Tonlarca ceviz üreterek ülke ekonomisine katkı sağladı

İstanbul’da gıda sektöründe faaliyet gösteren Mesut Mutlu, aldığı kararla memleketi Beyşehir’e kurduğu ceviz bahçesiyle tonlarca ceviz üreterek ülke ekonomisine katkı sağladı.
Tonlarca ceviz üreterek ülke ekonomisine katkı sağladı

Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Konya’da güzel hikayelerle üretici ve çiftçi olan kişilerin hikayelerini paylaşmaya devam ediyor. Bu kapsamda, Beyşehirli ceviz üreticisi Mesut Mutlu’nun başarısı dikkatleri üzerine çekti.

tonlarca-ceviz-ureterek-2.jpg

İstanbul’da gıda işiyle uğraşan Mesut Mutlu; 2007-2008 yılında annesinin memleketi Beyşehir Yenidoğan Mahallesinde 1600 dekar arazi satın aldı. Besin değerinin yüksek olması ve ülkemizin cevizi dışardan ithal etmesi nedeniyle ceviz yetiştirmeye karar verdi.

tonlarca-ceviz-ureterek-3.jpg

Türkiye’de kapama ceviz bahçelerinin ilk örnekleri arasında yer alan; 1600 dekar alanda 15 bin adet Chandler ceviz fidanı ve tozlayıcısı Franguetta dikti. 2008 yılında dikilen fidanlardan bu yıl yaklaşık olarak 120-130 ton ceviz üreterek ekonomiye katkı sağladı. Bütün bu işlemlerde cevizin hasadı, kabuğunun soyulması ve kurutulması mekanizasyon ile yapmaya başladı. Ara ara Üniversitelerden, Araştırma Enstitülerinden, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Tarım Müdürlüğünden teknik destek alarak kaliteli ürün yetiştiren Mesut Mutlu kısa sürede başarısı dikkat çekti. Mesut Mutlu, üründen sonra Hüyük, Beyşehir ve Konya çiftçilerinden bahçeye gelen bütün üreticilere ürün ile ilgili yerinde bilgilendirme yaparak örnek oldu.

tonlarca-ceviz-ureterek-5.jpg

Katma değeri yüksek, bölgeye istihdam imkânı ve meyvecilikte yeni çeşitlerin getirilmesini sağlayan, girişimci ruha sahip üreticilere örnek olup cesaretlendiren Mesut Mutlu bahçe tesisini genişleterek üretimine devam etmeyi hedefliyor. Tarım İl Müdürlüğü, “Ülke tarımına katkı sağlayan Mesut Mutlu’ya teşekkürlerimizi sunar, çalışmalarında başarılar dileriz” dileklerinde bulundu.

tonlarca-ceviz-ureterek-6.jpg

•SERVET R. ÇOLAK / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :