Türk kahvesi deyip geçmeyin!

Gündelik yaşamda çoğu insan Türk kahvesini tüketiyor ancak bunun bir şifa kaynağı olduğunu kimse bilmiyor.
Türk kahvesi deyip geçmeyin!

Gündelik yaşamda çoğu insan Türk kahvesini tüketiyor ancak bunun bir şifa kaynağı olduğunu kimse bilmiyor. Konya’nın eski kahvecilerinden olan Acve Kahve Kuruyemiş İşletmecisi Ebubekir Türkhan, bu mesleğin babadan oğula devam eden bir meslek olduğunu, yaklaşık 20 senedir bu işi yaptıklarını dile getirdi

kahve-8.jpg

Yapılan araştırmalar Türk kahvesinin günde bir kere düzenli olarak tüketildiği zaman kalp ve lenf damarlarının iç yüzeylerindeki hücrelerin onarılmasıyla kalp rahatsızlığına yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Türk kahvesinin yapılma aşamasından bahseden Ebubekir Türkhan: “Türk kahvesi bize ilk olarak çiğ olarak gelir. Brezilya, Kolombiya, Yemen, Etiyopya gibi çeşitli bölgelerden gelir. Bizim kullandığımız genelde Brezilya’dan. Çiğ olarak gelir bu belli bir dereceye kadar kavururuz bunu. Daha sonra makinada çekilir belirli bir incilikte. Daha sonra öğütüldükten sonra ikram edilir.” dedi.

 

kahve-2.jpg

“YAĞ YAKMAK İÇİN KAVRULMAMIŞ KAHVE”

Türk kahvesinin zihni açtığını, vücudun direncini artırdığını ve baş ağrısına iyi geldiğini söyleyen Kahveci Ebubekir Türkhan, ancak kahvenin çok fazla tüketildiği takdirde kahve zevkini öldürmesi açısından zararlı olduğunun da uyarısında bulundu. Diyetisyenlerin yağ yakma açısından Türk kahvesinin kavrulmamış olarak tüketilmesi gerektiğini önerdiklerini ifade eden Türkhan, kavrulmamış olarak tane tane tüketenlerin de oldukça fazla olduğunu kaydetti.

kahve-6.jpg

“BREZİLYA BİRİNCİ SIRADA”

Türkiye’ye kahvenin genellikle Brezilya’dan geldiğini bilgisini veren Türkhan, “Orada yetiştiriliyor genelde. Dünya’da 50 ülkede yetiştiriliyor. Brezilya kahvede birinci sırada. Kahve ağaçlarında yetişiyor kahve. Kahve kirazları da deniliyor. Çok fazla tüketilen bir içecek olduğu için petrolden sonra en fazla ticareti yapılan bir ürün.  Sağlık için kahve için diyorum ben.” şeklinde konuştu. Kahvenin telvesi ile birlikte pişirilmesinin antioksidan kapasitesini artırdığının önemine dikkat çeken Türkhan, “ Böylelikle içeriğindeki polifenoller ile anti kanserojen özellik kazanıyor. Yapılan çalışmalar günde 1-3 fincan içilen Türk kahvesinin birçok kanser türünden koruyucu olduğuna işaret ediyor. Sabah saatlerinde içilen bir fincan şekersiz Türk kahvesi zihinsel fonksiyonları destekleyerek konsantrasyon kabiliyetini ve ezber gücünü artırıyor.” diye konuştu.

“ÖMRÜ UZATIYOR”

Atina Üniversite’si Tıp Fakültesi’nde yapılan bir araştırmaya göre her gün düzenli olarak Türk kahvesi içenlerde uzun yaşama oranının daha yüksek olduğuna işaret eden Türkhan, “Yapılan araştırmalar kahvenin, dünyada milyonlarca kişiyi etkileyen Alzheimer hastalığının önüne geçtiğini de ortaya koyuyor. Düzenli olarak alınan kafein, bilişsel faaliyetlerdeki azalmayı geciktiriyor.” ifadelerine yer verdi. Türkhan, son olarak Türk kahvesinin içeriğindeki kafeinin tansiyonu kısa süreli olarak yükselttiğini, uzun vadede düzenli olarak belirli dozda içilen Türk kahvesinin tansiyon üzerine zararlı bir etkisinin olmadığını da sözlerine ekledi.

SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ