TEKNOFEST u Istanbulu: Predstavljen novi turski motor za bespilotne letjelice

Na šestodnevnom događaju koji se održava na Aerodromu "Ataturk" organizuju se brojne aktivnosti, poput aeromitinga s vojnim avionima, bespilotnim letjelicama i helikopterima, seminari, samiti, takmičenja i razni sajmovi
TEKNOFEST u Istanbulu: Predstavljen novi turski motor za bespilotne letjelice

Trećeg dana najvećeg turskog festivala vazduhoplovstva i tehnologije TEKNOFEST, koji se održava u turskoj metropoli Istanbulu, posjetioci imaju priliku da pogledaju brojne inovacije i dostignuća u oblasti vazduhoplovstva i tehnologije, javlja Anadolu Agency (AA).

Kompanija TUSAS Engine Industries (TEI) prvi put je predstavila novi turski motor za bespilotne letjelice. Motor PD222ST je pet kilograma lakši i 55 konjskih snaga (KS) snažniji od prvog turskog motora TEI-PD170 koji je korišten u bespilotnim letjelicama.

Generalni direktor TEI-a i predsjednik Uprave Mahmut Faruk Aksit izjavio je da je PD170 razvijen za potrebe bespilotnih letjelica Anka-S.

Istakao je da pored brojnih drugih aktivnosti nastavljaju i s masovnom proizvodnjom motora PD170.

Na šestodnevnom događaju koji se održava na Aerodromu "Ataturk" organizuju se brojne aktivnosti, poput aeromitinga s vojnim avionima, bespilotnim letjelicama i helikopterima, seminari, samiti, takmičenja i razni sajmovi.

U okviru TEKNOFEST-a 2021. održavaju se i tehnološka takmičenja u desetinama različitih kategorija, poput pametnog transporta, dizajna helikoptera, biotehnologije, robotike, letećih automobila, raketa i podvodnih sistema bez posade.

Selcuk Bayraktar, čelnik Turske fondacije za tehnologiju, jednog od organizatora događaja, na otvaranju je izjavio da nove ideje i inovacije koje pokreću svijet obično dolaze od start up firmi i mladih ljudi.

Pozvao je mlade da ne budu obeshrabreni bilo kakvim barijerama koje im se nađu na putu, savjetujući ih da budu inovativni i originalni u svemu što rade.

Organizatori TEKNOFEST-a su Turska fondacija za tehnologiju i Ministarstvo industrije i tehnologije Turske. TEKNOFEST se održava u raznim turskim gradovima u parnim godinama, a u Istanbulu u neparnim godinama.

Prošle godine događaj je organiziran u virtuelnom formatu u južnoj pokrajini Gaziantep zbog mjera pandemije koronavirusa.

TEKNOFEST je 2019. godine u Istanbulu posjetilo oko 1,72 miliona osoba. Anadolu Agency je globalni komunikacijski partner događaja od 2018. godine.

Ovogodišnji TEKNOFEST se održava od 21. do 26. septembra.