Tek anahtar risktir!

Otomobil sahiplerinin, araba anahtarlarını yedeklemeleri büyük önem taşıyor. Araba anahtarlarının kaybolması ya da kırılması, yedek anahtar fiyatının çok üzerinde bir maliyete sebep oluyor.
Tek anahtar risktir!

Kerkük Caddesinde bulunan Doğan Firma Yetkilisi Çilingir Mehmet Doğan, “Araba modellerine göre fiyatlar değişiyor ama genel olarak bir fiyat vermemiz gerekirse kumandasız yedek anahtar 100 liraya yaptırılabilir. Eğer hiç anahtar yoksa ve kaybolmuşsa 100 liraya verilen anahtar fiyatı  600 lirayı geçer. Gerek evlerde gerekse otomobillerde yedek bir anahtarın bulunmaması büyük bir risk taşıyor. Konya’da çoğu insan yedek anahtar çıkarma konusunda bilinçli. Ancak bazı vatandaşlar fiyatından dolayı yedek anahtar çıkartmıyor.” dedi.  Günümüzdeki arabaların anahtar fiyatının yüksek olduğunu belirten Çilingir Mehmet Doğan, “Otomobilin en ucuz parçalarından birisi anahtardır. Bir araba bakımının maliyeti bile anahtar fiyatından yüksek. Bazı insanlar da, ‘arabayı nasıl olsa satacağız’ düşüncesiyle yedek anahtarı çok önemsemiyor. Anahtar olmadığı zaman istedikleri ustaya götürsünler arabanın marşını çalıştıramazlar. Çünkü arabada böyle bir dizayn vardır” ifadelerini kullandı. 

tek-anahtar-risktir-7.jpg

‘GÜNÜMÜZ ARABALARININ DONANIM ÖZELLİKLERİ FARKLIDIR’

Günümüzdeki araba modellerinin kendi güvenliğini sağladığını aktaran Doğan, “Bazı üst modelli arabalarda hırsız kilidi diye adlandırdığımız yeni kilitler çıkarttılar. Bunları açarken biz de zorlanıyoruz. Açamadığımız arabalar bile oluyor, öyle durumda arabanın camlarını kırıyoruz. Şimdiki arabaların donanım olarak güvenlik seviyesi yüksek. Müşterilerin mutlaka araba anahtarlarının yedeklerini bulundurması gerekmektedir. İnsanlar, anahtarlarını arabada unuttuklarında ya da kaybettiklerinde maliyet daha da yüksek oluyor. Eğer kişi arabada anahtarını unuttuysa servis ücretlerini alıyoruz. Ama anahtarı tamamen kaybettiyse o ücret kat kat daha fazla çıkıyor. Her zaman için tek anahtar risk diyoruz. Hırsız kilidi diye adlandırdığımız kilit özelliğinde bir kere içinde herhangi bir kişi kalır, kilitleyip giderse içerideki kişi dışarıya çıkamaz. Vatandaşlarımızın özellikle bunu bilmesi gerekmektedir” diye konuştu.

tek-anahtar-risktir-8.jpg

‘YEDEK ANAHTAR BULUNDURMAK ELZEMDİR’

Yedek anahtar yaptırmanın vazgeçilmez bir unsur olduğunu dile getiren Doğan, “Her zaman çilingirci bulunmayabilir. Çilingirci gelse bile bazı araba modellerinin kapısı çok zor bir şekilde açılır. Bazen bir kapıyı açmak saatlerimizi alabiliyor. Maliyetten de ziyade bir aksilik olduğu zaman büyük sıkıntılara neden olur. Bazı arabalarda anahtar dahi kullanmıyorsunuz. Kumandası bozuluyor. Arabanın aküsü bitiyor. Araç kullananlar arabaların donanım özelliklerini bilmiyorlar, eski arabalarla karıştırıyorlar. Eski arabaların anahtarı kaybolduğunda, arabanın kapısını tornavidayla açmayı denerlerdi. Ya da başkasının anahtarını alıp onunla açmayı denerlerdi ama şimdiki arabalarda öyle bir durum yok. Biz onların yedeğini yaparken bile zorlanıyoruz. İğne ucu kadar bir hatada, anahtar kesinlikle arabayı çalıştırmıyor. Vatandaşlar bindikleri arabanın donanım özelliklerine mutlaka baksınlar. Kapı kolundan açılmayan arabada çocuk ve ya yaşlı bir birey kilitli kalabilir” şeklinde konuştu.

tek-anahtar-risktir-3.jpg

‘ANAHTAR YAPTIRMAK TEKNOLOJİK HALE GELDİ’

Kaybolan anahtarın yenisini yaptırmanın günümüz şartlarında teknolojik hale geldiğini vurgulayan Doğan, şöyle konuştu: “Onları cihazlarla yapıyoruz. Şimdiki araçlarda immobilizer (kontak) gibi sistemler var. Bunlar hırsızlar için geçerlidir. Böyle, düz kontak yapayım, arabayı çalayım gideyim olayı yok. 98’in üstü bütün arabalarda immobilizer dediğimiziz donanım mevcuttur. O cip olmadan araba da çalışmaz. Anahtar marşa basar ancak motoru bozulmuş gibi araba boşa çalışır. Anahtarın kaybolması yüksek meblağlara neden olur. Arabalara göre işlev de değişir. Kapı kontaklarının sökülmesi gerekir. Arabalarda akıllı beyin dediğimiz bir sistem vardır. Bazılarını cihazla yapamadığımız için fiyat yükselir ama kumandasız bir araba için en az 400-500 lirayı gözden çıkarmaları lazım.”

tek-anahtar-risktir-1.jpg

‘ELLER SERBEST SİSTEMİ DE VAR’

Akıllı anahtar sisteminden de bahseden Doğan, “Arabaya yakınlaştığınız zaman anahtar cebinizdeyken dahi arabanın kapılarını otomatik olarak açıyor ve uzaklaştığı zaman da kilitliyor. Arabanın içine bindiğiniz zaman start ya da stop düğmesine basabiliyorsunuz. Yani anahtara elinizi hiç değmiyorsunuz. Normalde biz buna eller serbest modülü diyoruz. Bu tip üründe de bazı müşterilerimiz akıllı anahtarların nasıl çalıştırılacağını bilmiyor. Çünkü pili bitebiliyor, bozulabiliyor, buna da bir yedek gerekiyor. Elektronik aksanların tamiri biraz zordur. O da bir külfet ister. Arabaların kapı kollarındaki kilit yerleri gizlidir. Çoğu vatandaş bunu bilmiyor” ifadelerine yer verdi.

tek-anahtar-risktir-2.jpg

‘MUTLAKA ÇİLİNGİRCİ NUMARASI BULUNMALI’

Her vatandaşın telefonunda mutlaka çilingircinin numarasının bulunması gerektiğini ifade eden Doğan, “Vatandaşlar güvendikleri çilingircilere anahtarları yaptırsınlar. Anahtarlarını sürekli kontrol etsinler. Gece geç saatlerde çilingirci bulmak zor olur ancak birebir numara olursa ulaşmak daha kolay olur. Rüzgar çarpıp kapı kapanıyor, anahtarı evde unutuyor. Bunlar sürekli karşılaştığımız şeylerdir. O yüzden telefonda en az bir tane çilingircinin kayıtlı olması gerekmektedir” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

tek-anahtar-risktir-4.jpg