Teknofest çığır açtı, gençler uzaya çıktı

Türkiye’nin uzay çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Engin Hasan Çopur, “TEKNOFEST havacılık-uzay, tarım, robotik, sağlık gibi birçok farklı alanda çalışmaların hem yerli hem de yabancı katılımcılara sunulduğu festivalden çok daha büyük bir etkinlik haline geldi artık. Ülkemizin teknolojik gelişiminde çığır açtı” diye konuştu.
Teknofest çığır açtı, gençler uzaya çıktı

Türkiye Uzay Ajansının, Türkiye’nin uzay alanındaki menfaatlerinin korunması için önemli çalışmalar yaptığını söyleyen Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Engin Hasan Çopur, “Uluslararası arenada uzay alanında ülkemizin yapmış olduğu atılımları tanıtmak ve ülkemizin uzaydaki varlığının tüm dünya tarafından tanınması amacıyla Japonya, Azerbaycan, Rusya gibi devletlerle ve bu ülkelerde faaliyet gösteren şirketlerle ikili işbirliği anlaşmaları imzalamaktadır. Ayrıca Türkiye’deki paydaşlar arasında koordinasyonun güçlendirilmesi için çeşitli anlaşmalar yapmakta ve farkındalığını artırılması için eğitim programları düzenlemektedir” dedi.

turkiye-uzay-ajansi-ay-yolculugu-2.jpg

‘ÜNİVERSİTELERİN UZAYLA İLGİLİ ARAŞTIRMALARI DESTEKLENECEK’

Geçtiğimiz günlerde Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Grizu-263 Uzay Takımı tarafından tasarlanan ve uzaya fırlatılan Türkiye’nin ilk cep uydusu Grizu-263A hakkında bilgi veren Çopur, “ Ülkemizde Bülent Ecevit Üniversitesi öğrencilerinin başarısıyla adından söz edilmeye başlanan cep uydu konsepti aslında 13 sene önce Amerika Birleşik Devletlerinde ortaya atılmış bir fikirdir. 2009 yılında Morehead State Üniversitesi ve Kentucky Uzay Üssü arasında yapılan bir işbirliği neticesinde bu cep uydu fikri oluşmuş. Adından anlaşılacağı üzere bir cebe sığabilecek ölçülere sahip bu uydu 5x5 cm ölçülere sahip olup ağırlığı 250 g’dan fazla olmayacak şekilde tasarlanmaktadır. Ayrıca piyasadan temin edilebilen elektronik parçalar kullanıldığından maliyeti de oldukça azdır. Bu özellikleriyle üniversitelerin uzayla ilgili araştırmalarını destekleyecek düşük maliyetli bir platformdur” diye konuştu.

engin-hasan-copur.jpg

‘ÜLKEMİZ BİR İLKE İMZA ATACAK’

Cep uydusunun kullanımıyla birlikte Türkiye’nin bir ilke imza atacağını ifade eden Çopur, şöyle konuştu: “1992 yılında grizu patlamasında hayatını kaybeden 263 madenciyi anmak için adı Grizu-263 olan cep uydu üç yıl boyunca yeryüzünden yaklaşık 500 km yükseklikte bir yörüngede görev icra edecek cep uydusu uzaydan topladığı Dünya görüntülerini yine Bülent Ecevit Üniversitesi bünyesinde kurulan yer istasyonuna aktaracaktır. Bu aktarım uzaydan istasyona uydu tarafından otonom bir şekilde aktarılacaktır. Yine bu sayede ülkemiz uluslararası alanda da bir ilke imza atacaktır. Üniversitede okuyan öğrencilerin böyle bir ilke imza atması ülkemizin sahip olduğu potansiyelin ne kadar zengin ve güçlü olduğunun kesin bir kanıtıdır. Projede emeği olan herkesi, takımdaki öğrencileri, takım danışmalarını, destek veren üniversitesi yönetim olsun sponsor olsun tüm herkesi canı gönülden tebrik eder ve başarılarının devamını dilerim.”

grizu-263a-2520.jpg

‘TOPLUMDA TEKNOLOJİYE FARKINDALIK YARATIYOR’

“TEKNOFEST artık ülkemizin teknolojik ilerlemesindeki gelişmelerin sunulduğu vitrin haline gelmiştir” diyen Çopur sözlerine şöyle devam etti: “ TEKNOFEST havacılık-uzay, tarım, robotik, sağlık gibi birçok farklı alanda çalışmaların hem yerli hem de yabancı katılımcılara sunulduğu festivalden çok daha büyük bir etkinlik haline geldi artık. Bu etkinliğin en büyük amaçlarından birisi tüm alanlarda göstermiş olduğumuz atılımlara podyumunda yer vererek toplumda teknolojiye karşı farkındalık yaratmaktır. Tabi uzayda yukarıda hepsini saymasam da bu araştırma alanlarında içinde oldukça önemi bir yerde bulunmaktadır. TEKNOFEST sayesinde toplumun her kesiminde teknolojiye karşı oluşan ve her geçen gün büyüyen yoğun ilgili model uydu yarışmasıyla üniversite öğrencilerinin de çalışmak istedikleri alanlardan biri haline gelmiştir. Tabi tek etken bu değil. Milli Uzay Programıyla ülkemizin uzay alanında yapacağı büyük adımlar olduğu anlaşılmakta fakat bu alanlarda ihtiyacımız olan insan gücünün yetişmesinde çok büyük araç olduğunu söylemek gerekir.”

turkiye-uzay-ajansi-2.jpg

‘UYDU TEKNOLOJİLERİNİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLIYOR’

Necmettin Erbakan Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümümü olarak uydu teknolojilerinin gelişimine katkı sağladıklarını ifade eden Çopur, “Fakültemizde Uçak Mühendisliği, Havacılık Yönetimi ve Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü olmak üzere 3 tane bölümüz bulunmaktadır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümümüz yeni kurulmuş bir bölümdür ve ilk öğrencilerini geçen sene Uzay ve Uydu Mühendisliği Programına almıştır. Programın amacı ise özellikle uydu teknolojileri alanında ülkemizin ihtiyaç duyacağı insan gücünün yetiştirilmesine katkı sunmaktır. Ayrıca uydu teknolojilerinde oldukça önemli optik, haberleşme ve iletişim ile uydu dinamiği ve kontrolü alanlarında araştırma faaliyetlerinde bulunarak ülkemizin kendi imkânlarıyla uydu teknolojileri geliştirmesine destek olmaktır. Benim de görev yaptığım Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümüzde uzay araçlarını yönelim kontrolü geliştirilmesi üzerine projeler yapılmaktadır” diye aktardı.

469729.jpg

‘UZAY ALANINDA BİRÇOK SİSTEM GELİŞTİRDİK’

Fakülte olarak Uzay araçlarının yönelim kontrolü ve kararlılığını sağlamak amacıyla birçok sistem geliştirdiklerini vurgulayan Çopur, “Bu sistemler belli özellikleri açısından birbirinden ayrılmakta, bazı farklılıklar içermektedir. Genel itibariyle yönelim kontrolü için kullanacağımız sistemden beklentilerimiz uzun ömürlü olması, az yer kaplayan ve hafif tasarıma sahip olması ve en önemlisi hassas ve güvenilir veriler sağlaması olarak sıralanabilir. Dolayısıyla yapılacak çalışmalar bu alandaki gelişimlere katkı sunmak adına önemlidir. Ayrıca fakültemiz bünyesinde yürütülen projelerimiz ve öğretim elemanlarımızın yapmış oldukları akademik çalışmaları fakültemiz web sitesinde Yayın Almanağı ve Proje Ajandası adlarıyla yayımlamaya başladık. Bu yayımlara geçen seneden başlayarak her sene düzenli olarak fakültemiz web sitesinde Yayın Arşivi ve Proje Arşivi sayfalarından erişilebilir” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ