kontrolü ele alalım.

AŞILAMA HIZININ ARTMASI GEREKİYOR

Türkiye’de bugüne kadar yaklaşık 65 milyon doz Covid 19 aşılaması yapıldı. 3 milyon 696 bin 807 kişi üç doz (iki doz Sinovac bir doz Biontech), 21 milyon 635 bin kişi ise iki doz aşı oldu. Nüfusun yüzde 63’ü ise ilk doz aşıyı tamamladı. İki dozu tamamlayanların oranı İngiltere’de yüzde 53,9, ABD’de yüzde 48,6, Avrupa Birliği’nde 43,5 iken Türkiye’de henüz yüzde 25. Türkiye dünyaya genelinde iki dozu tamamlayanlar sıralamasında 49. sırada yer alıyor.

SAHİL BÖLGELERİNDEKİ HAREKETLİLİK VAKA ARTIŞINI HIZLANDIRDI

9 Günlük bayram tatilinde tatil yörelerindeki vaka artışı da dikkat çekti. Son bir hafta içinde bayram tatili nedeniyle Muğla’daki nüfus beş katına çıkarken, kentteki Kovid-19 vakaları ikiye katlandı. Haftalık vaka sayısı (yüz binde) 33,44’e yükseldi. Alarm veren bir diğer kent ise Antalya oldu. Turistlerin de gözdesi olan kentte vaka oranı 69,65’e ulaştı. Bayram tatilinin sona ermesiyle hareketliliğin ülke çapına yayılıp vaka sayılarının daha da artmasından endişe ediliyor. Uzmanlar yaklaşık 1,5 yıldır uzaktan eğitim görmek durumunda kalan çocuk ve gençlerin sonbaharda yüz yüze eğitime başlayamamasının “telafisi mümkün olmayan bir kayıp” anlamına geleceği görüşünde.

AVRUPA ÜLKELERİ DE ALARMDA

Turizm sektöründeki hareketlilik Avrupa ülkelerinde de vaka artışını hızlandırdı. Birçok Avrupa ülkesi, Covid-19'un daha bulaşıcı türü olan Delta varyantının neden olduğu vaka sayılarındaki artışın önüne geçmek için yeni önlemler açıkladı. Başta Almanya olmak üzere, İtalya, İspanya, Belçika, Yunanistan, Fransa ve Macaristan gibi ülkelerde yeni kısıtlamaların uygulanmaya başlanacağı ve özellikle aşı konusunda daha sert kararların alınmaya başladığı görüldü.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ