“Tüm önlemler alınsın, üretim devam etsin!”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar gelse de üretimin devam etmesi gerektiğinin altını çizen Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, iş yerlerinin bireysel olarak önlem almaya teşvik edilmesi için denetlenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.
“Tüm önlemler alınsın, üretim devam etsin!”

Koronavirüs tedbirleri kapsamında kısıtlamalar gelse de üretimin devam etmesi gerektiğinin altını çizen Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, iş yerlerinin bireysel olarak önlem almaya teşvik edilmesi için denetlenmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu. Açıklanan 6,7’lik büyümeyle ekonominin iyiye gittiğini kaydeden Başkan Ceylan, “Büyüme oranları gerçekten çok güzel. Bu şartlarda böyle gidiyorsak normal şartlarda sırtımız yere gelmez” dedi.

tum-onlemler-alinsin-1.jpg

Üretim durursa memleketin acil ihtiyaçlarının karşılanamayacağına dikkat çeken Girişimci İş Adamları Vakfı Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, “200 tane personeli olan bir sanayi kuruluşunda 3 tane kişide Koronavirüs çıkıyor. Otomatikman hepsi temaslı oluyor. Biz diyoruz ki bütün önlemler alınsın ama üretim devam etsin. Üretim durursa haliyle memleketin acil ihtiyacı olan şeyleri de üretemeyiz” ifadelerini kullandı.

‘İHRACATIN ÖNÜ AÇILDI’

Konya sanayicilerinin gerekli her türlü önlemi alarak titiz davrandığını ifade eden Ceylan, “Yüzümüzdeki maske kuruşluk fiyatlara indi. Hepimiz hızlı hızlı alıyoruz kullanıp atıyoruz. Artık bunun bedeline dikkat etmiyoruz. İş yerlerimizde koliyle maske duruyor. Personel sınırsız alıyor. Çalışanların dikkat etmelerini sağlıyoruz. Ben dezenfektan standı üretip satıyorum. Hem ihracat yapıyorum hem de yurt içinde satıyorum ama kendi iş yerimde 5-6 noktada dezenfektan standı var. Ve bütün detaylar bunlara göre düşünüldü. Tek derdimiz var. O da üretimin durmamasıdır. Geçen yılın aynı döneminde böyle değildi ama bu yıl bu dönemde acayip bir ihracat var. Biraz da kur farkından kaynaklı bize bir ilgi oluştu. Hal böyle olunca ihracatla ilgili kısım acayip açıldı. Şimdi biz bazı haklı gerekçelerle yanlış uygulamayla sanayi üretimini eğer yavaşlatırsak bu gerçekten 6,7’likteki büyümeyi sıkıntıya sokar. Koronavirüse ne kadar dikkat edersek o kadar kârlı çıkarız. Ülkesine bağlı bir vatandaş ‘ben virüse inanmıyorum’ diyemez. Bu sorumluluğu hepimiz taşımak durumundayız. Ama üretim, ihracat, pazarlamayla ilgili alanlarda kesinlikle bu kısıtlamaların içinde bir esnek kapı bulunmalıdır. Bu husustaki hassasiyetimiz kesindir” diye aktardı.

‘EKONOMİK BÜYÜME KONYA İÇİN DE BEKLENİYORDU’

Koronavirüs şartlarında büyüme oranlarının Türkiye ve Konya için beklenen bir şey olduğunu vurgulayan Ceylan, şöyle konuştu: “Sanayideki ve ekonomideki hareketlilik canlılık gösteriyordu. Ama bunu devam ettirmek lazım. Tedbir alıyoruz ve tedbir alırken üretimi ayrı bir alanda değerlendirmek lazım. Bütün alacağımız tedbirler üretimi sekteye uğratmamalıdır. Büyüme oranını artırarak devam edebilmemiz için ticareti sekteye uğratmamalıyız. Aslında her kriz dönemi yeni bir şans dönemidir. Mutlaka her krizden güçlenerek çıkanlar olur. Biz bunu yakalayabileceğimize en başında inanıyorduk. Bizim üyelerimizden bir arkadaş, ‘İtalya’ya 10 yıldır fiyat veriyorum bir defa ürün satamamıştım. Fakat şuanda Korona’dan dolayı Çin’deki üretim sekteye uğrayınca durumu fırsata çevirip yüklü ürün satışı yapabildim’ diyor. Dünyanın her yerinde böyledir. ‘Çin’de yoksa nereden alabilirim’ araştırmasına giriyorlar. Ve alternatif kimde varsa ona bakıyorlar. Kendimizi geliştirmemiz için açıklarımızı görebiliriz. Talep olan ama üretemediğimiz şeylere yönelebiliriz.”

‘KONYA İHRACATTA İYİ BİR KONUMA GELDİ’

Konya’nın ihracat rakamının 2019 yılında kritik olan 2 milyar dolar seviyesini aştığının altını çizen Ceylan, “Sanayi Odası Başkanımız Memiş Kütükcü bu yıl ihracatta çok iyi gittiğimizi söyledi. Sadece bu senenin ilk üç ayında sekteye uğradık. O dönemde, Türkiye’nin her yerinde organize sanayi bölgeleri ciddi sıkıntılar yaşadı. Ortalama yüzde 18’le yüzde 33 aralığında üretimde düşüşler yaşadı. Mesela tekstile dayalı sektörler ciddi sorunlar yaşadı. Otomotiv sektörü Bursa, Kocaeli bölgesinde ciddi sıkıntılar yaşadı. Mobilya sektörü Kayseri’de sorun yaşadı. Onlar yüzde 33’e kadar üretimde kayıp yaşadı. Fakat Konya ürün yelpazesindeki genişlikten dolayı en önde gelen şehirlerinden birisiydi. Biz çok çeşitli ürün üretiyoruz. Dışarıdan bakınca hala tarıma dayalı bir ekonomi görünüyor ama hayır öyle değiliz. Onlarca farklı üründe yüzlerce çeşit üretebiliyoruz. Onun için Konya’da sadece yüzde 8’lik bir düşüş yaşadık. Sonra bunu süratle kapattığımız gibi bugün o normal rakamların yüzde 23 civarında üzerinde üretim yapıyoruz. Bu rakamlar kesinlikle çok önemli verilerdir” diye konuştu. 

‘HER ŞEY GEÇECEK’

“Ülkemizde bir güven var, bitecek, her şey geçecek. Biz de devam edeceğiz” diyen Ceylan, “Güvenin olması çok önemlidir. Bununla ilgili çalışmanın devam etmesi önemlidir. Gerçekten sanayici üretimde vardiya kaybı yaşamak istemiyor. Pandemi sürecinin başında bir süre hammadde sıkıntısı yaşadık. Hammadde bulamadık. Müşteri ve talep vardı ama hammadde yoktu. O sorunu da çözdük. Kur farkından dolayı ihracatın artması bütün bu dengeyi değiştirdi. Pandemiye rağmen, kur farkına rağmen sene sonu sanayinin çalışıyor olması ve ihracatın artması bizim de temel beklentimizdir. Ve büyüme oranları da gerçekten çok güzel. Bu şartlarda böyle gidiyorsak normal şartlarda sırtımız yere gelmez” şeklinde vurguladı.

‘ÜRETEMEDİKLERİMİZİ ÜRETİR OLDUK’

Hükümetin verdiği destekleri açıklarken eksik yönlere dokunduğunu söyleyen Ceylan, “Artış rakamlarını değerlendirirken birçok pencereden bakmamız lazım. Üretemediklerimizi üretir olduk. İhraç edemediğimiz ama ithal ettiğimiz ürünleri şimdi ihraç eder olduk. İthal etmiyoruz çünkü arada kur farkı da var. Ve açık olan noktaları iyi gördük. Birçok ithal ürünün yerlileştirmeyi başardık. Bakın bu nokta çok önemlidir. Bakanlığımız, hükümetimiz, bu noktada o alanlara destek verdi” ifadelerine yer verdi.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ