TBMM Genel Kurulu

AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz: - "Kadına karşı uygulanan fiziksel, ekonomik, psikolojik, her türlü şiddetin karşısında olduğumuz gibi, emeği sömürülen kadının da mobbinge maruz kalan kadının da her zaman yanında olmaya devam edeceğiz"- CH
TBMM Genel Kurulu

TBMM (AA) - AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, "Kadına karşı uygulanan fiziksel, ekonomik, psikolojik, her türlü şiddetin karşısında olduğumuz gibi, emeği sömürülen kadının da mobbinge maruz kalan kadının da her zaman yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla gündem dışı konuşmalar yapıldı.

HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, her şeye ve herkese rağmen 8 Mart'ta kadınların sokakları doldurduğunu söyledi.

Şiddetin öznesinin erkekler olduğunu ifade eden Kerestecioğlu, "Bugün İstanbul Sözleşmesi'ne karşı çıkanlar, kadınların vasıflı işlerde çalışmasına karşı çıkanlar, aslında geçmişte kadınların eşit işe eşit ücret almasına ya da oy hakkı elde etmesine karşı çıkanlardan hiç de farklı değiller. Burada gördüğümüz şey, erkeklerin ayrıcalıklarından vazgeçmek istememeleri, şiddeti önleyen yasalara karşı çıkanların da kadınlara şiddeti meşru ya da kendilerinde hak görmeleridir." diye konuştu.

AK Parti Mersin Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz, Türk kadınının cesaretini ve umudunu asla kaybetmediğini dile getirerek, "Üniversite kapılarında başörtüleri için mücadele etmiş, 15 Temmuz'da demokrasimize yapılan hain saldırıda tıpkı geçmişte ülkemizin bekası için şehit olan Şerife bacı gibi vatan aşkıyla tanklara, asker görünümlü düşmanlara geçit vermemiş, şehit olmuş, gazi olmuşlardır." dedi.

Yılmaz, HDP Diyarbakır il binasının önünde bir araya gelen kadınların, evlatlarının geri dönmesi için yaptıkları eylemlerden ölümle tehdit edilmelerine rağmen vazgeçmediklerini belirtti.

AK Parti iktidarlarında kadınların mağduriyetlerini gidermeye büyük önem verildiğini dile getiren Yılmaz, "Hükümetimiz kadına yönelik şiddeti bir insanlık suçu olarak görmektedir. Bu konuda mücadelemizi 'sıfır tolerans' ilkesiyle sürdürmekteyiz." diye konuştu.

Kadının güçlenmesine yönelik, istihdamını artırmaya yönelik politikalar izlendiğini ifade eden Yılmaz, "Kadına karşı uygulanan fiziksel, ekonomik, psikolojik, her türlü şiddetin karşısında olduğumuz gibi, emeği sömürülen kadının da mobbinge maruz kalan kadının da her zaman yanında olmaya devam edeceğiz." dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü, kadına dair tüm sorunların altında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir arpa boyu yol alınamamasının yattığını söyledi.

AK Partili kadın milletvekillerine dahi sırf "toplumsal cinsiyet eşitliği" kavramını savundukları için saldırıldığını dile getiren Sütlü, kadınlara ve erkeklere bu çerçevede rol ve özellik biçilmesini eleştirdi.

Kendilerine uygun görülen vasıfları ve dayatılan hayatları yaşamayı reddettiklerini vurgulayan Sütlü, "Sizin istediğiniz gibi değil olduğumuz gibi olacağımızı hem buradan hem yasaklamaya kalktığınız sokaklardan haykırıyoruz." sözlerini sarf etti.

- Levent Gök'ten çay daveti

TBMM Başkanvekili Levent Gök, konuşmaların tamamlanmasının ardından HDP Grup Başkanvekilliği görevine getirilen Meral Danış Beştaş'ı tebrik etti.

Gök, ara verildiğinde bütün partilerden kadın milletvekillerini Meclis Başkanvekili odasında çay içmeye davet etti.

Gündem dışı konuşmaların ardından yerinden söz alan CHP'li kadın milletvekilleri eşitlik karşıtı zihniyete, kadınların emeğinin sömürülmesine, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine, yasaların etkin uygulanmamasına, kadınların erkek şiddeti sonucu hayatını kaybetmesine, şiddetin meşrulaştırılmasına itiraz ettiklerine dair ortak metni okudu.


Kaynak: