Temel gıdada indirim başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla, Tarım Kredi Kooperatif marketlerinde 30'dan fazla üründe başlatılan indirim kampanyasının yanı sıra kırmızı et fiyatlarında da yüzde 35 oranında indirimli satışlar bugün uygulamaya geçiyor. Vatandaşlar, indirim kampanyasını sevinçle karşılarken, sektör temsilcileri ise kampanyanın piyasaya olumlu yansıyacağını ifade ediyor.
Temel gıdada indirim başlıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ait marketlerin kâr amaçlı kurulmadığını belirterek, fiyatların düşürülmesi talimatı vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 30'dan fazla üründe yapılacak indirimin yanı sıra kırmızı et fiyatlarıyla ilgili de güzel bir haber vermişti. 1400'e yakın noktada hizmet veren Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde bugün itibarıyla indirim satışlar başladı.

1-001.jpg

İNDİRİME GİRECEK ÜRÜNLER

1400'e yakın noktada hizmet veren Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde indirimli satışa sunulacak ürünler de belli oldu. Vatandaşlar bugünden itibaren bu marketlerde makarna, un, salça, pirinç, bulgur, mercimek, nohut, fasulye, şeker, ayçiçek yağı, zeytinyağı, tavuk ürünleri, tam yağlı süt, yarım yağlı süt, yumurta, peynir, tereyağı, bal, zeytin, çay, Türk kahvesi, patates, kuru soğan, karpuz, kavun, çamaşır deterjanı, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, sıvı sabun, peçete, rulo havlu, kolonya, bebek bezini indirimli fiyatlarıyla satın alabilecek.

‘ETTE İNDİRİM PİYASAYI DENGELEYECEK’

Geçtiğimiz hafta kuzu etinde başlayan indirimin ardından, bugün itibarıyla büyükbaş hayvanların satışının da yüzde 30-35 indirimle yapılması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Büyükbaş hayvanlarda yüzde 30-35 indirimle satışa başlayacağız. Bu, piyasaların dengesini bozanları da hizaya getirecek" açıklamasını yapmıştı. Karataşlar Kasap Sahibi İbrahim Karataş, ette indirim kampanyasının piyasalara etkisini gazetemize değerlendirdi.

3-002.jpg

‘PİYASAYA OLUMLU YANSIYACAK’

Karataşlar Kasap Sahibi İbrahim Karataş, Et ve Süt Kurumu’nun koyun-kuzu toklu eti satışlarında yüzde 25’lik indiriminin piyasaya olumlu bir şekilde yansıyacağını söyledi. İbrahim Karataş, ESK'nın bulunduğu şehirlerde bu indirimle birlikte kasapların da indirime gideceğini ifade ederek, “Et ve Süt Kurumu’yla kasabın aldığı şey bir değil. Örnek veriyorum, belediyenin işlettiği bir yerle vatandaşın işlettiği bir yeri aynı kefeye koyamayız mümkün değil. Piyasaya etkisi olur, yüzde 100 olur. Et ve Süt Kurumu’nun olduğu bir şehirde 100 liraya pirzola varken kasaptaki 160 liralık pirzola alınmıyor. Tabii kasap da bu durumda ne yapacak buna istinaden bir indirime gidecek. Vatandaş açısından olumlu bir durum” ifadelerini kullandı.

‘EN BÜYÜK ÇARE MALİYETLERİ DÜŞÜRMEKTİR’

Et fiyatlarını düşürmenin en büyük çaresinin maliyetleri düşürmek olduğunu vurgulayan Karataş, “Tarım Kredi Kooperatifi eti indirimli sattığında biz kasaplar da indirimli satacağız. Bu sayede eskiden 5 kilo et satarsam bu sefer 6 kilo et satacağım. Ama bu sefer de besici mağdur olacak. Çünkü öncelikle girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Girdi maliyetleri düşerse otomatik olarak et fiyatları da düşer. Yapılan indirimle birlikte et tüketen vatandaşların sayısını arttırır diye düşünüyorum. Bir de son zamanlarda Avrupalıların Konya’ya gelmesiyle birlikte et tüketimi çok fazla arttı. Şu anda et fiyatlarının kilosu 140-150 civarında seyrediyor. Fiyatı en yüksek ürün şu anda antrikottur. Onun da kilosu 180 liradır” diyerek sözlerini tamamladı.

2-002.jpg

VATANDAŞLAR İNDİRİMDEN UMUTLU

Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinde 30’a yakın üründeki indirim olacağı açıklamasının ardından vatandaşlar da heyecanlandı. Konya’da 3 noktada olan Tarım Kredi Kooperatifi marketlerindeki indirimi değerlendiren vatandaşlar enflasyonla mücadelede güzel bir adım olduğunu değerlendirdiler. Fırsat buldukça bu marketlerden alışveriş yaptığını söyleyen Murat Pınar isimli vatandaş, İndirimler bugün başlıyor. Ailecek buradaki indirimleri ve ürünleri yakından takip ediyorduk. Şimdiki başlayacak indirimlerle kışa hazırlık için temel gıda maddelerimizi buradan alacağız. Şu anda ana gıda ürünlerinin fiyatları bize pahalı geliyor. Pazartesi gününden itibaren Tarım Kredi Kooperatif Marketlerinden alışverişlerimizi yapmaya başlayacağız” dedi.

“SABİT GELİRLİLER İÇİN ÖNEMLİ”

İndirimleri değerlendiren bir başka vatandaş Mehmet Yılmaz ise, özellikle sabit gelirlinin yüksek enflasyonda zorlandığını belirterek, bu indirimin sabit gelirliler için umut olduğunu dile getirdi. İndirimlerin belli bir süreyi kapsamaması gerektiğini de belirten Yılmaz, “Bazı marketler belirlediği ürünlerde indirime gidiyor ve bunu duyan vatandaşlar o ürünü almak için uzaktaki markete gitmek zorunda kalıyor. Oradan da tek ürün alıp geliyor. Tarım Kredi Kooperatifi marketlerindeki indirim herkes için güzel bir uygulama oldu. Bir tek ürün için markete girilmeyecek. Burada gerçekten vatandaş düşünülerek böyle bir indirim yapılmış. Bu markete giren bir vatandaş, evine gerekli olan tüm ürünleri indirimli olarak alabilecek. Ayrıca bu indirimlerin belli bir sürede yapılmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü enflasyonla mücadele topyekün yapılacaksa Tarım Kredi bunun öncüsü olmalı. Tarım Kredi marketleri bu indirimleri sürekli hale getirdiğinde diğer marketlerde en azında temel gıda ürünlerinde indirime gitmesi gerekecek” diye konuştu.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ