Telaş etmeye gerek yok!

Türkiye'de ilk korona virüs vakasının ortaya çıkmasının ardından bazı vatandaşlar evlerinde gıda stoğu yapmaya başlarken, gıda fiyatlarında ortaya çıkan fiyat artışları da dikkatlerden kaçmadı.
Telaş etmeye gerek yok!

Piyasada ortaya çıkan durumun, stok ya da tedarik sıkıntısından kaynaklanmadığını ifade eden Mevlüt Doğan, “Ambalaj fiyatları aynı, buğday fiyatları aynı, akaryakıt fiyatlarında da büyük bir düşüş oldu. Gıda fiyatlarının artması için hiçbir sebep yok. Vatandaş sakin olsun, fırsatçılara prim vermesin” dedi.

Türkiye'de ilk corona virüs vakasının ortaya çıkmasının ardından bazı vatandaşlar kolay stoklayabileceği gıda ürünlerini almak için marketlere gitti. Yetkililer ise sadece tek bir vakanın olduğunu ve durumun yakından izlendiğini aktararak, vatandaşların bu tutumunun yanlış olduğunu belirtti. Marketler ve üreticiler ürün tedarikinde sorun bulunmadığını açıklarken, bazı ürünlerde ortaya çıkan fiyat artışlarına fırsatçıların sebep olduğu öğrenildi. Üreticiler ve esnaf, ürün stoklarının yeterli olduğunu ifade ederek, virüsün Çin’de ilk tespitinin ardından, diğer ülkelerde yaşanan sıkıntılar göz önünde bulundurduklarını ve önceden önlem aldıklarını ifade ediyorlar.

mavlut-dogan.jpg“FİYATLARIMIZ AYNI, FIRSATÇILARA ALDANMAYIN”

Stoklarında ve marketlere ürün tedarik etme noktasında hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını ifade eden Sena Altınyıldız Gıda Firma sahibi Mevlüt Doğan “Biz şuanda marketlerimize ürün tedariki noktasında kesinlikle hiçbir kesintiye gitmedik. Marketlerimize normal zamanlarda olduğu gibi mal tedarikimiz devam ediyor. Üstelik fiyatlarımızda da kesinlikle bir değişiklik yok. Ürünlerimizi marketlere aynı fiyatlar üzerinden vermeye devam ediyoruz. Piyasada ortaya çıkan durum, stok ya da tedarik sıkıntısı değildir. Kolonya ve kozmetik ürünlerinin ham maddesi olan alkolden kaynaklanan ufak bir artış var fakat bunun dışında diğer ürünlerde bir artış yaşanması beklenemez. Özellikle gıda ürünlerinde artışı gerektirecek bir durum söz konusu değil. Fiyatlarda yapılan suni artışlar anı kendi lehine çevirmek isteyenlerin telaşından başka bir şey değil. Fırsatçılık yapıyorlar” ifadelerini kullandı.

manset-014.jpg

“STOKLARIMIZDA SIKINTI YOK, HERKES RAHAT OLSUN”

Dün sabah saatlerinde Konya’daki bazı marketlere yüklü miktarda bakliyat ürünü tedarik ettiklerini ifade eden Doğan, “Mal temininde ve stoklarımızda en ufak bir sıkıntı dahi söz konusu değil. Bu konuda halkımız çok telaşlı davranıyor ve yanlış yapıyor. Bizim sektördeki diğer firmalar da bu durumdan rahatsız, bazıları kendi ürünlerini fahiş fiyata satanlar hakkında hukuki haklarını kullanma yoluna gidiyor. Çok doğru da yapıyorlar. Bakliyat ürünlerinde üreticilerin yaptığı bir artış yok, aracılar Korona virüsü fırsata çevirmeye çalışıyorlar. Bu konuda devletimizin Maliye, Belediye gibi kuruluşlarla sıkı önlem alması gerekir. Faturaları incelemek, geçen haftaki fiyatlarla bugünün fiyatlarını kıyaslamak yeterlidir” dedi.

merter-migros.jpg

“SON İKİ GÜNDE SATIŞLAR ARTTI”

Son iki gün içerisinde bakliyat satışlarının arttığını ifade eden Doğan, “Bu artışın ana sebeplerinden biri olarak bakliyat sezonunun açılması etkili oluyor. Özellikle Konya’da üç ayların başlangıcıyla birlikte bakliyat satışları zaten hareketlenir. Ramazan ayına yönelik hazırlıklar da bunda etkili olur. Fakat bugünlerde satışlarda olan artışlar tamamen suni artışlar” dedi.

market.jpg

“VATANDAŞIN SAKİN OLMASI GEREKİYOR”

Bakliyat fiyatlarındaki artışın suni olduğunu belirten Doğan, “Ambalaj fiyatları aynı, buğday fiyatları aynı akaryakıt fiyatlarında da büyük bir düşüş oldu. Baktığınız zaman gıda ürünlerinin fiyatlarının artması için hiçbir sebep yok. Üreticilerde makarnanın bugün kilo olarak toptan fiyatı 3.80 ila 4.50 arasında değişiyor. Fakat bazı yerlerde fiyatları yukarıya çekiyorlar. Ne oldu da 24 saatte fiyatlarda bu kadar oynama oluyor bunu iyi irdelemek lazım. Ben bu durumu 15 Temmuz sürecinde yaşananlara benzetiyorum. O süreçte de fiyatlar yükseltildi, sonra yeniden düşüşe geçti. Tüketicinin sakin olması gerekiyor. Piyasadaki fiyatlar arz-talep dengesine göre şekilleniyor. Vatandaş böylesine hücum ederse, aracıların fiyat değiştirmesi de çok normaldir. Vatandaşın buna fırsat vermemesi gerekiyor” diye konuştu.

•SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ