TİKA, Meksika'da 2016'dan bu yana 50 proje hayata geçirdi

Eylül 2017'de 7,5 şiddetindeki depremle tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan Meksika'da, TİKA gıda ve arama-kurtarma kolileri dağıtarak, depremzedelere yardım ulaştıran ilk uluslararası kuruluş oldu- TİKA, 2017'de Meksiko kentine bağlı Iztapa
TİKA, Meksika'da 2016'dan bu yana 50 proje hayata geçirdi

ANKARA (AA) - SİNAN DOĞAN - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Orta Amerika ve Karayipler'deki ilk bölgesel ofisini açtığı Meksika'da 2016'dan bu yana 50 proje hayata geçirdi.

Ülkede, 1 Şubat 2016'da faaliyetlerine başlayan TİKA'nın Meksika Program Koordinasyon Ofisi (PKO), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Meksika temasları kapsamında 3 Şubat 2017'deki resmi açılışıyla faaliyetlerine hız verdi.

AA muhabirinin TİKA'dan edindiği bilgilere göre, Meksika'da 2016'dan bu yana faaliyet gösteren Başkanlık, Türkiye'nin insani diplomasisi kapsamında önemli roller üstlenerek, ülkenin farklı bölgelerinde sağlık, eğitim ve sosyal kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla onlarca proje gerçekleştirdi.

Başkanlık, Eylül 2017'de 7,5 şiddetindeki depremle tarihinin en büyük felaketlerinden birini yaşayan Meksika'da, gıda ve arama-kurtarma kolileri dağıtarak depremzedelere yardım ulaştıran ilk uluslararası kuruluş oldu.

TİKA, 2017'de başkent Meksiko kentine bağlı Iztapalapa Belediyesi bünyesinde iki seranın inşasını ve donanımını sağladı.

Bölge halkı kurulan iki serada, çeşitli yeşilliklerin yanı sıra turp, havuç ve domates gibi organik sebzeler yetiştirerek ihtiyaç sahiplerine dağıtıyor. Böylelikle yaklaşık 70 bin yoksul aile, yılda ortalama 60 ton domates ve 10 bin çuval sebzenin üretilmesinden faydalanıyor.

- Kadınların güçlendirilmesi ve istihdam projeleri

TİKA, 2018'de Meksiko Belediyesine bağlı Iztapalapa'da Modam Teotlacualli tesisine ekmek ve pizza fırınları desteğinde de bulundu. Bu kapsamda, bölgede yaşayan yaklaşık 300 bin dul ve işsiz kadına istihdam sağlandı.

Kadınlara yönelik aşçılık ve pastacılık eğitimleri, katılımcıların sosyal ve ekonomik durumlarını geliştirmesine katkı sağlarken; kırsal üretim, küçük ölçekli bitki üretimi, dikey ve hidroponik bahçe üretimiyle ilgili eğitimler de veriliyor.

- TİKA, sağlık alanında Meksika halkına umut oldu

Başkanlık, Meksika'da sağlık projeleri kapsamında geçen yıl Oaxaca eyaletindeki El Espinal Belediyesinde sağlık merkezi inşa etti ve burada çok sayıda kişinin ilerleyen süreçte hizmet alması hedefleniyor.

Merkezde 2 genel tıbbi muayenehane, diş polikliniği, bir kadın hastalıkları odası ve doğumhane, tedavi ve önleyici sağlık hizmeti odası, personel eğitim salonu, ecza deposu ve sterilizasyon odası bulunuyor. Sağlık merkezinde çalışacak görevliler için lojman imkanı da yer alıyor.

TİKA, Ekim 2019'da Meksiko'da sokakta yaşayan yaklaşık 4 bin 500 kişinin tedavi edilebilmesi için ultrason ve röntgen hizmetinin de bulunduğu mobil klinik hizmeti sağladı.

- Meksika'da eğitim alanında iş birliği

Eğitim faaliyetleri kapsamında 2018'de Eğitimi Geliştirme Ulusal Konseyi (CONAFE) iş birliğinde bilgisayar ekipmanı ve 142 dijital kütüphanenin donanımı sağlandı. Böylelikle ülkenin Morelos, Puebla ve Meksiko eyaletlerindeki öğrencilerin okuma, yazma, sözel argüman geliştirme ve matematiksel yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulundu.

Meksika'nın en kalabalık ikinci kenti Guadalajara'da bir halk kütüphanesi kuran TİKA, Türk edebiyatının ünlü yazarlarının İspanyolcaya tercüme edilmiş eserleri de yer alıyor. Bu kütüphane "Meksika-Türkiye Dostluk Kütüphanesi" adıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Türkiye, TİKA aracılığıyla Meksika'daki Tamaulipas eyalet polisiyle, güvenlik alanındaki deneyimini de paylaştı. Uluslararası Polis İşbirliği Projesi kapsamında Mayıs 2019'da Türkiye Emniyet Müdürlüğü iş birliğinde Tamaulipas Eyaleti Güvenlik ve Asayiş birimlerinde görevli 10 kişi, Türkiye'de yapılan Çocuk Polisi Temel Eğitimine katıldı.

Kaynak: