TOKİ indirim kampanyası bugün sona eriyor!

TOKİ'den ev sahibi olmak isteyen milyonlarca kişiye indirim müjdesi geldi. Tüm TOKİ konutları için geçerli, indirim oranı belli oldu, detaylar tek tek açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ise “10 doğru 10 yanlış ile sosyal konut projesi gerçekleri” paylaşımı ile birçok konuya açıklık getirdi. TOKİ'nin, Haziran 2022'den önce yapılan iş yeri ve konutlar için başlattığı indirim kampanyası bugün sona erecek.
TOKİ indirim kampanyası bugün sona eriyor!

TOKİ Sosyal Konut Projesi’nden sonra ev sahibi olmak isteyenlere bir müjde daha geldi. Detaylar tek tek açıklandı, indirim oranı resmen açıklandı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, TOKİ'nin, 21 Haziran 2022 öncesinde yapılan evlerle ilgili kampanya başlatacağının müjdesini vermişti.İndirim kampanyası bugün sona erecek. Bu tarihten sonra yapılacak borç kapatmalarında söz konusu indirim oranından yararlanılması mümkün olmayacak.Borcunu peşin ödeyen konut ve iş yeri alıcıları için yüzde 25 oranında indirim yapılacak.

Kısmi ödeme imkanı

Yüzde 25 indirim kampanyasından bütün borç bakiyesini kapatamayacak vatandaşlar da yararlanabilecek.Borcun tamamını kapatamayacak vatandaşlar borç bakiyesinin yüzde 25’inden az olmamak şartıyla yaptıkları peşin ödemelerde yüzde 25 indirim kampanyasından faydalanabilecek.

Kampanyadan yararlanma şartları

İndirim uygulaması kapsamına alınan projelerdeki konut ve iş yeri alıcılarının başvuru tarihi itibarıyla öncelikle borç kapatmanın yapıldığı aya ait taksit ödemelerini yapmış olması zorunluluğu bulunuyor. Ayrıca geriye dönük taksit ve emlak vergisi borcu bulunmaması gerekiyor.

Kampanyadan geri ödeme taksitleri en geç 2022 yılı haziran ayı sonuna kadar başlamış olan konut ve iş yerleri alıcıları yararlanabilecek. Taksit sayısı 12 ay ve daha az kalan konut ve iş yeri alıcıları indirim kampanyasından yararlanamayacak.Kampanyadan faydalanmak isteyen konut ve iş yeri alıcıları Gayrimenkul Satış Sözleşmesini imzalamış oldukları aracı bankalardan konut kredisi kullanabilecekler.

“10 DOĞRU 10 YANLIŞ İLE SOSYAL KONUT PROJESİ GERÇEKLERİ”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, resmî sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesiyle ilgili “10 doğru 10 yanlış ile sosyal konut projesi gerçekleri” başlığı altında bir paylaşımda bulundu.

1. İlk Evim İlk İş Yerim projesine başvuruda toplanan başvuru ücreti iade edilmeyecek: YANLIŞ
DOĞRUSU: Kurada adı çıkmayan vatandaşlar, kuradan 5 gün sonra Ziraat Bankası şubesine giderek, yatırdıkları başvuru ücretinin iadesini alabilir.

2. Arsası olan konuta başvuramaz: YANLIŞ
DOĞRUSU: Bağımsız ve tam hisseli olmadığı sürece başvurulabilir, tarla olması da engel teşkil etmez.

3. Hem konut hem arsa başvurusu yapabilirim: YANLIŞ
DOĞRUSU: Konut arsası, vatandaşların kendi konutlarını istedikleri gibi yapabilmeleri için planlanmış bir proje olduğundan konuta başvurudan bir farkı olmamaktadır. Bir haneden ya konuta ya da konut arsasına başvuru yapılabilir.

4. 18 yaşını geçmiş iki kardeş başvuramaz: YANLIŞ
DOĞRUSU: İlk Evim İlk İş Yerim projesinde 18-30 yaş arası gençlere yüzde 20 kontenjan tanındı. Gençlerimiz aynı hanede de olsa başvuru yapabilir.

5. Şehit yakınları-gazilere de hane geliri ve yaş sınır var: YANLIŞ
DOĞRUSU: Şehit yakınları ve gazilerimizde herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır.

6. TOKİ evlerinin inşaatı 2 yıldan fazla sürecek: YANLIŞ
DOĞRUSU: Bugüne kadar tam 1 milyon 170 bin konut inşa eden TOKİ tecrübesiyle ilk temel ekim ayında atılacak, 2 yıl içinde anahtar teslimi yapılacak.

7. Yapılacak artışlarla taksitleri ödemek zorlaşacak: YANLIŞ
DOĞRUSU: TOKİ taksitlerinde memur artış fiyatları tavan fiyattır. Bugüne kadar TOKİ taksitleri memur maaş artışlarını hiçbir zaman geçmedi, aksine memur maaş artışının altında tutuluyor. Bunun örnekleri geçmiş yıllarda mevcut. Son 4 yılda TOKİ taksit artışı, hep memur maaş artışının altında oldu. Ayrıca TOKİ’nin yıllık indirim kampanyaları da vatandaşa ödeme kolaylığı sunuyor.

8. TOKİ evlerini yabancılar da alabilecek: YANLIŞ
DOĞRUSU: TOKİ projelerine ilk başvuru şartı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. TC vatandaşı olamayan başvuru yapamaz.

9. TOKİ konutları yapılmadığı ya da geç yapıldığı için bugüne kadar TOKİ’ye 52 bin dava açıldı: YANLIŞ
DOĞRUSU: Son iki yılda TOKİ’ye sadece bir dava açıldı.

10. TOKİ’den alınan sosyal konutlar satılabilir: YANLIŞ
DOĞRUSU: TOKİ konutlarında borç bitmeden devir hakkı yok.

EN ÇOK MERAK EDİLEN 25 SOSYAL KONUT SORUSUNA CEVAP

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, sosyal medya hesabından 250 bin sosyal konut başvurusuna ilişkin sıkça sorulan soruların cevaplarını yayımladı. Yapılan açıklamada proje hakkında en çok merak edilen 25 sorunun cevabına yer verildi.

En fazla merak edilenlerle ilgili yapılan açıklamada ilk olarak “Başvuru aşamasında konut tipi seçilebilecek mi?” sorusunun cevabı yer aldı. Açıklamaya göre başvurular, konut tipi (2+1 ve 3+1) ayrımı olmadan proje bazında başvuru yapılacak. Hak sahiplerinin konut tipleri ihale yapıldıktan sonra gerçekleştirilecek olan konut belirleme kurası ile belirlenecek.

"50 bin/100 bin konut projesinde kurada hak sahibi olup konut satış sözleşmesi imzalamayan vatandaşlar, 250 bin konut projesine başvuru yapabilirler mi?" sorusunun cevabı ise, “Dilekçeyle başvurarak hak sahipliğinin iptal edilmesini talep edip, yatırmış olduğu başvuru bedelini iade alan vatandaşlar 250 bin konut projesine başvuru yapabilir” oldu.

En çok merak edilen sorulardan birisi ise, “250 bin konut projesinde hane halkından farklı kişiler iki ayrı farklı projeye başvuru yapabilir mi?” oldu. Bakanlık bu soruya ise şu cevabı verdi: “250 bin konut projesinde hane halkı adına yalnızca bir adet başvuru yapılabilecektir; her iki eşin de başvuru yapması durumunda başvuruların tamamı geçersiz sayılacaktır.”

"Hane halkındaki farklı kişiler (kişi, eşi ve velayet altındaki çocuğu hariç) dede, 18 yaş üstü çocuk projelere başvuru yapabilir mi?" sorusunun cevabı ise, “Evet, başvurabilir” oldu. Şehit ailesi kategorisinde yapılacak başvurularda yaş sınırının merak edilmesi üzerine Bakanlık burada herhangi bir yaş sınırının olmadığını duyurdu. "Vekalet ile başvuru olabilir mi?" sorusunun cevabı “Evet” oldu. Merak edilen diğer sorular ve cevapları ise şöyle:

HER İLDEN BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Banka şubelerinden başvuru yapacak olanlar, sadece projenin bulunduğu ildeki yetkili şubelerden başvuru yapılabilir. Ancak e-Devlet üzerinde şartların taşınması şartı ile istenilen yerden başvuru yapılabilir.

BAŞVURU ŞARTLARI GEÇERLİLİĞİNDE HANGİ TARİH ESAS ALINACAK?

Gelir, konut olmama, ikametgah, yaş şartlarını başvuru tarihinde taşıması gerekmektedir. Daha sonraki değişiklikler dikkate alınmayacaktır.

ADINA KAYITLI ‘YAPI KULLANIM BELGESİ’ OLAN VATANDAŞLAR PROJELERE BAŞVURU YAPABİLİRLER Mİ?

Konut başvurusunda bulunan kişilerin kendisi, eşi ve velayeti altındaki çocukları üzerine tapuda kayıtlı bağımsız bir konutun bulunmaması, daha önce Toplu Konut İdaresince satılmış bir gayrimenkule sahip olmamış ve daha önce Toplu Konut İdaresinden kredi almamış olması şartı aranmaktadır. Yapı kullanım belgesi başvuru şartları arasında yer almamaktadır.

KONUTUNU İADE/FESİH EDENLER VE İŞYERİ ALANLAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Konutunu iade/fesih edenler ve işyeri alanlar da başvuru yapabilecektir.

E-DEVLET'TEN BAŞVURU YAPILABİLİR Mİ?

Evet. Ancak e-Devlet başvurularında başvuru yapabilmek için aktif bir başvurusunun olmaması gerekmektedir. Ancak sistemden veya kişinin bilgilerinin eksikliğinden dolayı e-Devlet başvurusu yapılamadığında bankadan başvurusu yapmalıdır.

HİSSELİ TAPU SAHİBİ OLANLAR BAŞVURU YAPABİLİR Mİ?

Bağımsız ve tam hissesi olmadığı sürece başvuru yapılabilir.

ENGELLİ VE KISITLI KİŞİLERİN BAŞVURUSU NASIL OLACAKTIR?

Başvuru şartlarında engelli kategorisinden başvuru yapılabilmesi için en az yüzde 40 engelli olunması gerekmektedir. 18 yaşından küçük engelli çocuğu olan anne veya baba kendi adına Engelli kategorisinden başvuru yapabilecektir. 18 yaşından büyük kısıtlı olan engelliler vasi/velileri aracılığı ile başvuru yapacaklardır. Bu konuda vasilik kararında hüküm bulunmalı (borçlandırma işlemlerine, konut alım işlemlerine yönelik) veya vasilik makamı olan mahkemeden uygunluk yazısı getirilmelidir.

BAŞVURULAR NE ZAMAN SONA ERECEK?

E-Devlet başvuruları 28 Ekim 2022 tarihinde sona erecektir. Başvuru belgeleri e-Devlet'ten başvuru yapanlar için yapılan kura sonucunda hak sahibi kabul edilen kişilerden sözleşme aşamasında temin edilecektir. Banka aracılığı ile başvuru yapanlar kategorisine göre engelli/emekli/genç/diğer durumu kanıtlayan belge ile ikamet/nüfus/gelir/yaş şartlarının belgelenmesi istenecektir.

BAŞVURU BEDEL İADELERİ NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAKTIR?

‘Başvuru dönemi içinde’ başvuru bedelini alarak başvurusunu iptal edebilir. Daha sonra asil hak sahibi olmayanların başvuru bedelleri kuradan sonra 5 işgünü sonra iade edilecek. Başvurusu iptal edilenler de kurayı beklemeden başvuru bedelini iade alabilecekler.

AYLIK HANE GELİRİ NASIL HESAPLANMALIDIR?

Aylık hane halkı gelirinin en fazla net 16 bin TL (İstanbul ili için 18 bin TL) olması gerekmektedir. (Başvuru sahibinin ve eşinin gıda, yol, vs. her türlü aldıkları yardımlar dahil olmak üzere toplam hane halkı aylık net gelirinin toplamı.) Maaşında icra kesintisi olanların icra kesintisinden önceki geliri dikkate alınacaktır.

ÇİFTÇİ VEYA TİCARİ FAALİYETİ OLAN KİŞİLERİN BAŞVURULARINDA BELİRTİLEN AZAMİ GELİRLERİ NASIL TESPİT EDİLECEKTİR?

Ticari faaliyeti olanlarda son yıl vergi levhasında görünen yıllık net karın 12’ye bölünmesi sonucundaki değer ile gelir tespit edilecektir. Zirai faaliyeti olanlarda ise (bilanço ve işletme esasına göre defter tutanlar hariç) beyan ettikleri gelirleri esas alınacaktır.

GELİRİ OLMAYANLAR BU PROJELERE BAŞVURABİLİR Mİ?

TOKİ tarafından söz konusu projelere başvuru için asgari gelir düzeyi belirlenmemiştir.

SÖZLEŞME NE ZAMAN İMZALANACAK, İNŞAAT NE ZAMAN BAŞLAYACAKTIR?

İdarece inşa edilecek konut projelerinde imar planlama, projelendirme ve ruhsatlandırma işlemlerinin tamamlanması ve ihale sürecini müteakip, konutların satış fiyatları belirleme işlemleri tamamlandıktan sonra sözleşme imzalama işlemleri başlatılacaktır.

KONUTU DEVİR EDEBİLİR MİYİZ?

2+1 ve 3+1 konutlarda alıcının devir hakkı bulunmamaktadır.

BAŞVURU SÜRECİNDE YAPILAN BAŞVURU FARKLI PROJE İLE DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

250 bin konut projesinde herhangi bir projeye başvuru yaptıktan sonra başka bir projeye başvuru yapılmak istenmesi durumunda ilk başvuru yapılan projedeki başvurunun bankada iptal edilmesinden sonra ikinci bir projeye başvuru yapılabilir.

PEŞİNAT ORANINI FAZLA ÖDEME VEYA TAMAMEN KAPATILABİLİR Mİ? VADEDE KISALTMA OLABİLECEK Mİ?

Peşinat oranını fazla ödeme imkanı bulunmakta olup, tamamen de kapatılabilir. Vadede kısaltma imkanı bulunmaktadır.

VATANDAŞIN KONUTUNU İADE ETMEK İSTEMESİ HALİNDE SÜREÇ NE ŞEKİLDE İLERLEYECEK?

İade etme hakkı bulunmakta olup, banka nezdinde imzalanan satış sözleşmesi hükümleri uyarınca işlem yapılacaktır.

250 BİN KONUT PROJESİNDE ASİL HAK SAHİBİ OLUP, ÇIKAN KONUTU İSTEMEYENLER İÇİN BAŞVURU BEDEL İADE SÜRESİ NEDİR?

İlgili projedeki sözleşme imzalama süresinin bitimini müteakiben başvuru iade işlemleri yapılacaktır.

KONUT DEĞİŞTİRME (BECAYİŞ) İMKANI VAR MI?

Sözleşme imzalama aşamasında vardır.

‘ENGELLİ ÇOCUK YARDIMI’ HANE HALKI GELİRİNE İLAVE EDİLECEK Mİ?

Evet dahil edilmektedir.

TOKİ'DEN DOLANDIRICILARA KARŞI UYARI

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konut dolandırıcılığı ile ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yayınladı. TOKİ'den yapılan açıklamada, "Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan 250 bin Sosyal Konut Projemiz kapsamında 'Başvurunuzun ardından kurada öncelik sağlanacağı ve bunun için para talep edildiği' yönünde dolandırıcılık girişiminde bulunulduğu şikayetleri gelmektedir." ifadeleri kullanıldı.

TOKİ'den yapılan açıklama şu şekilde: Son günlerde konuta erişmekte zorlanan dar gelirli vatandaşları Konut sahibi yapan idaremizin ismi kullanılarak sahtekarlık ve dolandırıcılık girişiminde bulunulduğu tespit edilmiştir.

'KURADA ÖNCELİK SAĞLANACAK' YALANI!

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olan 250 bin Sosyal Konut Projemiz kapsamında 'Başvurunuzun ardından kurada öncelik sağlanacağı ve bunun için para talep edildiği' yönünde dolandırıcılık girişiminde bulunulduğu şikayetleri gelmektedir.

Öncelikle belirtmek isteriz ki; İdaremiz tarafından satışa sunulan konutların başvuru toplama, sözleşme imzalama, devir, teslim, tapu vb. işlemlerinin tamamı T. Halk Bankası ve T.V. Ziraat Bankası'nın yetkili şubeleri aracılığı ile yapılmakta başka bir banka şubesi ve/veya şahıs hesapları üzerinden işlem yapılmamaktadır.

Ayrıca herhangi bir kooperatif veya dernek vasıtasıyla bir talep ya da ön talep ya da kapora vb. alınarak işlem yapılmamaktadır. Bu sebeple size telefonla veya şahsen ulaşarak kuralarda öncelik sağlayacaklarını vadeden, ödeme talep eden kişi veya kişilere itibar edilmemesi gerekmektedir. Ayrıca sizinle irtibata geçerek para talebinde bulunulması durumunda savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir.

Etiketler :