Terörden besleniyor

Charlie Hebdo saldırısını fırsat bilerek Fransız Yahudilerini İsrail'e göçe davet eden Netahyahu, Danimarka'da bir sinagog ve toplantı salonunda düzenlenen saldırılar sonrası yine ayrı çağrıda bulundu.

Fransa’da tartışmalı mizah dergisi Charlie Hebdo’ya düzenlenen baskının ardından bu kez Danimarka provokatif bir saldırıya sahne oldu. Başkent Kopenhag’da İsveçli karikatürist Lars Vilks’in organize ettiği toplantı ile bir sinagoga saldırı düzenlendi. Polis, basına yaptığı açıklamada, dün karşı Nörrebro istasyonunun yakınında “dur” ihtarına uymayıp polise ateş açan kişinin vurulurak öldürüldüğünü belirterek bu kişinin iki saldırının sorumlusu olduğunu kaydetti.
BİR GÜNDE İKİ SALDIRI
Österbro semtinde, 14 Şubat saat 15.30 da “Din düşmanlığı, ifade özgürlüğü ve Charlie Hebdo” başlıklı panelin yapıldığı ve 1 sivilin ölümü ile 3 polisin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırı sırasında salonda bulunan İsveçli karikatür sanatçısı Lars Vilks, saldırının ana sebebinin kendisi olduğunu öne sürdü. Bu olaydan saatler sonra Kopenhag’ın merkezinde Nörreport tren istasyonu yakınlarındaki bir sinagoga silahlı saldırı gerçekleşti. Olayda 1 sivil hayatını kaybetti, 2 polis de yaralandı. Danimarka polisi saldırganın 22 yaşındaki Danimarka doğumlu Arap asıllı bir kişi olduğunu açıkladı. Danimarka basını ise saldırganın isminin Abdulhamid el-Hüseyin olduğunu iddia etti.
YİNE SEÇİM YATIRIMI
Saldırın ardından İsrail’den yine “fırsatçı” bir çıkış geldi. Paris’te bir koşer marketi hedef alan saldırıda Fransız Yahudileri İsrail’e göçe davet eden Başbakanı Benyamin Netanyahu, mart ayındaki genel seçimler öncesi yine aynı çağrıda bulundu. “Yahudilerin bulundukları her ülkede korunmaları en doğal haklarıdır ancak Yahudilere diyoruz ki, ‘İsrail sizin anavatanınız’. Avrupa’dan büyük Yahudi göçüne hazırlanıyoruz” diyen Netanyahu, Fransa’dan, Belçika’dan ve Ukrayna’dan göç edecek Yahudiler’in abzorbe edilmesi için 180 milyon Şekellik planı sunacaklarına da söyledi.
‘GELME’ DEMİŞLERDİ
İsrail Başbakanı’na cevap gecikmedi. Netanyahu’nun çağrısından duyduğu hayalkırıklığını dile getiren Danimarka Başhahamı Jair Melchior, “Terör, İsrail’e göç etme nedeni olamaz” dedi. Netanyahu, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın “gelme” talebine rağmen Paris’teki saldırılar sonrası düzenenen yürüyüşe katılmıştı.

İsrail’den Lübnan’a savaş sinyali

İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, ülkesinin gelecekte Lübnan sınırındaki “düşmanlarıyla” yeniden savaşacağını söyledi. Kanal 2 televizyonuna konuşan Grantz, İsrail’in 7 Temmuz 2014’te Gazze’ye düzenlediği çoğunluğu sivil 2 binden fazla Filistinli’nin öldüğü saldırıları “başarı” olarak nitelendirerek, “İsrail’in kuzey sınırındaki düşmanlarıyla yeni bir savaş yapması kaçınılmaz” dedi. Grantz, Genelkurmay Başkanlığı görevini Gadi Eizenkot’a devredecek.

Bakmadan Geçme