Tohuma ve fideye talep patlaması!
Koronavirüs süreci insanların alışkanlıklarını değiştirmekle kalmayıp yeni hobiler edinmesine de yol açtı. Özellikle günlerin birçoğunu evlerde geçiren Konyalı vatandaşlar bahçelerinde, balkonlarında ve hatta iş yerlerinde tarım yaptılar.
Koronavirüs süreci insanların alışkanlıklarını değiştirmekle kalmayıp yeni hobiler edinmesine de yol açtı. Özellikle günlerin birçoğunu evlerde geçiren Konyalı vatandaşlar; bahçelerinde, balkonlarında ve hatta iş yerlerinde tarım yaptılar. Geçen senelere oranla tohuma ve fideye talepte yaklaşık yüzde 70 oranında artış yaşandığını ifade eden zirai ürün firma temsilcisi Hüseyin Aslan, “İnsanlar en kötü ihtimalle bahçesinde, balkonunda bitki yetiştiriyor. Sokağa çıkma yasağı olduğu zamanlarda köylerine gidenler çok oldu. Boş zaman geçirmemek için de hep bir şeyler ektiler” dedi.
Konyalı vatandaşlar pandemi sürecinde kendilerine yeni hobiler edindi. Koronavirüs sürecinde sıkılan vatandaşlar ev ve iş yerlerinde saksılara ekim yaparak hem stres attı hem de organik ürün tüketti. Karatay Belediyesi’nin hizmete sunduğu ve insanların boş zamanlarını değerlendirdiği Hobi Bahçelerinde ekim yapılabilmesi de tohuma ve fideye olan talebi arttırdı.
‘İNSANLAR ARTIK TOPRAKLA UĞRAŞMAYI SEVİYOR’
Bu sene özellikle sokağa çıkma yasağı uygulamasından dolayı insanların değişik arayışlara girdiğini aktaran Mühendisler Ticaret Kollektif Şirketi Çalışanı Hüseyin Aslan, “İnsanların doğru tohuma ulaşabilmeleri için güvenilir yerden ürün almaları gerekmektedir. Ruhsat sahibi işletmelerden almaları ve sertifikalı tohum kullanmaları da gerekir. Hastalıksız ve temiz tohumlar olmasına da dikkat etsinler. En çok tercih edilen tohumlar domates ve biber çeşitleri oluyor. Mısır çeşitleri, fasulye, kavun, karpuz hepsinden ekiliyor. Konya’da yetişebilecek ürünlerden aşağı yukarı hepsinden ekiyorlar. İnsanlar artık toprakla uğraşmayı seviyor. Yani şehirde insanlar bunaldı. Bahçesi olanlar bahçede yetiştiriyor olmayanlar ise Karatay Belediyesi’nin kurduğu Hobi Bahçeleri gibi alanlarıtercih ediyor. İnsanlarartık emek sarf ederek yetiştirdikleri ürünleri tüketmek istiyorlar. Ne yediklerini bilmek istiyorlar. Ondan dolayı da bu tür şeylere yönelmiş oluyorlar” şeklinde konuştu.
‘ORGANİK GÜBRE VE İLAÇLARI TERCİH EDİN’
İnsanların ürünleri yetiştirirken organik gübre ve ilaç kullanmaları gerektiğinin altını çizen Aslan, “Bizim kurum olarak gübre satışlarında çok bir hareketlilik yok. Özellikle amatörler çok fazla gübre kullanmak istemiyorlar. Organik yetiştirmeye çalışıyorlar. Ne olursa o bana yeter diyorlar. Üç kilo alacağıma bir kilo alayım ürünüm temiz olsun diye düşünüyorlar. Bu tür ürünleri yetiştirmek için özel organik gübreler var. Özel organik ilaçlar var. Tabi bunlar biraz pahalı oluyor ama az da olsa kullanabilirler. Yoksa yetiştirdikleri ürün çok küçük kalır. Bekledikleri ürünü elde edemezler. Verimsiz olur. Bu tür takviyelerle daha kaliteli daha verimli ürün elde edebilirler. İnsanların tercihine göre piyasada kimyasal veya organik her türlü ilaç ve gübre var. Dükkân sahipleri kapılarının önüne saksı kuruyor. Onlarda biber, domates ekiyor” diye aktardı.

‘GÜBRE FİYATLARINDA ZAM YOK’
Gübre fiyatlarının geçen seneyle aynı olduğunun bilgisini veren Aslan, şunları aktardı:“ Tüketimde artış var. Bunun nedeni de şu: Bu sene insanlarda ürünün para edeceği umudu var. O yüzden daha çok ürün yetiştirmek ve daha çok verim elde etmek istiyorlar. Mecburen gübrelerle desteklemek suretiyle de daha yüksek verim almaya çalışıyorlar. Yani ürünün para etmesinden yanayız. Ürün para etmezse çiftçi yetiştiremez. Çiftçi yetiştiremezse ülke aç kalır. Tohum fiyatlarımız değişiklik göstermektedir. Yerli tohum diye tabir ettiğimiz tohumlar 25 gramlık paketlerde 10 lira civarındadır. Çeşidine göre 15 liraya olanlar var. Biber tohumu çeşitleri 10 lira civarındadır. Yeşillikler dediğimiz tere, roka, maydanoz vs. 3-4 lira civarında, kavun, karpuz 8 lira civarındadır. Bunlar tabi 25 gramlık yerli tohum paketleridir. Bunları profesyonel anlamda düşündüğünüz zaman hibrit sınıflarına giriyor. Örneğin bir paket domates tohumunun içinde bin adet tohum vardır.Onlar, 250-300 liradan başlar. Biberler de 400 liradan başlar bin liraya kadar çeşitli biber tohumlar vardır. Marul türlerinin bir paketinde 5 bin adet olur. Onlar da 350-400 lira civarındadır.”

‘BU SENE SATIŞLARIMIZ ÇOK İYİ’
Koronavirüs sürecinden kârlı çıkan sektörlerden olan peyzajda da satışların çok iyi olduğunu kaydeden Aslan, “Benim gözlemlediğim kadarıyla peyzajcılarda da bayağı bir hareketlilik var. Biz o tür süs bitkileri satmıyoruz. Ama çiçeklerde de mutlaka geçen yıla göre bir artış var. Sebze yetiştiremeyenler evinde balkonunda çiçek yetiştiriyor. Geçen gün peyzajcı bir arkadaşımla görüştüm. Bu sene çok iyi iş yaptıklarını söyledi. Bizim gibi tohum ve zirai ilaç satanlar da aynı şeyi söylüyorlar. Hakikaten bu sene değişik bir yıl. Satışlar bu sene bayağı iyi. Sezon başında bu derece bir hareketlilik olacağına dair bir öngörümüz yoktu ama ne hikmetse yılbaşından bu yana özellikle üreticiler kesiminde ürünlerinin bu yıl para edeceği umudu vardı. Böyle pandemi falan ortada yoktu. Bu sene inşallah para edecek. Çünkü iyi ürün yetiştirmek isteyenlerin sayısı çok arttı” ifadelerini kullandı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ
Bakmadan Geçme