Türk Dünyası'nın unutulmaz lideri: Alparslan Türkeş

MHP Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 22 yıl önce bugün vefat etti.
Türk Dünyası'nın unutulmaz lideri: Alparslan Türkeş

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kurucu Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 22 yıl önce bugün vefat etti. Alparslan Türkeş, 1960 ihtilalinde darbe bildirisini okudu, 12 Eylül darbesinin de mağduru oldu. Partisi; 3 hilali ve 9 ışık doktriniyle Türk siyasetine derin izler bıraktı

1917 yılında İngiliz işgali altındaki Kıbrıs'ta doğan ve 15 yıl yaşayan Alparslan Türkeş daha sonra ailesiyle İstanbul’a yerleşti. Hayali asker olmak olan Türkeş, Kuleli Askeri Lisesi'ne girdi. 1938 senesinde Harp Okulu'nu bitirdi. Alparslan Türkeş, 1944 yılında üsteğmen rütbesindeyken " Türkçülük-Turancılık" davasından yargılandı ve 9 ay 10 gün Tophane Askeri Hapishanesinde kaldı. Milliyetçileri ‘tabutluk’ günleri bekliyordu. Milliyetçiler o dönemde Türkiye'de Türk Milliyetçisi olmanın adeta bedelini ödüyordu. Türkeş, mahkemede kendisini "vatan hainliği" suçlamasıyla sorgulayan Savcıya "Diğer sanıklar gibi bana da vatan hainliği isnat edilmiştir. Bunu şiddetle reddederim. Ben yeryüzünde her şeyden çok milletimi ve vatanimi severim." diye haykırdı.

alparslan-turkes-1.jpg

ONDÖRTLER EMEKLİYE SEVKEDİLDİ

Tarihler 27 Mayıs 1960'ı gösterdiğinde, Milli Birlik Komitesi'nin (MBK) ülke yönetimine el koyduğunu Türkiye, Türkeş’in sesinden öğrendi. Radyoda ordunun bildirisini okuyan Kurmay Albay Alparslan Türkeş, ihtilalin ardından kurulan hükümette Başbakanlık Müsteşarı oldu. Türkeş bu görevi esnasında Devlet Planlama Teşkilatı, Devlet istatistik Enstitüsü ve Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü gibi kurum ve kuruluşları kurdu. Milli Birlik Komitesi arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle,  Tarihler 13 Kasim 1960'ı gösterdiğinde Kurmay Albay Alparslan Türkeş ve "ondörtler" olarak bilinen arkadaşları Komite'nin diğer üyelerince emekliye sevk edilerek tasfiye edildi ve zorla evlerinden alınıp yurtdışında görevlendirilmek suretiyle sürgün edildi. O da 19 Kasım’da Türkiye'nin Hindistan Büyükelçiliği müşaviri sıfatıyla sürgüne gönderildi. 1961-62 1963 yılına kadar 2,5 yıl, yönetimi elinde bulunduranlarca Alparslan Türkeş’in Türkiye'ye dönmesine izin verilmedi.

alparslan-turkes-3.jpg

PARTİ AMBLEMİNİ ÜÇ HİLAL YAPTI

31 Mart 1965 saat 11.00 de Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne katılan Alparslan Türkeş, 1 Ağustos 1965 yılındaki Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi Büyük Kurultay’ında Genel Başkanlığına seçildi. Aynı yıl yapılan genel seçimlerde Ankara milletvekili olarak TBMM’de yerini aldı. Yıl 1969 Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adi Milliyetçi Hareket Partisi amblemi de Üç Hilâl olarak değiştirildi. Alparslan Türkeş, o yıl yapılan genel seçimlerde Adana milletvekili seçildi. 12 Eylül 1980'i gösterirken Türk Silahlı Kuvvetleri bir kez daha yönetime el koydu. Türkeş, darbeden 3 gün sonra teslim oldu. Bir ay Uzunada'da, 4,5 yıl Mevki Hastanesi'nde tutulan ve 218 ülkücüyle idamı istenen Türkeş, bu davadan beraat etti. 1985'te tahliye edilen Alparslan Türkeş, 1987'deki referandumla siyasi yasağının kalkması üzerine Milliyetçi Çalışma Partisi (MÇP) Genel Başkanlığına seçildi. Türkeş, bu kez Yozgat Milletvekili olarak 1991'de TBMM'ye girdikten bir yıl sonra MÇP'nin adını Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), amblemini de üç hilal olarak değiştirdi. Alparslan Türkeş, 1995 seçimlerinde MHP'nin örgütlenmesinde büyük önemi olan Adana'dan aday olsa da MHP yüzde 10 barajına takıldı ve Meclis'e giremedi. Bu, Türkeş'in girdiği son seçim oldu. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997 Cuma günü geçirdiği kalp krizi sonucu Ankara'da yaşamını kaybetti.

alparslan-turkes-2.jpg

YENİ HABER