Teroristička organizacija YPG/PKK nastavlja oslobađati teroriste ISIS-a

Prema informacijama koje je dobio novinar AA iz lokalnih izvora, teroristička organizacija pustila je na slobodu 70 porodica, oko 290 osoba, iz kampa Hol, a za koje su garantovala arapska plemena. Pouzdani izvori su potvrdili kako se...
Teroristička organizacija YPG/PKK nastavlja oslobađati teroriste ISIS-a

Teroristička organizacija YPG/PKK pustila je 290 osoba, uključujući članove ISIS-a, iz kampa Hol na sjeveroistoku Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema informacijama koje je dobio novinar AA iz lokalnih izvora, teroristička organizacija pustila je na slobodu 70 porodica, oko 290 osoba, iz kampa Hol, a za koje su garantovala arapska plemena.
Pouzdani izvori su potvrdili za AA kako se među oslobođenima iz kampa Hol nalazi i pripadnici ISIS-a i njihove porodice.

Organizacija YPG/PKK je prošle sedmice saopćila da je evakuisala 631 osobu iz mjesta gdje su bili pritvoreni, a za koje je utvrđeno da su saradnici terorističke organizacije ISIS.

Nastavljajući procese evakuacije, organizacija je pustila stotine ljudi, uključujući članove DEASH-a.
YPG/PKK, u kampu koji je osnovala u gradu Hol u aprilu 2017. godine, drži članove ISIS-a i njihove porodice koji su se predali, kao pripadnike ISIS-a te civile koji bježe od sukoba terorističkom organizacijom ISIS u Deir ez-Zoru.

Civili koje je organizacija privela smješteni su u nehumanim uvjetima u kampu.

Glavni problemi u kampu su nehigijenski umivaonici i tuš kabine, poderani šatori, hrana kojoj je istekao rok trajanja, nedostatak lijekova za one s hroničnim bolestima i nedostatak njege o pacijentima.

Ujedinjeni narodi (UN) i nevladine organizacije često upozoravaju da se humanitarna situacija u kampu Hol pogoršava i zahtijevaju pristup centrima u kojima se nalaze militanti ISIS-a.

Prema UN-u, dok se u kampu Hol s kapacitetom od 10.000 ljudi drži 7 do 8 puta više ljudi, većinu čine žene i djeca.

U tom kampu je nekoliko hiljada stranih terorističkih boraca iz oko 50 zemalja, kao i velik broj sirijskih i iračkih terorista.