Tedbirli Ramazan telaşı

Ramazan ayının başlamasına kısa bir süre kala vatandaşları alışveriş telaşı sardı. Pandeminin gölgesinde gerçekleşecek Ramazan ayı öncesi alışverişler de tedbirli geçiyor. Kadınlar Pazarı ve Bedesten Esnafı Ramazan ayı öncesinde hareketliliğin başladığını ancak yoğunluğun geçen seneki gibi olmadığını ifade etti.
Tedbirli Ramazan telaşı

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. İftar ve sahur sofraları için çarşı pazarlarda alışveriş telaşı yaşanıyor. Tezgahlarda Ramazan ayına has yiyecekler yer alırken vatandaş, daha çok peynir, zeytin, tereyağı, pekmez, tahin gibi temel ihtiyaç ürünlerini tercih ediyor. Geçen seneki gibi bir yoğunluğun olmadığını söyleyen esnaflar ürünlerin fiyatları arasında geçen seneye göre çok fazla bir zam olmadığını dile getirdiler.

ramazan-konya-3.jpg

‘GEÇEN SENEKİ FİYATLAR ARASINDA YÜZDE 30 ARTIŞ VAR’

Ürünlerde geçen seneyle bu sene arasında yüzde 30’luk bir artış olduğunu söyleyen Kadınlar Pazarı Esnafı Bülent Şarküteri Sahibi Avni Koku, “Ramazan yaklaştı biraz telaş başladı ama pazarımıza o kadar çok gelen kişi yok. Artık herkesin evinin yakınında market var o nedenle insanlar daha çok marketi tercih ediyor. Vatandaşlarımızın alışverişlerini pazardan yapmalarını tavsiye ederiz. Çünkü fiyat konusunda daha ekonomik oluyor. Buraya sayılı insanlar geliyor. Geçen senelere göre kıyasladığımız zaman bu sene çok aşırı derecede bir hareketlilik olmasa da yine de biraz telaş oluyor. Fiyatlarımız market fiyatlarına göre yarı yarıya düşüyor. Domates salçaları 10 liradan başlıyor 12 lira 50 kuruşa kadar çıkıyor. Biber salçalarımız 15 lira. Zeytinlerin en uygunu 13 liradan başlar ama o da güzel ve kaliteli bir zeytindir. Zeytin çeşitlerimiz de 30 liraya kadar var. Beyaz peynir grupları var. Fiyatları 15-18-25 lira şeklindedir. Tulum peynirlerimiz var. En pahalısı 60-70 arasında değişiyor. İnek sütünden yapılmış tulum peynirleri var onlar da 18-20-25 lira civarındadır. Ramazanda zeytin, peynir, tereyağı, tahin, pekmez gibi tok tutucu ürünlere yoğun talep oluyor” diye aktardı.

avni-koku.jpg

‘DAHA ÇOK KAHVALTILIK ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR’

Ramazan ayında daha çok kahvaltılık ürünlerin tercih edildiğini belirten Kadınlar Pazarı Esnafı Boğaziçi Şarküteri Sahibi Ahmet Saygı, “Ramazan öncesi alışveriş telaşı başladı. Muhtemelen Cumartesi- Pazar günü de hareketliliğin olacağını düşünüyoruz. Konyalı vatandaşlarımız daha çok tulum peynirlerimizi ve küflü peynirlerimizi tercih etmektedir. Tereyağ, bal, kaymak, reçel gibi ürünler de tercih ediliyor. Küflü peynir tuzlu olduğu zaman ramazan ayında biraz susatır ama havalar biraz serin gidiyor. Bu nedenle küflü peynirlerimizi de tuzsuz yaptırıyoruz. Tuzsuz olması nedeniyle çok rağbet görüyor. Süte yapılan zamdan dolayı diğer ürünlere yüzde 20 civarında bir zam geldi. Küflü peynirimizin kilosu 30 lira. Tereyağımız 50 lira, tam yağlı süzme yoğurdumuz 25 lira, salça fiyatlarımız 10-12 lira arasında, kaymak 40 lira balımız 50-80-1000 lira arasında değişir. Zeytinler 15-16 liradan başlar 35 liraya kadar zeytin çeşitlerimiz var. Vatandaşlarımız ellerinden geldiği kadar kalabalığa girmeden müsait saatlerde gelmeye çalışsınlar. Sabah erken saatler sakin oluyor. Sabah erken saatlerde ya da akşam geç saatlerde gelmeye çalışsınlar. Ramazandan bir gün öncesine kalmasınlar” şeklinde konuştu.

ahmet-saygi-001.jpg

‘KAHVE YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR’

Ramazan’da iftardan sonra kahve tüketildiği için yoğun ilgi gördüğünü belirten Aydınlık Kuruyemiş ve Has Kahve İşletme Sahibi Ferhat Aydınlık, “Ramazan öncesinde hareketlilik başladı ancak şu an daha sakin geçiyor. Geçen senelerdeki gibi bir yoğunluk yok. İnsanlar hem ekonomik olarak hem de virüsten dolayı tedbirli davrandığı için satışlarımız geçen seneki gibi olmuyor. Kuruyemiş çeşitlerimiz var, kahvelerimiz var, hurma çeşitlerimiz var. Lokum, kolonya gibi ürünlerimiz var. Şu an en çok talep gören ürünlerimiz kahve, kuruyemiş ve lokumdur. İnsanlar Ramazan ayında akşam iftardan sonra kahve tüketiyorlar. Geçen seneki ve bu seneki fiyatlarımız arasında fark var. Dolardan dolayı bu sene fiyatlarımız biraz daha yüksek. Kahve fiyatlarımız dolara bağlı olmadığı için üç yıldır aynı fiyattan devam ediyor. Hurma satışlarımızda da geçen seneki gibi bir ilgi yok. Vatandaşların alışverişlerini son güne bırakmamalarını öneririz. Herkes tedbirli bir şekilde Bedesten çarşımıza gelsinler alışverişlerini yapsınlar” ifadelerine yer verdi.

ferhat-aydinlik.jpg

‘GEÇEN SENEKİ GİBİ BİR YOĞUNLUK YOK’

Ramazan öncesi alışveriş telaşının geçen yılki gibi olmadığını dile getiren Bedesten Esnafı Ezel Kahve Sahibi Arif Yanar, “Ramazan öncesi vatandaşlarda bir alışveriş telaşı var. Ama yoğunluk geçen seneki gibi değil. Çünkü insanlar artık virüs konusunda daha çok bilinçlendiler ve bu nedenle alışverişlerini de tedbirli bir şekilde yapıyorlar. Havanın soğuk olması nedeniyle biraz düşüklük var ama yine de hareketlilik yaşıyoruz. Ramazan öncesi alışverişte en çok kahve satışlarımız yoğun oluyor. İnsanlar iftardan sonra kahve içmeyi tercih ediyor. Uzmanlar kahvenin iftardan sonra sindirim sistemini rahatlattığını söylüyorlar. Fiyatların kilosu 50 liradır. Fiyatlarımız 3 yıldır aynıdır. Bir değişiklik yok. Şu anda bir zam beklentimiz de yok. Bayrama hazırlık olarak kolonya satışları da yapıyoruz. Vatandaşlar bilindikleri yerlerden ürünleri tercih etsinler. Mesela biz kahveyi sıcak kesim veriyoruz. İnsanlara böyle taze bir şekilde fırından ekmek alır gibi kahvelerini almalarını öneriyoruz. Marketlerde hazır raf ürünleri olur. Raflarda bekleyen kahve yerine taze ürünler almalarını öneriyoruz. Çünkü kahve taze olduğu zaman daha lezzetli olur ve kokusu daha yoğun olur” şeklinde konuştu.

arif-yanar.jpg

‘HURMADA SİFTAH YAPAMADIK’

Eski Ramazan alışverişlerinde hurmaya yoğun talep olduğunu ancak şu anda siftah dahi yapamadıklarını dile getiren Bedesten Esnafı Aktar Mustafa Öz, “28 yıldır aktar işiyle uğraşıyorum. Ramazan öncesi bir telaş yok. Geçen sene de aynı durum vardı. Yani pandemi nedeniyle biraz durgun geçiyordu. Ama ondan öncesi seneler yani geçmiş Ramazanlarda bu caddede iğne atsan yere düşmezdi. Ramazan öncesi en çok pul, biber, toz biber giderdi. Ama şimdi bit türleri çok gidiyor. Ihlamur, tarçın, zencefil, zerdeçal gibi ürünler tercih ediliyor. Bu ürünlerin tercih edilmesini nedeni elbette ki Koronavirüstür. Hurma çeşitleri getirdik daha siftah edemedik. Umarım bir an önce bu virüs belasından kurtuluruz” diyerek sözlerini noktaladı.

mustafa-oz.jpg

ramazan-konya-4.jpg

ramazan-konya-1.jpg

ramazan-konya-2.jpg

ramazan-konya-5.jpg

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler :