Tekin Şavlı: Yüzbinlerce yetim sevinecek

Konya İHH Yetim Birimi Sorumlusu Tekin Şavlı, "Yetim Dayanışma Günleri kapsamında 36 farklı ülkede 324'ü Türkiye'de olmak üzere 651 projeyle 170 binden fazla çocuğumuzun gönüllerine dokunacağız" dedi.
Tekin Şavlı: Yüzbinlerce yetim sevinecek

Bu yıl 7’ncisi düzenlenecek “Yetim Dayanışma Günleri” kapsamında 36 ülkede hayata geçirilecek 651 projeden yaklaşık 170 bin yetim yararlanacak. Yetim Dayanışma Günleri 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek.  Hali hazırda 15 bine yakını Türkiye’de olmak üzere dünyada yaklaşık 90 bin yetimi sürekli olarak destekleyen İHH İnsani Yardım Vakfı, YDG organizasyonunu 2011 yılından beri düzenli olarak sürdürüyor. 3 ay devam edecek olan 2017 YDG ile dünyada 36 ülkede 651 proje gerçekleştirilerek 170 bine yakın yetime ulaşılması hedefleniyor. 651 projenin 324’ü ise Türkiye’nin 60 ilinde uygulanacak.

ZİYARET EDİLECEK ÜLKE VE BÖLGELER

Düzenli yetim çalışması yapılan 54 ülkeden 36’sında Türkiye’den gönderilecek ekipler görev alırken, 6 ülke ve bölgede ise çalışmalar buralardaki partner kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilecek. Ziyaret edilecek ülkeler, Burkina Faso, Eritre (Kesele Bölgesi), Etiyopya, Ruanda, Somali, Sudan, Tanzanya, Tunus, Afganistan, Arakan, Bangladeş, Endonezya/Açe, Filipinler/Moro, Hindistan, Kırgızistan, Pakistan, Tayland/Patani, Sri Lanka, Nepal, Myanmar, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Karadağ, Makedonya, Sancak, Azerbaycan, Gürcistan, Lübnan, Suriye ve Türkiye.

KONYA’DA HEDEF 5 BİN YETİM

Yetim Dayanışma Günleri’nin İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, hayrı kalıcı hale getirmek adına insanların zihinlerinde ve kalplerinde yetim ve savunmasız çocuklara ilişkin bir duyarlılık oluşturmak amacıyla düzenlenen organizasyonlarından biri olduğunu ifade eden Şavli, “Yetim Dayanışma Günleri yetim alanında aktivitelerin artırıldığı dönemlerdir. En büyük sosyal problemlerden biri olan yetimlere dikkatleri çekmek ve bu konuda farkındalık oluşturmak istiyoruz. Dünyada kayıtlı 200, kayda geçmeyenlerle beraber 400 milyon yetim var. Bu yetimlerin herhangi bir koruması yok ve çeşitli tehditlere maruz kalmaktadırlar. Bu tehditler fuhuş, organ ve dilenci mafyaları olabiliyorken boylarından büyük silahları taşımak zorunda da kalabiliyorlar. Yetimlerin ve yetimlere ilişkin problemlerinin gündem olması gerekiyor. 2016 yılı sonu itibariyle Konya İHH olarak 4104 yetimi himaye ediyoruz. Bu rakamı 5 bine tamamlamak istiyoruz.  2016 YDG sürecinde düzenlenen kampanyalar neticesinde Konya üzerinde 1000 yetim giydirildi. Çocuklarımızı mutlu edecek fidan dikme etkinliği, piknik, gezi gibi çeşitli etkinlikler düzenlendi. Konya İHH olarak daha fazla yetime ulaşmaya çalışacağız.” şeklinde konuştu.

YETİMLERİN TEMEL İHTİYAÇLARI KARŞILANACAK

Şavli, kampanyanın birçok hedefinin olduğunu belirterek, “Bu yıl yedincisi düzenlenen Yetim Dayanışma Günlerinin amaçları arasında yetim çalışmalarını yürüttüğümüz ülke ve bölgeleri ziyaret etmek var. Türkiye içerisinde yetim sponsorluğu yapan kardeşlerimizden, gönüllülerimizde yurt dışı ziyaretlerinde bulunanlar birebir de yetimlerle oyunlar oynayıp, yemek yiyor şakalaşıyor. Bu gönüllerde derin bir hissiyat oluşturuyor. Kilometrelerce öteden birbirine uzanan eller bir gün kavuşmuş oluyor. Çalışmaları yerinde görüyor, yetimlere yönelik yapılan eğitim, sağlık, sosyal yardım ve kültürel etkinliklere eşlik ediyoruz. Yetim ailelerini kalkındırmak için bakkal, motor gibi iş imkânları sağlıyoruz.” diye konuştu.

YURT DIŞINDA DA FAALİYETLER SÜRECEK

Konya İHH’nın 2016 YDG yurt dışı faaliyetleri hakkında bilgi veren Şavli, “Patani’de 110 yetimimizle buluştuk. Nepal’de 200 aileye gıda yardımı, 150 yetim giydirme, 400 öğrenciye malzeme dağıtımında bulunduk. Sri Lanka’da, 1500 yetimle buluşuldu. 30 adak akika kurban eti dağıtımı, 2 adet motorlu tekne, 5 adet ev, 5 bakkal dükkânı açılışına katılım sağlandı. Tanzanya’da ise 250 yetim ve yoksul aileye adak ve akika dağıtımı, 100 adet kumanya dağıtımı, 8 yetim aile ziyareti, Yetim ve anneleriyle kaynaşma programı gerçekleştirildi” ifadelerini kullandı.

İSMAİL POÇAN / YENİ HABER GAZETESİ