TİKA'dan Tunus'ta 8 yılda 157 proje ve faaliyet

Ülkede 13 tarım ve hayvancılık projesi yürütüldü- Üretim amaçlı farklı sektörlerde 12 atölye inşa edildi- Altyapı hizmetleri için 600 motorlu araç sağlandı- Bin 600'den fazla okul araç gereci 12 okula tedarik edildi- Monastir Bilim Merkezi'ne fabrikasyon
TİKA'dan Tunus'ta 8 yılda 157 proje ve faaliyet

ANKARA (AA) - Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta 2012'de faaliyete başlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), birçok alanda toplam 157 proje ve faaliyet gerçekleştirdi.

Başkanlık, kurulduğu günden bu yana her kıtada başta mesleki eğitim olmak üzere tarım ve hayvancılık, sağlık, idari ve sosyal altyapıların desteklenmesinde Türkiye'nin çok yönlü insani dış politikasına katkı sağlıyor.

Dış politika vizyonuna proaktif katkı sağlayan TİKA, kalkınma iş birliği ve insani yardımlarla bölge ülkeleriyle dayanışma sağlıyor.

Bu kapsamda başkanlık Tunus'un Monastır, Bizerte, Sidibuzid, Mednin, Cenduba, Manuba, Gabes, Beja gibi farklı bölgelerinde 13 tarım ve hayvancılık projesini hayata geçirdi.

- Kadın öncelikli

Yerel sivil toplum kuruluşları ve kooperatifler iş birliğindeki projelerde, bölgenin ihtiyaç sahiplerine bal arıcılığı, tavuk yetiştiriciliği, seracılık, balıkçılık gibi tarım ve hayvancılık faaliyetleri için eğitim verildi.

Proje kapsamında, gerekli ekipman tedariğiyle, 8 yılda toplam 355 ailenin faydalandı ve tarım ve hayvancılık sektörlerinin taşıyıcı unsuru kadın çiftçilere öncelik verildi.

- Atölyelerde 500'e yakın istihdam

Başkanlıkça Tunus'ta 10'dan fazla sektörde 12 üretim atölyesi kuruldu.

Seramik, tekstil, kilim dokumanın yanı sıra hurma ürünleri üretimi, frenk yemişi işleme atölyeleri kuruldu.

Öte yandan tıbbi ve aromatik bitkiler işleme, gastronomi ve temizlik ürünleri üretim atölyeleri de inşa edildi.

Atölyelerde yaklaşık 490 Tunusluya istihdam ve sürekli gelir elde etme imkanı sağlandı.

- 600 motorlu araç

TİKA, Tunus'un idari altyapısına destek vererek devlet-millet kaynaşmasına katkı sunmayı sürüdürüyor.

Tunus bakanlıkları ve yerel yönetimlerince halka verilecek çeşitli altyapı hizmetleri için 600 motorlu araç temin edildi.

Araçlar arasında çöp kamyonu, yol süpürme aracı, traktör, biçerdöver, greyder, yük römorku, damperli kamyon, itfaiye araçları, iş makinası, motosiklet, minibüs ve otobüs, pikap ve olay yeri inceleme araçları bulunuyor.

Tunus Turizm ve Zanaat Bakanlığı'na bağlı Halı ve Dokumacılığı Geliştirme Merkezi bünyesinde Tunus'un ilk halı bakım, yıkama ve onarım merkezi 2018'de başkanlık tarafından kuruldu.

Türkiye'de üretilen 4 ve 2 metrelik toz alma makinaları, halı yıkama makinaları, halı sıkma-kurutma ünitesi, halı tüy alma makinası ve halı paketleme makinası merkeze teslim edildi.

- MIT merkezli FabLab

Türkçe öğrenimini destekleyen TİKA, 2016'da Tunus Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi'nde, 2019'da ülkenin en başarılı orta öğretim kurumlarından Susa Pilot Lisesi'nde Türk Dili ve Multimedya Sınıfları kurdu.

TİKA, kurduğu Monastir Bilim Merkezi'ne dünya üzerinde binden fazla örneği bulunan ve içerisinde 3 boyutlu teknoloji araçları barındıran bir fabrikasyon laboratuvarı (FabLab), ABD'deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) merkezli uluslararası FabLab ağına entegre etti.

FabLab atölyesi Tunus genelinde ilkokul, ortaokul, lise, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri tarafından teknoloji, robotik, programlama gibi faaliyetler için kullanılabiliyor.

Öte yandan TİKA, Tunus'un farklı bölgelerinde bin 656 kalem okul araç gereci, ekipman ve kırtasiye malzemelerini 12 okula tedarik etti.

- Tecrübe paylaşımı

TİKA Tunus ofisinin açıldığı günden beri iki ülke emniyet müdürlükleri arasında tecrübe paylaşımına yönelik iş birliği büyük hız kazandı.

Güvenlik alanında hayata geçirilen 44 eğitim projesinde 8 yılda toplam 892 Tunuslu polis ve jandarma mensubu eğitildi.

Öte yandan gazetecilik, muhabirlik, kameramanlık, hemşirelik, tarım sigortaları gibi farklı alanlarda teknik ve mesleki eğitim projeleri gerçekleştirildi.

Son üç yıllık süreçte TRT ve Anadolu Ajansı iş birliğiyle medya alanında gerçekleştirilen 5 teknik eğitim programına Tunuslu gazetecilerin katılımı sağlandı.

Geçen şubat ayında Tunus'ta düzenlenen "Tarım Sigortaları Havuz Modeli Eğitiminde" 26 Tunuslu uzmana bu konuda Türkiye'deki model tanıtıldı.

Kaynak: