Türk tarihini dünyaya tanıtıyorlar!

Sanatsal ve mimari bakımdan Türkiye’nin en büyük parklarından biri olan Ecdat Parkı, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzındaki düzenlemeleri ile tarihi yeniden yaşatmakla kalmıyor, bölgede faaliyet gösteren sanatçılar tarafından üretilen değerlerle de dünyaya açılıyor.
Türk tarihini dünyaya tanıtıyorlar!

Sanatsal ve mimari bakımdan Türkiye’nin en büyük parklarından biri olan Ecdat Parkı, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzındaki düzenlemeleri ile tarihi yeniden yaşatmakla kalmıyor, bölgede faaliyet gösteren sanatçılar tarafından üretilen değerlerle de dünyaya açılıyor. Ecdat Parkı’nda satılan geleneksel Türk börkleri ve kıyafetleri, Diriliş Ertuğrul gibi birçok tarihi dizi ve filmde de kullanılırken; İngiltere, Amerika, Almanya, Hollanda, Pakistan gibi 10’dan fazla ülkeye de ihraç ediliyor.

turk-tarihi-8-001.jpg

Konya Büyükşehir Belediyesi Ecdat Parkı, tarihi yapıların örnekleri, Selçuklu ve Osmanlı mimari tarzındaki düzenlemeleri ile tarihi yeniden yaşatmakla kalmıyor, Konya’yı ziyaret eden turistlerin de ilgi odağı oluyor. Şehir dışından Konya’ya gelen misafirlerin uğrak yerlerinden birisi olan Ecdat Pakı’nda geçtiğimiz gün ünlü gazeteci Cüneyit Özdemir de canlı yayın yaptı. Özdemir, canlı yayında Konya’nın tarihi ve doğal güzelliklerinden övgüyle bahsetti. Ecdat Pakı’nda bulunan bedesten çarşısındaki sanat evleri ise sanatseverlerin en fazla ilgi gösterdiği alanlardan biri konumunda bulunuyor. Bölgede faaliyet gösteren çok sayıda sanatkar, gösterilen ilgiden memnun.

turk-tarihi-6-001.jpg

“GEÇMİŞE YOLCULUK YAPIYORLAR”

Bölgede faaliyet gösteren, geleneksel Türk börkleri ve kıyafetleri üreticileri Mehmet Dilekçi ve Seyit Kara, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı kıyafetleri tasarlayarak dünyaya açılıyorlar. Aynı zamanda tasarladıkları kıyafetler Diriliş Ertuğrul gibi birçok tarihi dizi ve filmde de kullanılıyor. Mehmet Dilekçi ve Seyit Kara, Konya Büyükşehir Belediyesi Ecdat Parkı Sanat Sokağı’nda bulunan otağ (çadır) konseptinde, ürünlerini satışa sunuyor. Otağa giren vatandaşlar geçmişe yolculuk yapmış gibi hissettiklerini söylüyorlar. Türkiye’de yaşayanların yüzde 95’inin özünü sevdiğini vurgulayan Mehmet Dilekçi, “Geçmişiyle övünen bir milletiz. O nedenle ürünlerimiz çok talep görmektedir” dedi.

turk-tarihi-4-001.jpg

DÜNYANIN HER YERİNE ULAŞIYORLAR

Anadolu Selçuklu ve Osmanlı kıyafetleri tasarlayan Mehmet Dikici ve Seyit Kara, Ecdat Parkı Sanat Sokağı’nda ürünlerini satışa sunuyorlar. Ağırlıklı İngiltere olmak üzere; Amerika, Almanya, Hollanda gibi 10’dan fazla ülkeye ürün gönderdiklerini söyleyen Seyit Kara, “ Diriliş Ertuğrul dizisi Pakistan’da da yayınlanmaya başladı. Oradan da müthiş bir ilgi var. En son oraya da ürünlerimizi gönderdik. Yurt dışından satış yapan internet sitelerinde çoğu ürünlerimiz mevcut. Elimizden geldiği kadar dünyanın her yerine ulaşmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

turk-tarihi-1-001.jpg

‘BİZİM DİRİLİŞİMİZ DİRİLİŞ ERTUĞRUL’LA BAŞLADI’

Tarihi kıyafetler üretme fikrinin Diriliş Ertuğrul dizisiyle başladığını söyleyen BÖRKHAN Firma Yetkilisi Mehmet Dilekçi, “Bu işe başlamamızdaki en büyük etken tarihi dizilerin başlamasıdır. Özellikle bizim dirilişimiz, Diriliş Ertuğrul dizisiyle başladı. Diriliş Ertuğrul’un üçüncü bölümünde bu işi yapmak aklımıza geldi. İlk olarak işe börkle başladık şu anda Anadolu Selçuklu kostümleri de yapıyoruz. Dizi setlerine de ürünlerimizden veriyoruz ama dolaylı olarak veriyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesinin şehir tiyatrosunu da kostüm olarak biz giydiriyoruz. Biz bu işi severek yapıyoruz ve şöyle bir şey var, sevmediğiniz bir işi başkasına da sevdiremiyorsunuz. Benim asıl mesleğim terziliktir. Öyle olunca bu tarz işlere hep bir ilgim vardı. Bu ilgiyi sektör haline getirdik. En fazla ürün sattığımız yer İngiltere’dir. Türkiye’de yaşayanların ortalama yüzde 95’inden fazlası özünü seviyor. Geçmişiyle övünen bir milletiz. Onun için genelde her kesim tercih ediyor” şeklinde konuştu.

turk-tarihi-2-001.jpg

‘ALP KOSTÜMÜNÜ SÜNNET KOSTÜMÜNE UYARLADIK’

Alp kostümünü sünnet kostümüne uyarladıklarının bilgisini veren Dilekçi, “Çocuklar tarihi kıyafetleri giydikleri zaman kendilerini daha baba yiğit hissediyorlar. Türkiye’de alp kostümünü sünnet kostümüne ilk olarak biz uyarladık. Hatta onun için özel dikim ürünler de yaptık. Fiyat olarak bu bölgede en uygun biz veriyoruz. Bunun nedendi, hem üreticiliğini biz yapıyoruz hem de çocuklar böyle şeylere özendiği zaman onları kırmak istemiyoruz. Biraz da onların üzerinde görmek hoşumuza gittiği için ucuza mal edip ucuza satıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinden önce biz defalarca ülkeler kurmuşuz. Bildiğimiz 16 tane devlet var ve 16 tane devletin örfü adeti aynı. Bu zamana kadar örf ve adetimizden hiçbir şey kaybetmedik. Vatandaşlarımız örf ve adetlerini unutmasınlar ne zaman unutursak o zaman yok oluruz. O nedenle Allah’ım bize özümüzü unutmayı nasip etmesin” ifadelerini kullandı.

turk-tarihi-3-001.jpg

‘BİZİM ÖZÜMÜZDE PRENS YOK’

Sünnet düğünlerinde tasarladıklarını kıyafetlerin yoğun ilgi gördüğünü belirten BÖRKHAN Firma Yetkilisi Seyit Kara ise, “Börkün yanında, börk anahtarlığı, bilekliği, kıyafeti, zırh gibi ürünler çıkarmaya başladık ve çıkardığımız her üründen de Allah’a şükür herkesin ilgisini ve beğenisini kazandık. Buraya gelince ben çoğu zaman festivallere çıktım. İki yıl boyunca gidebildiğimiz yerlere kadar gittik. Gittiğimiz her ilde, ilçede standımız çok ilgi görüyordu, herkes yaptığımız işi beğeniyordu. Daha sonra geri dönüşlerini de gördük. İnsanların özüne dönmeleri için bunları görmeleri yetiyordu ve araştırma içine giriyorlardı. Sünnet kıyafetlerine de artan bir talep oldu. İnsanlar artık prens kıyafetinden çıkıp farklı bir arayış içindelerdi. Çünkü bizim özümüzde prens yok. Bizim özümüzde beyler, padişahlar, komutanlar var. Biz de o nedenle böyle bir şey yaptık. Hamd olsun iki senedir de sünnetlerde bizim kıyafetlerimiz daha çok ilgi odağı oldu. Farklı konseptler uygulayanlar oldu. Bu sene birçok kişi sünnetini bu tarzda yapacaktı ama pandemiden dolayı yapamadı ve seneye erteledi” diye konuştu. Vatandaşların Ecdat Parkı Sanat Sokağını tam bilmediklerine dikkat çeken Kara, “ Burayı görenler eşine dostuna, arkadaşına, herkese tavsiye ediyor. Buradan alışveriş yapıp daha sonra Konya dışına gidip bize telefon açıp, ‘ben sizden şu ürünü almıştım, aynısından bir daha istiyorum, kargolar mısınız’ diyen müşterilerimiz bile oldu. Yani burayı tanımları için görmeleri yetiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

turk-tarihi-5.jpg

turk-tarihi-7.jpg