Tübitak finali Selçuk’ta

TÜBİTAK Üniversite 2017 Proje yarışması Selçuk Üniversitesi Müze Binasında gerçekleştirildi.
Tübitak finali Selçuk’ta

TÜBİTAK tarafından organize edilen ‘Üniversite proje yarışmalarının 2017 Final Sergisi’ Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsünde bulunan Müze binasında gerçekleştirildi. 20-21-22 Kasım 2017 tarihlerinde üç gün boyunca gerçekleşen sergide öğrencilerin ve akademisyenlerin projeleri sergilendi. 20 Kasım Pazartesi günü gerçekleştirilen açılış progamından itibaren üç gün boyunca jüriler değerlendirmelerini yaptı. Çeşitli seminer ve diğer etkinliklerinde yapıldığı organizasyon bugün saat 11.00’de yapılacak olan ödül töreni ile son bulacak. Ödül törenine Konya Protokolü de kalıtacak. Organizasyona katılan öğrenciler ve akademizyenler, Jüri önünde yapılacak olan proje sunumları, anlatım 7 dakika ve soru cevap kısmı 3 dakika olmak üzere toplamda 10 dakika boyunca projelerini anlattı.

10-1-2-020.jpg

KALP RİTMİNİZİ DOKTORUNUZ KENDİ TELEFONUNDAN TAKİP EDECEK

Organizasyona Elektrokardiyografiyi görüntüleyen akıllı giysi tasarımı Elektro-Tex takımı ile katılan Hidayet Köse ve Beytullah Göl, inavasyon çalışması için bu programa katıldıklarını ifade ettiler. İnsana ve çevreye herhangi bir zarar vermeyen kumaşlarla giyilebilir tekstil özelliği taşıyan ve vücuda giyildiğinde kalbin ritmini sensörlerle algılayıp uzaktan uzaktan sinyallerle akıllı telefonlara aktarmayı başardıklarını kaydeden Hidayet Köse “Kalp ritmini günlük yada daha uzun süreli takip etme gereği hissedildiğinde bu giysi sayesinde kalp ritmini kontrol edilebildiğini” kaydetti. Gelişmeye müsait bir proje ortaya çıkardıklarını ifade eden Köse, klasik sensör görüntüsü ile bu giysinin gönderdiği görüntülerin birebir uyuştuğunu kaydetti. İlk etapta amaçlarının kablolu elektrotları devreden çıkarmak olduğunu belirten Köse,  bu testi günlük yaşamın bir parçası haline getirdiklerinin altını çizdi. Terledikten yada vücud başka bir nedenle nemlendikten sonra da  giysinin daha rantabl çalıştığını ifade eden Beytullah Göl ise “Ulusal makalemiz yayınlandı. Ancak henüz seri üretim gerçekleşmedi. Literatürde böyle bir çalışma henüz yok. TÜBİTAK projelerine başvurduk. Hedefimiz bunu dünya çapında bilinebilir bir hale getirmek. Projenin başarılı olacağından bir şüphemiz yok” diye konuştu.

10-1-3-017.jpg

SURİYELİ ÇOCUKLARIN HAYALLERİ BEZ TORBALARDA YAŞATILIYOR

Proje sergisindeki en çok dikkat çeken bir diğer proje ise ‘Suriyeli mülteci çocukların hayallerini çizdikleri resimlerin bez poşetlere aktarıldığı” proje oldu. Bu şekilde bu bez poşetlerin satın alınarak taşımasıyla Suriyeli çocukların hayallerinin de taşımış ve yaşatılması amaçlandı. Mülteci çocuklara yapılan yardımlarda sürekli olarak bir ‘Nesne’ olarak kalmalarının önüne geçmek için düşünülen bu proje ile o mülteci çocuklar tasarlayanlar olarak ‘Özne’ rolünü üstleniyorlar. Hem toplumda bir farkındalık oluşturma amacı taşıyan bu bez poşetler Suriyeli mülteci çocuklar içinde bir gelir kapısı haline geliyor. Sergide, sadece bunlar değil otomasyondan, sürücüsüz iş makinalarına hatta sebze ve meyvelerin tazeliğini ölçen cihazlara kadar birçok alanda yenilikler sunan onlarca proje yarışıyor.

SELÇUK ÖZKAN / YENİ HABER